Δεύτερο Μνημόνιο: Τι ήταν το PSI | Greekonomics #17

preview_player
Показать описание
Σε αυτό το επεισόδιο του Greekonomics: η δεύτερη συμφωνία διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν ένα περίεργο κούρεμα χρέους που ονομάστηκε PSI. Δείτε πόσο κουρεύτηκε το χρέος, τι έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, και αν τελικά πέτυχε το PSI.

ΠΗΓΕΣ:
- Jeromin Zettelmeyer & Christoph Trebesch & Mitu Gulati, 2013. "The Greek Debt Restructuring: An Autopsy," CESifo Working Paper Series 4333, CESifo.
- Miranda Xafa, Life after debt, World Economics, Vol. 14-1, January–March 2013.

#Greekonomics #Κοσμάς_Μαρινάκης

-----
00:00 Intro
02:23 Το Δόγμα Deauville
04:23 Το Χρέος που είχαν οι Θεσμοί
06:34 Το «Πρόγραμμα»
08:31 Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών
10:17 Καταληστεύθηκαν τα Ταμεία;
12:16 Πόσο Μειώθηκε το Χρέος;
16:18 Πέτυχε το PSI;
-----

Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενο την οικονομική παιδεία. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.

Έρευνα – παραγωγή – παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.

Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Singapore Management University. Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πωωω θα σκασω μεχρι να βγει το επόμενο επεισόδιο

iasonaskolyvas
Автор

Έχω φτάσει 30 χρονών δηλαδή επηρεασμένος κανονικότατα απο την κρίση και ποτέ δεν ειχα καταλάβει το γιατί. Φοβερή δουλειά μακάρι αυτα τα βίντεο να παίζανε στα σχολεία ετσι ώστε ο Νεο Έλληνας να μην επαναλαβεί τα ίδια λάθοι.

konstantinoszoupalis
Автор

1.Το κεφάλαιο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ σωστό. Δε θυμάμαι να έχει αναφέρει άλλος ότι ήταν απλά μια λογιστική τακτοποίηση.
2.Το κεφάλαιο για τη μείωση του χρέους και το αν πέτυχε, είναι εσφαλμένο γιατί παίρνει σαν στοιχείο το ονομαστικό ύψος του χρέους και όχι την παρούσα αξία του (όπως είναι το σωστό από οικονομική άποψη), η οποία μειώθηκε σημαντικά λόγω επιμήκυνσης της ημερομηνίας αποπληρωμής. Αυτό αναφέρει και ο σύνδεσμός σας: "average remaining maturities lengthened to 15.29 years from 6.3 years. The combined effects of these lower debt service costs and longer maturities led to a gradual and substantial decline in the government’s gross financing needs".
Ενδεικτικά, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

Somponis
Автор

Απόφοιτος τμήματος Finance&Banking. Δίνω τα συγχαρητήρια μου, η προσέγγιση είναι πλήρως αντικειμενική και η εξήγηση εύπεπτη και χωρίς παραλήψεις. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια κανάλια και μεγαλώνει η αξία του youtube.

nikitaswinlose
Автор

Κε Μαρινάκη συγχαρητήρια για τον απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίασης των αντικειμενικών γεγονότων. Ασχολείστε με πολύ λεπτά ζητήματα. Καταλαβαίνεται ότι αν συνεχίσετε έτσι δεν θα καταφέρετε να διδάξετε σε ελληνικό πανεπιστήμιο καθώς θα είστε κόκκινο πανί για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ευχαριστούμε για την υπηρεσία που προσφέρετε.

Super.Hijack
Автор

Είσαι από τους αγαπημένους μου Έλληνες YouTubers είμαι 17 και με έχεις κάνει να μάθω πιο πολλά για τον κόσμο γύρω μου και την χώρα μου πιο πολύ και από τα 12 χρόνια που πάω σχολείο. Αυτές οι γνώσεις είναι πολύ σημαντικές για τους νέους πολίτες για να δημιουργήσουν μια ισχυρή χώρα

perseusofmacedon
Автор

Άργησα να βρω το κανάλι αλλά πραγματικά ένα τεράστιο μπράβο για την δουλεια σου !

Jack.theCook
Автор

Μπράβο Κοσμά. Άρτιος και ολοκληρωμένος. Να μας φτάσει μέχρι τα capital controls και τέλος να εκφράσεις την γνώμη σου για την επόμενη δεκαετία.

