Omul major, ep. 9 – Obscurele origini ale românilor și mândria lor națională (cu Ovidiu Pecican)

preview_player
Показать описание
În prezentarea ultimei sale cărți, „Românii. Stigmat etnic, patrii imaginate” (Humanitas 2022), profesorul Ovidiu Pecican ne spune că vreme de secole, la adăpostul zidurilor mânastirilor sau conacelor boierești moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare și ale palatelor voievodale s-a desfășurat timp de secole un război nevăzut. Un război neobosit, subtil și crâncen. Războiul pentru origini. De unde venim? Cine a fost aici mai întâi? Cine poate să-și ceară drepturi și întâietate? Războiul acesta este cu atât mai cumplit, cu cât unele cronici și documente, probabil maghiare, preluate și folosite și de unii cronicari români, vorbesc despre venirea cândva, târziu, a românilor ca tâlhari trimiși în ajutor ungurilor contra invadatorilor din estul sălbatic. Oroare, rușine, ofensă, strigă cronicarii și cărturarii români, care nu întârzie să aducă ei înșiși dovezi ale vechimii antice daco-romane și ale continuității românilor în aceste locuri, ca scut contra pretențiilor politice și teritoriale ale vecinilor mai puternici. Dovezi pentru mândria care începea să fie națională.

Cine suntem? De ce originile românilor sunt atât de obscure? Care sunt legendele și evenimentele istorice de la care au pornit primele cronici defăimătoare? E oare vorba despre rea-credință, sau despre imaginația scăpată din frâu a unor secretari și copiști din Evul Mediu? Care a fost rolul românilor în apărarea Regatului Ungar? Care sunt argumentele cărturarilor „naționaliști“?

Răspunsul la aceste întrebări și la multe altele, pe care Ovidiu Pecican le dă în cartea sa scrisă ca un roman polițist, constituie pretextul acestei ediții a emisiunii noastre.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Interesantă emisiunea, interesantă tema, vă mulțumesc mult pentru toate informațiile.Sanatate și numai bine!

mariateodorescu
Автор

Execenta emisiune ...interesanta si plina de descoperiri despre romanii din Eviului Mediu ..e bine sa se stie aceste lucruri...Felicitari! Toata admiratia.

elenasachse
Автор

Minunată lecție de istorie: sinceră, caldă nepărtinitoare!
Vă mulțumesc, Domnilor!

gabrielababeanu
Автор

Malțumim pentru că existați și ne luminați mințile! 🙏❤

octavianluncan
Автор

Domnul Pecican, după nume și accent este alogen, iar editura spune totul.
Nu înțeleg ce legătură au cu poporul român și cine îi plătește?

ionmihalache
Автор

Superbă emisiune ! Nici nu puteați să îmi faceți o surpriză mai mare și mai frumoasă, domnilor ! Meritați această diplomă din plin !👍Bunica mea din partea mamei era ardeleancă și era o femeie foarte harnică, foarte frumoasă, și curajoasă, cu multă voință și dragoste de familie și de țară ! Vă mulțumesc ! Felicitări și mult succes vă doresc în continuare !♥️

ileanavasilescu
Автор

24:03 .".. care nu eru doar români, erau și papistași, erau și sași " Pai sașii pe vremea aia erau papistași, sau Negru Vodă a coborît după Luther ?

meson-pi
Автор

47:00 si urmatoarele ... Da, desi dl. Pecican nu a afirmat ferm asta, pot sa confirm eu din experienta personal: am avut mostenire de la bunicul meu (care a avut "rolul" de cantaret la o biserica ortodoxa) materiale scrise in alfabetul chirilic unde puteai foarte clar descifra cuvinte romanesti !! Cam cum ar fi sa transpun eu acum ceea ce am scris mai sus, dar scriind cu literele chirilice !
Ma mir ca dl. Pecican nu a afirmat raspicat asta, doar a avut in mana astfel de texte !

corneldiaconu
Автор

I-am citit cartea domnului Pecican si am ramas descumpanit. Pare ca scrie intr-un stil amagamat incercand sa combine genul memorialistic cu cercetare istorica, si cu un pic de mister. Parerea mea ca a iesit un amestec din care nu prea rezulta o concluzie, pentru ca incheiere ei este foarte repezita. Parca ar fi aruncat la intamplare niste note fara legatura cu tema.
Pe partea de cercetare istorica mi se pare ca porneste de la o cutuma istorica gresita, prin care sursa Romana din cronicile vechi Romanesti trebuie neaparat cautate in Bizant si nu in vestul germanic. Pentru asta este nevoit sa ignore amnezia despre prezenta intermediara si foarte important a Taratelor medievale a Bulgarie si a Serbiei care s-au interpus mereu intre spatiul imaginar Romanesc si cel Roman estic. Cum de nu remarca stimabilul istoric Pecican ca vechii cronicari valahi si munteni nu aminteau in nici un caz Taratele din Sud? Stranie scapare. Dar mai degraba acei Romanii imaginari veneau din Vest nu din Sud, si chiar stim din alte surse ca au venit Cruciati destui si unii chiar foarte borfasi, dar nu erau proto Romani, dar mai stii?

