Mülakatlarda sorduğum sorular

preview_player
Показать описание
Cumartesileri yaptığım canlı yayınları hızlı tüketilebilir boyutlarda kesip tekrar yüklüyorum. Bu video "2020.06.27 - Mülakatlarda sorduğum sorular" canlı yayınındaki soruları/konuları içerir. Detaylar aşağıda;

Mülakat deneyimim ve "hiring manager" pozisyonu (00:00)
Event Loop nedir? (03:50)
ES 5 Object/Class inheritance nasıl yapılır? (04:36)
Bu kod ne yapar? (06:06)
Chaining nedir, nasıl yapılır? (08:23)
CSS bir programlama dili midir? (08:57)
Bir 'span' elemanını hareketlendirmenin kaç farklı yolu vardır? (09:25)
Cookie, Session Storage ve Local Storage arasındaki farklar nelerdir? (11:04)
Tilde(~) operatörü ne işe yarar? (12:14)
'$.ready()' nasıl çalışır? (12:51)

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Videoda ismi geçen Fatih Acet bugün kurucularından olduğu Supeerpeer girişimi 8 Milyon $ yatırım aldı. Burdan ona selamlar olsun.

burhanyaprak
Автор

Manipülasyon yapıyor. Bir konuya insanların ilgisini ve güvenini azaltıp kendisi o konuda istediği gibi özgür hareket etme hakkına sahip gibi davranıyor.

bilmm
Автор

Samimi güzel bir görüşme olmalı. Neyi niye kullanırız temelli sorular gibi sanırım. Herkes bişey yapıyor ama temelini bilmek niyesini bilmek herkesin merak ettiği bişey değil. Hatta bildikleri arasındaki bağı kurmak ayrı bir beceri.

noktarfj
Автор

Developer mülakatları yapmış biri olarak diyebilirim ki, bence gayet güzel sorular. Dediğiniz gibi insanların kendini ifade etmesine ve bildiklerinden bahsetmesine olanak sunuyor. Zaten mükemmel bir mülakat sistemi yok. Kısıtlı zaman içerisinde elimizden geldiğince adayı tanımaya ve takıma uyup uymayacağını anlamaya çalışıyoruz. Kolay iş değil. Ama özellikle mülakatı yapan kişilerin kafa yapısına göre, bir süre sonra bir ekip kültürü oluşmaya başlıyor. O kültürün oturuşunu izlemek ve meyvelerini görmek çok güzel bir duygu :) Güzel video olmuş. Berlin'den selamlar :))

mehmatrix
Автор

jQuery'nin adını duymak bile bende tiksinti yaratıyor, bu konuyu sonda konuşmanız iyi olmuş aksi halde duyduğum anda kapatırdım :D

harunsekmen
Автор

Altını çizmekte fayda var, bu sorular php mülakatlarından daha çok işe yarar. Emeğinize sağlık hocam

-di
Автор

5 butonun hepsi de 5 basar.

var ile tanımlanan i değişkeni function scoped olduğu için bütün listenerlar closure özelliğinden dolayı lexical environmenttaki aynı i değişkenini referans alır.

Eğer for(let İ=0... şeklinde kullanmış olsaydık, i block scoped olacaktı, loop'un her iteration'unda listenerlar farklı değişkenleri referans edecekti. Bu durumda ekrana butonlardan sırasıyla 0, 1, 2, 3, 4 basılacaktı.

hakanorskaya
Автор

Hocam haftaya online mülakat yaptığınız bi yayın yapsanız efsane olur

mustafacor
Автор

Yazilimcinin kafasinda ide olmasini bekleyen kod sorularindansa bu tarz yazilim felsefesi uzerine konusmayi tercih ederim. 2 yildir kod yazan 2 junior dusunelim, birisi 2 yildir her aksam makale okusun, meselelerin derinine girsin, digeri sadece kod yazsin. Bu tarz kod sorusunda ikisinin de sansi ayni oluyor. Son derece adaletsiz ve insanin kendini ifade etmesinin, gelistirmesinin onunde engel olan bir mulakat sekli. Bana mulakatta 10 tane bu tarz yazilim temellerine ait soru sorulsa, 10 tanesini bilemesem bile, cikinca elimde bir yol haritasi olur ve bu sorularin cevaplari uzerinden kendime istikamet cizebilirim. Beyaz tahtada sudoku cozer gibi kod sorulur, bunu da mulakatta yapamazsam eve gidince kodu mu yazacagim? Bence basarisiz mulakatlar o yazilimcinin gelecegine katkida bulunabilir. Bunun icin mulakatin yapilis tarzi cok onemli. Ayni sey is ilanlari icinde gecerli. Dogru hazirlanmis is ilanlari ve dogru hazirlanmis mulakatlar kotu durumda olan yazilimcinin, iyi hale gelmesi icin cok onemli. Sonucta herkes bu iste bir zamanlar kotuydu, mesele karsindaki insani meslektasin olarak gorup, ona yardimci olabilmek.

serdar
Автор

Armağan Bey, bu canlı yayınlarınızı podcast olarak da sunmanız çok güzel olurdu.

