YEREBATAN SARNICI | İSTANBULUN BÜYÜLÜ MİRASI

preview_player
Показать описание
İSTANBULUN EN BÜYÜLÜ MİRASLARINDAN biri olan bu YEREBATAN SARNICI dünyanın en güzel eserlerinden biridir.
BU YEREBATAN SARNICI NA gitmediyseniz gidip görmeniz gerekir.
EĞER GİDERSENİZ bu video tam size göre.
HADİ istikamet YEREBATAN SARNICINA
.......................................................................................................................
VİDEO HAKINDA BİLGİ

Yerebatan Sarnıcı (Bizans Yunancası: βασιλική κινστέρνή; Latince: Basilica Cisterna) İstanbul'da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 526-527 senelerinde yaptırılmış kapalı su sarnıcı.

Ayasofya'nın güneybatısında, Soğukçeşme Sokağı'ndadır. Suyun içinden yükselen pek çok mermer sütun nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarayı olarak isimlendirilmektedir. Sarnıcın üzerinde daha önce bir bazilika bulunmasından ötürü, Bazilika Sarnıcı olarak da adlandırılır.

Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan sarnıç, şehrin birinci ve ikinci tepeleri arasındaki bölgelerin su ihtiyacını karşılayan Hadrianus su yollarına bağlanmıştı. İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethinden sonra Sarayburnu ve Bahçe Kapısı civarına su dağıtım merkezi olarak hizmet sundu; Osmanlılar'ın şehirde kendi su tesislerini kurmasından sonra kullanılmasa da merkezinde olduğu mahalleyi temsil eden fiziksel bir simge durumuna geldi; ismi saraya, sadrazamın ahırlarına, caddeye ve mahalleye verildi.

Günümüzde müze ve etkinlik mekanı olarak kullanılır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından işletilmektedir.

Konumu
Ayasofya'nın güneybatısında, Bizans İmparatorluğu'nda dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilmiş Milyon Taşı'nın yanındadır. Binbirdirek Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Akhilleus ve Zeuksipposs hamamları ile aynı bölgede konumlanmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı'nda Medusa başlı iki sütun kaidesinden biri. Medusa başı ters durmaktadır
Mimari özellikleri
Yerebatan Sarnıcı, kayalık bir zemine oturan, tuğladan inşa edilmiş, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Ölçüleri ilk defa I. Dünya Savaşı döneminde Alman arkeolog Eckhard Unger tarafından alınmış ve 138 x 64,6 m olduğu belirtilmiştir.

Sarnıcın, geçmişte üzerinde bulunduğu düşünüleni Basilika Stoa adlı anıtsal yapının ve bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı tahmin edilir. Yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir.[4]

Üzerindeki tuğla örgülü tonozu taşıyan 336 sütun vardır. Doğu- batı yönünde 28, güney-kuzey yönünde 12 sütun sırası bulunur. Kuzeybatı tarafındaki II. Abdülhamit döneminde kapatılan alan içerisinde kalan 41 sütun bugün görülmez.

Yapıda bezemeli sütun, Korint sütun başlıkları ve ters yüz edilmiş Medusalı başlıklar gibi devşirme malzemeler kullanılmıştır. 98 adet sütun ise Yerebatan Sarnıcı için özel yapılmıştır.[4]

Yapıya, güneydoğu tarafındaki taş merdivenlerle inilir.

Popüler kültürdeki yeri
Sarnıç Dan Brown'un 2013'te yayınlanan Cehennem adlı gerilim ve gizem romanına konu olmuştur. Roman, 2016 yılında filme uyarlandı. Tom Hanks'in başrolde oynadığı filmde Yerebatan Sarnıcı bölümleri için Budapeşte'deki film platosunda sarnıcın birebir kopyası yapılmış ve sarnıcın tarihi dokusuna zarar vermemek için çekimler orada yapılmıştır.

.........................................................................................................................

DİĞER VİDEOLARIM

.........................................................................................................................

BU KANAL NEDEN AÇILDI
Herkese merhaba gezginler biz bu seyahat kanalımızı amacı kimse oraya gitmeden önce biraz bilgi alsın sonra aldığı bu bilgileri orda ki bilmeyen insanları anlatması veya daha çok bilgilenmeniz için yapıldı gezginler.
Ve sizlerin bir zaman sonra kendi valizinizi hazırlayıp yola çıkacaksınızdır o yüzden sırayla anlatıyorum veya karışık sizlerin de buradan merak ettirip oraya gittiğinizde o bilgilerinizin üstüne biraz daha bilgi kaydetmenizi isterim gezginler .
BU KONSEPT NEDİR
Bu konsept oturduğumuz yerden seyahattir yani kısaca biz orayı anlatıyoruz sizde orayı gezmiş oluyorsunuz gezginler.
İLERLEYEN ZAMANLARDA NELER OLA BİLİR
İlerleyen zamanlarda gurup halinde çekiliş şeklinde kamplara ve diğer şehirlere ziyaret etmeye gideceğiz veya biz kanalda kendimiz gidip oraları çekeceğiz o yüzden bize abone olmayı unutmayın .

.........................................................................................................................

HAZIRLAYAN
-Rahmi TOPRAK
-Nevcehan GÜMÜİŞ

GEZGİNCİKLER TIKLAYA BİLİR:

/ @ulkeltur
Рекомендации по теме