PetreCA
Автор

Domnilor istoria e grea pentru dumneavoastră... Boia are urmași...

dumitrutindeche
Автор

Am ascultat toata discutia, dar nu am inteles absolut nimic despre carte.

mirelavochin
Автор

Consider ca, pentru a putea face o constatare realista si a emite o concluzie pertinenta, in deplina cunostinta de cauza ( atat cat se poate ), fara partinire si patima-fie de o tendinta, fie de cealalta-este absolut necesar sa fie indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
1 ) O putere intelectuala superioara mediei ( putere de analiza si putere de sinteza ), pentru a intelege faptele ( in cazul de fata-faptele istorice ) luate, atat separat, cat si analizate in ansamblu, in timp si spatiu, cu toate conexiunile cauzale dintre ele
2 ) Acces la cat mai multe date legate de faptele istorice in cauza, date obtinute din surse diverse, cat mai independente intre ele si cat mai veridice (izvoare istorice scrise și nescrise: documente, ș.a.). Este de preferat ca persoana care analizeaza faptele ( istorice in cazul de fata ) sa aiba pregatire profesionala in domeniu
3 ) Persoana care analizeaza faptele istorice ar trebui sa fie de buna credinta, impartiala-sa nu fie influentata ( in emiterea anumitor opinii ) de emotii sau de anumite interese ( politice, financiare, s.a.). Pentru a putea face o evaluare cat mai obiectiva a evenimentelor/faptelor istorice ar trebui indeplinite conditiile pe care le-am enuntat mai sus, tinand cont ca istoria este o stiinta subiectiva ( nu este o stiinta exacta ), depinzand mult de cine o interpreteaza. In rest...putem doar sa ne dam cu parerea, sa-i dispretuim si sa-i jignim pe cei care nu au aceeasi parere cu a noastra si...cam atat.
Cat despre sentimentul national/patriotic acesta este un sentiment normal, pentru orice popor care se respecta, atat timp cat nu dauneaza, nu influenteaza negativ atitudinea si comportamentul fata de alte nationalitati. Si sentimentul patriotic este un liant si un mobil care determina progresul unei societati, chiar daca este un sentiment creat artificial. A fi patriot sau chiar nationalist nu inseamna sa fii rasist, xenofob, s.a. Este foarte greu de gasit si de mentinut un echilibrul intre sentimentul de abandonare a ceea ce tine de valorile nationale si atasamentul patimas de valorile unei natiuni, fara a deveni exclusivisti, chiar xenofobi.

florinmircea
Автор

Interesantă emisiune! Dar este un punct de vedere!

lucianflorianbrandus
Автор

este un subiect minunat SI extrem de interesant. ne arată că suntem la fel că toți vecinii, nu excepționali, ceea ce este normal. este bine că nu sunt reacții vehemente este o dovadă că suntem oameni înțelepți SI nu extrem de îndoctrinați

doinacubici
Автор

Nu pot să cred că sunt atât de puține comentarii și reacții la un subiect atât de drag sufletului romanesc încât se ajunge la păruială de câte ori se aruncă o pietricică în lac…

DeannaSt
Автор

La minutul 41, spuneți că dacă “fata se cerea răpită”, nu era viol ci “viol consimțit”, “viol formal”??!!! Acest termen e o contradicție în sine și cutremurator pentru mine ca femeie. Violul nu e niciodată consimțit! 😢 Trebuia să folosiți alt termen. Anumite cuvinte atârnă prea greu pentru a fi folosite pentru a explica fapte anecdotice. Într-așa o emisiune de calitate a fost șocant să aud așa ceva.

lauraghibuventimiglia
Автор

Doamne, nu e totul pierdut! Mai exista si oameni din aceasta categorie. Am primit o perfuzie de cultura, inteligenta si bucurie!

noras.
Автор

57:47 Psaltirea Hurmuzachi - pe hârtie venețiană produsă între 1491-1516 (cf. Al. Mareș), copie realizată în Moldova după un original mai vechi, cu particularități lingvistice caracteristice zonei Banat-Hunedoara.
Dacă includem mărturii despre traduceri din română, avem și omagiul lui Ștefan cel Mare către Cazimir al Poloniei (septembrie 1485) cu ”hec inscriptio ex valahico in latinum versa est” (= acest înscris a fost tradus din română în latină).

ionbrad
Автор

Meritați această diploma domnilor. Va rog sa mergeți mai departe, tot mai departe!

marianamirita
Автор

Succes in continuare... Emisiunea este ca o gură de apă intr o plimbare lungă in deșert. Mulțumesc

mihaidima
visit shbcf.ru