Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? - SemenOner - Yemek Tarifleri

preview_player
Показать описание
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? - SemenOner - Yemek Tarifleri
Düdüklü Tencere
Düdüklü tencere, yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışan tencere. Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkmıştır. Düdüklü tencere yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiren, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanmış tenceredir. Düdüklü tencerelerde patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca düdük hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel olur. Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır.

Düdüklü tencere nin icadı ve gelişimi
Yaklaşık 300 yıl önce 1679 yılında İrlandalı fizikçi Robert Boyle'un da asistanı olan Fransız fizikçi Denis Papin ağır bir demir tencere kullanarak bir deney yaptı. Üzerine bir kapak koydu ve yüksek ısıda kaynattı.

Yemek pişirilen tencerenin kapağını sıkı sıkıya kapatmış, buharın basıncıyla kapağın fırlamasını önlemek için de üstüne bir ağırlık oturtmuştu. Ancak, kapağın üstüne konulan ağırlık, tencere patlama noktasına geldiğinde fırlayıp buharı havaya bırakacak kadardı. Sonuç olarak yemekler normal tencerelere göre çok daha hızlı pişti. Bu buluş Papin'in tenceresi olarak adlandırıldı.

Önceleri dökme demirden yapılan düdüklü tencereleri sonraları toprak, bakır, alüminyum, emaye ve camdan olanları izledi.

Cam (payreks) olanlar sıcak-soğuk farkından etkilenip çatlama riski olsa da pişirme sırasında içleri görülebildiğinden sıkça kapaklarının açılması gerekmez, yiyeceğin vitamini kaçmaz. Bakır olanların sık sık kalaylanma ihtiyaçalrı, alüminyum olanların ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alüminyum üzerine olan etkilerinden dolayı olumsuzlukları vardır.

Düdüklü Tencere nin Çalışma prensibi

Emniyet sübapı
Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.

Böylelikle yemekler normal bir tencerede ısıtıldığında suyun kaynama noktası olan 100 dereceye gelindiğinde, su bu derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır ve yemek de bu sıcaklıkta pişer. Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.

Böylece pişirilmesi istenen besinlerin sıcaklığı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkmasına rağmen yüksek ısı yiyeceğe süratle nüfuz ettiğinden, vitamin ve mineraller tahribata uğramadan daha çabuk pişmesi sağlanır. Bundan dolayı et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler.

Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir. Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.

Düdüklü Tencere nin Avantajları
Suyla pişen yemeklerin vitamin ve besinleri yok olur bu yüzden buharla pişen yemekler suyla daha az temas içinde olacakları için aromaları kaybolmayacağından daha lezzetli olur.
Düdüklü tencerede pişen yemekler oksijenle temas etmez.
Çok kısa sürede pişirme yapar...
Dikkat edilecek hususlar
Düdüklü tencere gibi patlayabilir basınçlı kaplar CE işareti taşımalıdır.
Basınçlı tencereye konulacak malzeme ve suyun miktarı tencerenin yarısını geçmemelidir.
Tencereye az da olsa mutlaka su konulmalıdır. Susuz pişirme tencerenin çatlamasına neden olabilir.
Pişirme süresi basınç düğmesi kapatıldıktan sonra tutulmalıdır.
Yemek piştikten sonra basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışılmamalıdır. Bu süreyi kısaltmak için tencere su dolu bir kaba oturtulur ya da akan musluk suyunun altına tutulur.

Düdüklü Tencere nin Bakımı
Alüminyum Düdüklü tencerelerin, "ilk kullanım" işlemleri bikarbonat ile yapılmalı, paslanmaz çelik düdüklü tencerelerin uygun biçimde temizlenmesi için yumuşak bir ovma süngeriyle tüm parçaların sabunlu ve sıcak su yıkanması yeterlidir. Paslanmaz çelik tencere conta ve kontrol paneli çıkarılarak bulaşık makinesinde de yıkanabilir.
Conta sızdırmazlık sağlayan bir parça olduğu için her yıl değiştirilmelidir.

