Η αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Αντωνία Μοροπούλου

preview_player
Показать описание
Εσπερίδα για το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τον Μάρτιο του 2017, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (παλιό τελωνείο), στα Χανιά.
Με την έναρξη της εκδήλωσης, στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο, απηύθυναν χαιρετισμό:

-ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου,
-η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Αναστασία Γκίκα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης,
-ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νικόλαος Καλογερής, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης,
-ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης,
-ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος,
ο Πρόεδρος της Δοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, κ. Σπυρίδωνας Σοφιανός,
-ο κ. Ανδρέας Πλοκαμάκης, πρώην κυβερνήτης περιφέρειας Ελλάδας της AHEPA.
Την κα Αντωνία Μοροπούλου, προλόγισε, ο κ. Ελευθέριος Κοπάσης, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Το παρών στην Εσπερίδα έδωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλός της Ι.Μ.Κ.Α. Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, Κληρικοί, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των τεχνών.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του έργου και Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού Χανίων, ο οποίος απέδωσε επιλεγμένους βυζαντινούς ύμνους, υπό την καθοδήγηση του μουσικοδιδασκάλου κ. Ιωάννου Καστρινάκη. Τους ύμνους προλόγισε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Βυζαντινού Χορού Χανίων, Αναπλ. Καθ. Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Κρήτης και το Τμήμα Χανίων της AHEPA Hellas "Crete Kydon”, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Ένα εμβληματικό έργο, τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εβδομήντα ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη επέμβαση στο σημαντικότερο μνημείο της Ορθοδοξίας από βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει σιδερένιο κλωβό για να εμποδίσουν την μεταμόρφωση του.

Οι σκαλωσιές στήθηκαν, το έργο ξεκίνησε και οι επιστήμονες του ΕΜΠ κινούνται πλέον σε μια ιδιότυπη «μηχανή του χρόνου», επιστρέφοντας πίσω για να ξαναβρούν την πρώτη εικόνα του ιερού μνημείου, αλλά κινούνται και προς το μέλλον αποτυπώνοντας ψηφιακά όλο τον διάκοσμο του ώστε να διορθώσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να παραδώσουν τελικά ένα εξαιρετικά χρήσιμο ηλεκτρονικό «εργαλείο» στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στα χέρια της ελληνικής διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, το μνημείο θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί σε οκτώ μάλιστα μήνες, ώστε το έργο να παραδοθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε το γιγαντιαίο έργο είναι η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου, ενώ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Οι σκαλωσιές τοποθετήθηκαν στο ιστορικό μνημείο πριν το Καθολικό Πάσχα και μετά από χορηγία 50.000 ευρώ απο τη Τράπεζα Αττικής και την σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Ιωάννη Γαμβρίλη και το έργο ξεκίνησε με ταχύτατους ρυθμούς.

Η μελέτη του έργου που αποτελεί την πολύμηνη εργασία των καθηγητών του Ιδρύματος, παρουσιάστηκε σε μια πανηγυρική τελετή που έγινε τον Μάρτιο στο Ζάππειο Μέγαρο σε εκδήλωση με παρόντες τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων Γεώργιο Χρήστου και «οικοδεσπότη» τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια.
Рекомендации по теме