Εφαλτήριο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Λευκορωσία;

preview_player
Показать описание
Σε σημείο χωρίς επιστροφή οι σχέσεις Μινσκ-Κιέβου
----------
Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία αυξάνονται καθώς το Μινσκ ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει στρατεύματα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με τη Μόσχα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε αυτή την εβδομάδα ότι ετοιμαζόταν να στείλει «ένα πλήρες σώμα λευκορωσικών στρατευμάτων» στα σχεδόν 700 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στο έδαφος της Λευκορωσίας στις 17 Ιανουαρίου ενόψει των κοινών ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.
Η κατάσταση οδήγησε το Κίεβο και το Μινσκ στο χειρότερο σημείο της σχέσης τους από τότε που οι χώρες απέκτησαν για πρώτη φορά την ανεξαρτησία τους πριν από 30 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, η Λευκορωσία αύξησε επίσης τις προμήθειες πίσσας στην Ουκρανία, κάτι που ήταν απαραίτητο για τα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής του Ζελένσκι. Το σημείο καμπής σε αυτήν την αμοιβαία επωφελή συμφωνία φαινόταν να έρχεται τον Ιούνιο του 2021, αφού οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν την προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair για να συλλάβουν το μέλος της αντιπολίτευσης Ρομάν Προτάσεβιτς.
Η επακόλουθη απόφαση της Ουκρανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις της Λευκορωσίας από τον εναέριο χώρο της εξέπληξε πολλούς, ειδικά αφού προηγήθηκε της απαγόρευσης πτήσεων της ίδιας της ΕΕ. Μετά από αυτή την απόφαση, το Μινσκ άρχισε να αλλάζει την προσέγγισή του και να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το Κίεβο.
Η πρώτη ήταν η απόφαση για ίδρυση στρατιωτικών κέντρων εκπαίδευσης, τα οποία το Κίεβο πιστεύει ότι είναι μια συγκαλυμμένη έγκριση για το άνοιγμα βάσεων του ρωσικού στρατού στη Λευκορωσία.
Παρά τις εντάσεις, το Κίεβο απέχει από την πλήρη ρήξη των σχέσεων με το Μινσκ. Σύμφωνα με τη Maria Avdeeva, εμπειρογνώμονα στο Διεθνές Δίκτυο Στρατηγικής Δράσης για την Ασφάλεια, αυτό οφείλεται στους φόβους ότι μια τέτοια κίνηση θα ωθούσε τη Λευκορωσία πιο κοντά στη Ρωσία.
«Έχουμε μια ορισμένη συμφωνία με τον Πούτιν ότι θα περάσουμε λίγο χρόνο στην Κριμαία… Το συζητήσαμε τρεις φορές. Αυτός θα αποφασίσει, όταν τον βολεύει. Του είπα – θα πετάξω μόλις με καλέσουν», είπε ο Λουκασένκο.
Αυτές οι δηλώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απόκλιση από την προηγούμενη πολιτική του Μινσκ για διατήρηση των σχέσεων τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά η απάντηση των αξιωματούχων στο Κίεβο παρέμεινε μετρημένη.
«Τις τελευταίες ημέρες, καταστήσαμε επίσης σαφές στη Λευκορωσία ότι εάν επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για επίθεση στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει μια ταχεία και αποφασιστική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, στις 25 Ιανουαρίου.
Ακόμα κι αν ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί, οι σχέσεις Κιέβου-Μινσκ φαίνεται να έχουν φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ρωσια και Λευκο-Ρωσια ειναι η ιδια χωρα, μη σας μπερδευει το ''Λευκο''.

nikakiskainourgios