#yemek #yemektarifi #mutfaktayiz #yemektarifi
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Normal bir tencerede ısıtıldığında suyun kaynama noktası olan 100 dereceye gelindiğinde, su bu derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır ve yemek de bu sıcaklıkta pişer. Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.

sefsemenoner
Автор

Allahım ne pozitiflik ne tatlılık. Çok hoş bir anlatım. Gülüşünüze sağlık teşekkürler ☺

busrazengin
Автор

Bu sunumda değinilmemiş ama düdüklü kullanmanın diğer bir püf noktası da toplamda çok az veya çok az suyla doldurmamak. Düdüklü örneğin üçte birden az doldurulduğunda veya yeterli su konmadığında yeterli basınç elde edilemediğinden yemek düdüklüde normalde pişeceği sürede pişmiyor. Eğer düdüklünüzü kullanırken sık sık yeterince dolduramıyorsanız daha küçük hacimli bir düdüklüye geçmeyi ya da ek olarak böyle bir düdüklü satın almayı düşünebilirsiniz.

apaksoy
Автор

Ben de karacanın düdüklü tenceresinden kullanıyorum ayarını yapması pişirmesi çok kolay eski tencerelere göre büyük rahatlık valla bu arada siz de çok güzel anlatmışssınız ağzınıza sağlık

vildandemir
Автор

17 yaşındayım valla saolun sayenizde mercimek çorbası yapıcam teşekkürlerrr

dilankose
Автор

Bu tencereye kullanmayı istiyordum ama korkuyordum sayenizde rahat bir nefes aldım Teşekkürler ☺

asiasiye
Автор

Merhaba Semen hanım, ben yaklaşık 10 yıldır düdüklü tencere kullanıyorum ve çok memnunum.Hem yemekler cabucak pişiyor hemde ekonomik. Etli ve sebze yemekler, çorbalar her türlü yemekler gayet nefis oluyor.Sizin düdüklü tencereyı tanıtmanız çok hoş oldu.Inşallah bu Video'dan sonra insanlar korku'yu atarlar.😊👍

ozlemyildirim
Автор

Çok ama gerçekten çok teşekkür ederim yıllardır yatan düdüklü tenceremi kutusundan çıkarıp kullanmaya başladım, Allah sizden razı olsun ❤️ emeğinize sağlık 💋

zeynepabdullaheroglu
Автор

gerçekten tesekkurler cok yardimci oldunuz ve bütün sordularının cevabını verdiniz👍

nurettincplak
Автор

Teșekkür ediyorum Bize böyle bir bilgi verdiğiniz için yeni model Düdüklü Tencere almıștım, eski model Düdüklü Tencerem vardı kapağı baya uğrașmam gerekiyordu takmak ve çıkartmam için Maalesef yeni pahalı da olsa yeni model Düdüklü Tencere almak zorunda kaldım Satıcı Bana kullanımını kısa șekilde anlatmıștı Siz bu șekilde anlattığınız için daha çok Rahat ettim ve ilk bu gün kullanımına bașladım Sebzeli Tavuk pișirerek Bașarılarınızın devamını dilerim.

secilaras
Автор

Ayaarı dedikce cildirmamak elde degil😂

ccmr
Автор

Çok teşekkürler Semen hanım çok iyi anlatınız gerçekten düdüklü tencere bir mucize hemen hemen her yemeğimi onda pişiriyorum 😊

edihaz
Автор

Azərbaycandan. Salamlar çox faydalı fikirlər oldu mənə😘❤️🌺🌹🇦🇿🇹🇷🇦🇿🇹🇷

zeriheesgerova
Автор

Tefal Nutricook kullanıyorum 4 farklı pişirme programı var ve optimum pişirme süresini ayarlıyor. Çok kaliteli ve alınabilecek en iyi düdüklü tencere olduğunu düşünüyorum

yldzcelik
Автор

Arkadaşlar bende aldım çevirmeli korkmaz duduklu daha kullanmadim ama diyelim ki 2. Ayara getirdik düdüğü çalacak mi ve çalarsa ne yapicaz . yani pistigini nerden anlicaz

kuzeydogu
Автор

Bu videodan sonra abone oldum😊 teşekkürler 🌹

glnrysl
Автор

Çok teşekkür ederim tamda aradığım cevabı aldım sammiyetiz içi ayrıca teşekkürler

yildizzeynep
Автор

hayirli gunler en dorusu kandi halinde sogumasi da isiniz aceleyse altan bi kabin icinde sogun su koymak uzerine sakin su dokmeyiniz sogutmak icin

mukadderklc
Автор

Agziniza sağlık çok güzel çok tatlı anlattınız ♥️

yurdaalpaslan
Автор

Teşekkürler 💜emeğiniz için bende 10 senedir evliyim elimden gelse iki tane daha alıcam 😄

minimalistyasam