Kazanovas
Автор

Σε ευχαριστω φιλε μου, απο εναν οικονομετρη που δεν του αρεσουν πολυ τα οικονομικα, και βρισκει ξανα το γιατι καποτε του αρεσαν ακουγοντας σε.

dosgwexe-sx
Автор

Συγχαρητήρια για την υπέροχη ανάλυση! Μια μικρή παρατήρηση για το γράφημα «Ελληνικό χρέος που είχε περάσει στους θεσμούς» ( 4:54 ). Η αναλογία στις μπάρες θα μπορούσε να είναι παραπλανητική καθώς από το έτος 2010 στο 2012 η διαφορά στο εμβαδόν είναι διπλάσια. Παρ' όλ' αυτά υπάρχει γραμμένο το ποσοστό. Και πάλι μπράβο για το απολαυστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό content.

Λεωνιδας-ωδ
Автор

Η ανάλυση είναι αγνοεί την μικροοικονομική πτυχή, για αυτό και είναι πολιτικά και ηθικά άδικη. Υπάρχουν και άλλες αναλύσεις εξίσου οικονομικά ορθές και εξηγούμαι. Ο μέσος φορολογούμενος ξαφνικά βρέθηκε να πρέπει να πληρώσει τις τράπεζες όχι μόνο με τις δόσεις του δανείου του, αλλά και και με τους φόρους του. Το δίκαιο θα ήταν να αφήσουν τις τράπεζες να καταρρεύσουν και να εγγυηθούν τις καταθέσεις, όπως έγινε στην Ισλανδία. Χρηματοπιστωτικό σύστημα θα εξακολουθούσε να είχε η Ελλάδα, ήδη υπήρχαν άλλες 16 τράπεζες εκείνη την εποχή έτοιμες να αναλάβουν, ή θα προέκυπταν μέσω της ελεύθερης αγοράς. Είναι άδικο να επιβάλεις δια νόμου σε άλλους να χρηματοδοτήσουν οργανισμούς χωρίς την επιλογή τους.

mkb
Автор

Πραγματικά φίλε, τα βίντεο σου πρέπει να παίζουν στα σχολεία και σε σχολές! Συνέχισε έτσι!

jonlegacie
Автор

Πολύ ωραία εξήγηση κ. Μαρινάκη! Στην χαοτική 10ετία 2010 - 2020 με την τηλεόραση και την πολιτική αντιπαράθεση, μακάρι να υπήρχε η καθαρή ματιά ενός ανεξάρτητου οικονομολόγου να μας τα εξηγήσει έτσι απλά, χωρίς πολιτικές υπεκφυγές.
"Επιβιώνουμε" οικονομοικά τόσο καιρό, χωρίς να ξέρουμε το "πως" και το "γιατί"
Μεγάλο μπράβο!

azeinakes
Автор

Το καλύτερο βίντεο του Greekonomics κατά την γνώμη μου, well done!

AthanasiaKourasi
Автор

Κύριε Μαρινάκη συγχαρητήρια από καρδιάς για το εγχείρημά σας.

fdbkfdbk
Автор

Καναλαρα ΄΄ΟΑΣΗ΄΄ μεσα στη μποχα του youtube, απολαυση και γερη δοση αξιας και γνωσης... συγχαρητηρια Κοσμα.

yayastam
Автор

Υπέροχο βίντεο με λεπτομερή εξήγηση για ακόμη μια φορά 👏

BeWealthy
Автор

Καλησπέρα! Ένα ακόμα εξαιρετικό βίντεο, συγχαρητήρια! Απλά χάθηκα λίγο στον πίνακα στο 12:57, νομίζω ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στην αφαίρεση. 106 δις αρχικό όφελος από το PSI μείον τα 37 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μείον τα 14 δις της νέας δανειακής επιβάρυνσης μείον τα 14 δις των ασφαλιστικών ταμείων μας κάνει καθαρό όφελος 41 δις και όχι 37. Εκτός αν δεν κατάλαβα κάτι σωστά! :)

christoschryssaitis
Автор

Πραγματικά ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στο youtube και γενικά διαδίκτυακα. Μπράβο Κοσμά σε σένα και την ομάδα σου. Άψογη δουλειά.

futb
Автор

Πολύ ωραία η σύγκριση με του κούρεμα μαλλιών 10%,

gianniskonstadopoulos