Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Ankara Roman Özeti

preview_player
Показать описание
►►DİLERSENİZ ÖZET METNİNİ SİZE MAİLLE ULAŞTIRABİLİRİZ

TANITIM
İsmi Kurtuluş Savaşı ile özdeşleşen yazarlarımızdan Yakup Kadri’nin en meşhur romanlarından Ankara, Millî Mücadele yıllarında açılır. Kocası Ahmet Nazif Bey ile birlikte Ankara’ya geçen Selma Hanım’ı merkeze koyan roman, bu yıllarda Ankara’da nasıl bir hayat yaşandığını, Kurtuluş Savaşı’nın burada nasıl bir psikoloji yarattığını gösterir.

Ancak Ankara, yalnızca bir “Kurtuluş Savaşı Romanı” değildir – üç kısım üzerinden sunulan romanın ikinci bölümü Cumhuriyet’in ilan edildiği yıllarda “Millî Mücadele Ruhunun” yavaş yavaş kaybolmasını, insanların yapılan devrimleri “yanlış anlamasını” eleştirir. Son bölüm ise, Türkiye’nin geleceği ile ilgili ütopik bir portre sunar.

Üç bölümünde Ankara’nın üç farklı zaman dilimini ele alan eser, Millî Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını anlamak için ideal bir eser olarak değerlendirilebilir.

ŞAHIS KADROSU
Selma Hanım
Romanın ana karakteri Selma Hanım, üç bölüm üzerinden sunulan Ankara’da oldukça kritik bir rol oynar. Yakup Kadri Selma Hanım’ı, Ömer Efendi ve Neşet Sabit gibi karakterlere odaklanan kısa bölümler dışında, kitabın odak noktasından ayırmaz. Aynı zamanda romanın bölümlerini de onun yaptığı üç evlilik üzerinden kurgular.

Ahmet Nazif
Selma Hanım’ın üç evliliğinden ilki olan Ahmet Nazif Bey, aynı zamanda kişiliği, karakteri ve düşünceleri açısından da en az tanıdığımız eş olur. Bu nedenle, Nazif Bey’in aslında Selma Hanım’ı romanın merkezine yerleştirmek için kullanılan bir edebi unsur olduğu söylenebilir

Binbaşı Hakkı
Selma Hanım’ın ilk kocası Nazif Bey’den sonra evlendiği Binbaşı Hakkı Bey, romanda iki farklı şeyin sembolü olarak kullanılır: Birinci bölümdeki disiplinli, sert, askeri tavırları, onu Kurtuluş Savaşı’nın romandaki yansıması olarak görmemizi sağlar. Ancak Hakkı Bey, ikinci bölümde yozlaşmanın, “Millî Mücadele ruhunu kaybetmenin” sembolü haline gelir.

Neşet Sabit
Romanda Selma Hanım’ın üçüncü ve son evliliği olarak karşımıza çıkan Neşet Sabit, aynı zamanda onun “gerçekten sevdiği” ilk adamdır. Hem Nazif Bey hem de Hakkı Bey ile evliliklerinde hep bir eksiklik duyan, onlarla ciddi noktalarda anlaşamayan Selma Hanım, Neşet Sabit ile birlikte mutlu bir evlilik yaşamaya başlar.

Mebus Murat Bey
İlk bölümde Selma ve Nazif Bey’i Ankara’da adeta sıkıntıdan ölmekten kurtaran, cana yakın, sempatik görüntüsüyle karşımıza çıkan Murat Bey, ikinci bölümde bu rolde kullanılan en önemli karakterlerden biri haline gelir. Cumhuriyet’in ilanından sonra siyasetten çekilen, büyük paralar kazanan ve bu paraları yalnızca evini süslemek, banyosunu teknoloji harikası cihazlarla donatmak ve sosyeteye katılmak için kullanan Murat Bey, adeta parayla gelen yozlaşmanın bir sembolü haline gelir.

ZAMAN
Üç bölümlük bir roman olan Ankara, her bölümde Ankara’nın farklı bir dönemini gösterir. İlk bölümde Millî Mücadele yılları, ikinci bölümde Cumhuriyet’in ilk yılları, son bölümde ise 1930’ların sonu ve 1940’ların başı konu alınır.

TEMA
1921 yılından 1940’lı yılların başına kadar, farklı dönemlerde Ankara’yı konu alan bu roman, bu çıkış noktası üzerinden çeşitli temalara değinir. Neredeyse tamamı toplumsal konular olan bu temalar, aynı zamanda toplumsal tespit ve eleştiriler olarak da okunabilir.
Millî Mücadele Ruhu
Aydın – Halk
Ankara – İstanbul
Yozlaşma
Kadın
Çalışmak

►►Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz:


#YakupKadriKaraosmanoğlu #Ankara
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

2bine yakın görüntelemede nasıl 60 beğeni olur emeğinize sağlık çok güzel olmuş 🤌👏

sjdjfhfk