Bursa Durakları: Koza Han, Yeşil Cami & Yeşil Türbe

preview_player
Показать описание
Bursa Osmanlı İmparatorluğu'nun kadim şehri. Yalnızca Osmanlı'nın Osmanlı olduktan sonraki ilk başkenti değil, aynı zamanda yıllar boyunca önemini kaybetmemiş, İstanbul fethedilene kadar, hatta fethedildikten sonra bile ağırlığını korumuş bir kent.

Sizleri Bursa'nın tarihi noktalarında yolculuğa çıkaran vlog videolarımızın, Bursa gezi rehberimizin ilk videosu işte bu. Bu videoda Koza Han, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe nasıl gezilir, yapımları ve bu tarihi değere sahip noktalar neden gezilmeli işte bunlara değiniyoruz. Çünkü bu noktalar Bursa gezilecek yerler arasında, özellikle tarihi noktalarında üst sıralarda geliyor.

Koza Han yıllar boyunca, hatta bundan 15-20 sene öncesine kadar halen ipek kozalarının satıldığı bir eski ticaret merkezi. Eskiden ipek yolu üzerindeki en önemli duraklardan biri olan Bursa, doğal olarak ipek böceği kozalarının da alınıp satıldığı, hatta borsa mantığıyla ticaretinin yapıldığı bir yerdi.

Bugün ise restore edilmiş haliyle Koza Han, ziyaretçilerine tarihi bir atmosfer içerisinde birbirinden değerli ipek ürünlerini satın alabilecekleri enfes bir deneyim sunuyor. Hatta Kraliçe Elizabeth'in Türkiye ziyaretinde uğrayarak ipek satın aldığı bir yer Koza Han.

Hemen Koza Han'ın Taç Kapısı'ndan çıkarak ulaşılabilecek Uzun Çarşı ve Kapalı Çarşı ise Bursa hanlar bölgesinin tipik karakteristiğini yansıtıyor.

Bursa gezilecek yerler arasında başlarda gelen diğer yapılar ise Yeşil Türbe ve Yeşil Cami. Osmanlı'nın ikinci kurucusu olarak da bilinen Çelebi Mehmet'in türbesi aslında Yeşil Türbe. Etrafındaki (ve tabi içindeki) İznik çinilerinin rengi nedeniyle bu ismi almış. Fetret Devri'ni bitiren ve artık dağıldığı düşünülen Osmanlı İmparatorluğu'nun hala ayakta olduğunu gösterebilmek için olabildiğince ihtişamlı yapılmış bir türbe. Hatta öyle ki Bursa'nın simgesel yapısı olarak akla ilk gelen aslında Yeşil Türbe.

Hemen yanındaki Yeşil Cami de en az Yeşil Türbe kadar önemli. Tipik Bursa camilerinin planına, yani ters T plana sahip Yeşil Cami'nin 3 adet eyvanı ve caminin iç kısmında bir şadırvanı bulunuyor. Osman Hamdi Bey'in ünlü tablosu "Kaplumbağa Terbiyecisi"nde resmedilen pencerenin ise Yeşil Cami'deki hünkar mahfili odalarından birinin penceresi olduğu düşünülüyor.

Daha önce de söylediğimiz gibi yeni izmir istanbul otoyolu sayesinde artık Bursa İstanbul'a oldukça yakın oldu. Bunu fırsat bilip bir haftasonu Bursa'ya, Osmanlı tarihine bir gezi yapıp gelebilirsiniz.

Gezimanya vloglarını beğeniyorsanız aşağıya yorum yazmayı unutmayın. ❤️

Her ne kadar gezi blogger'ı olsak da bu aralar kendimizi seyahat vlogger'ı gibi yol videolarına ve vlog'a vermiş durumdayız. Sizin görüşleriniz doğrultusunda daha iyi vloglar üretmeye dikkat ediyoruz.

Sosyal Medya Hesaplarımız:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ofisin de kraliçesi kendileri aynı zamanda ;)

cagatyx
Автор

Harika hikâyelerle dolu tarih kokan bir yer bana göre ;) bu arada tekrar teşekkür ederiz gezi için ❤️

vwvcuip
Автор

Bursa Harika Bir Şehir, Kozahan Tarihi Taç Kapı Girişindeki Görüntü Kirliliğine neden olan şalcılara belediye farklı bir yer vermelidir, Görüntü Sadeliği önemli malesef ülkemiz türkiyede Görüntü estetiğine önem verilmiyor, Fransa Paris de olsa böyle bir eser veya İsviçre de nasıl korunurdu, böyle önemli eserleri koruma altına alınmalı, görüntü estetiğine önem verilmelidir !

Turkiye_Turklerindir_ATATURK