TheSclare
Автор

4:16 tanıştığımıza memnun oldum, bana müsade ozaman :D

Neo
Автор

Daha bugun girdigim bir mulakatta bu sorularla karsilastim, neredeyse birebir ayni diyebilirim. Gercekten cok guzel ve onemli sorular, paylasiminiz icinn tesekkur ederim. :)
Keske daha once gormus olsaydim 😢

hasanugr
Автор

06:06 hocam ilk bakışta çözdüm. Başlayalı 1 yıl olmadı ve full stack olmaya doğru ilerliyorum.

mustafaemin
Автор

Meseleyi hoisting'e ya da arrow function'in lexical binding yapmasına bağlayanlar olmuş, ikisiyle de alakası yok, normal function da aynı sonucu verir, kafa karıştırmak için yapılmış gibime geldi. Var yerine let kullanmak da sonucu değiştirmez. Olay tamamen closure ile alakalı. Buton tıklandığında event listener callback i'nin runtime değerini kullanır, yani buton tıklanıp event listener çağrıldığında sayaç çoktan execute edilmiş oluyor, yapılacak şey event listener callback'i yaratılırken dış scope'taki veriyi capture etmek. Bunun için de IIFE kullanabiliriz. Dış scopetaki değeri parametre olarak IFFE geçeriz.

Chaning yerine method chaining deseniz soru mülakata girenler için daha anlaşılır olabilir.

Acemi ile pro'ları ayıran farklara design patterns'ları bilme, programming paradigm'ları (özellikle de functional programming) bilme, test yazma ve çalışırken debugging ve querying araçları kullanmayı da ekleyebiliriz.

Yeni başlayanlar framework bilmeyi fazla önemserken asıl kıymetli olan şeyleri ıskalıyorlar. Framework ve library kullanabilmenin dil bilmekle neredeyse hiç alakası yok. Delilim ise yıllardır internetin içine eden, milyarlarca saat emek ve enerji israfına neden olan, dil bildiğini sanan ninjalar tarafından yazılmış jquery ve wordpress pluginleri. Wordpress'in kendisi de bu kafada adamlar tarafından yazıldığı ve kervan yolda dizilir mantığı ile ilerlediği, hem kod hem de döküman olarak çöp yığını olmaktan bir türlü kurtulamadığı ve backward compatibility adına yirmi yıllık bir eziyeti sürdürmekte inat ettikleri için çöp.

CSS konusunda selector kullanımını sormak gereksiz olabilir, neden? Css selector listesi çok uzun. Bilmiyorsa bakar. Bir de ~, +, * gibi seçicilerin performansının nispeten düşük olduğunu bilen biri bunlardan bilerek kaçınıyor ve bu yüzden öğrenmemiş olabilir. Bunun yerine yeni başlayanlar için selector precedence, css variables, animation, transition, layout oluşturma ve caniuse kullanma, profesyoneller içinse performance degradation'a sebep olan manipülasyonlar, BEM, SMAC, CSS in js gibi konular, modüler css mimarileri, css frameworkları, pre ve post processorlar sorulabilir. Fontawesome vs kullanıyorsa bence mülakatı hemen bitirebilirsiniz :)

Aslında başlangıçtaki niyetim kod hiçbir sonuç da vermeyebilir yazmaktı, eğer dom yüklenmeden çağırmışsanız fonksiyon hiçbir etki oluşturmaz diyecektim, uzattım.

snnsnn
Автор

abi bir video da stajyerler için çeker misin ?

ayberkorhan
Автор

Hocam öncelikle şöyle anlaticam. document le body button ve ve i yi aldınız.Body elementi var elinizde ama button ve i tanımsız hala.For döngüsünü i yi 0 dan başlattınız ve i 5 defa döndükden sonra console cıktısı (0, 1, 2, 3, 4) olacaktır.Çünkü index sıfırdan başlar.Ve döngü her döndiğinde bir button elementi oluşturacak ve onun text ine Button ve index numarası sırayla yazılacak.Buda button 0 button 1 button 2 button 3 button 4 yazılacak.Yanlız işte burda dananın kuyruğu kopuyor:) Click eventi başladığı an döngü sonlanıyor.i sıfırdan başladığı için döngü bittiğinde 5 e eşitleniyor Her bir buttona clıckte 5 ekrana basılıyor:) Umarım anlata bilmişimdir..

Darkk_bluee
Автор

Hocam girdigim mulakatlarda hepsi demeyeceğim ancak buyuk kismi yardimsever degil sizi sizinle bas basa birakiyor soru sorup susuyor ve yol acmiyor

caglarcaglar
Автор

eveeet mülakat bitti başarılısınız alacağınız maaş 2023 mart ayı itibariyle net 8550 lira. + yol + yemek daha ne istiyorsunuz.

gamestudio
Автор

Bu sorulari rahatca cözmeme ragmen praktikum veya ausbildung bulamamam cidden cok ilginc

jack
Автор

Js bilenler cogu frontend konusuluyor . Peki nodejs teknolijisi pek iyi degil mi onu acik degil mi ?

cetonyk