Tips over antifouling aanbrengen op je boot.

preview_player
Показать описание

Waarom antifouling?
Antifouling gebruiken betekent anti aangroei. Zonder antifouling krijgt u heel snel aangroei van algen en schelpen op uw onderwaterschip. Hierdoor verliest uw boot snelheid en verbruikt u meer brandstof. Daarnaast biedt de antifouling ook bescherming tegen corrosie en osmose.

Harde of zachte antifouling?
Er zijn twee soorten antifouling: harde en zachte antifouling. Welke antifouling u nodig heeft, hangt onder andere af van hoe snel u vaart en hoe vaak u vaart met uw boot.

Harde antifouling, de naam zegt het al, is een harde coating die lang blijft zitten. Alleen de toplaag slijt en moet eens in de zoveel tijd opnieuw worden aangebracht. Door de jaren heen ontstaat er een dikke, harde laag antifouling. Deze laag moet wel om de paar jaar geheel worden verwijderd en opnieuw opgebouwd. Harde antifouling is bedoeld voor
• boten die snel varen (meer dan 30 knopen),
• boten die iedere dag varen zoals de scheepvaart,
• voor boten die regelmatig droogvallen.
• Veel sloepeigenaren gebruiken ook harde anti fouling omdat het minder onderhoud kost als je de boot meerdere seizoenen in het water laat liggen.

Zachte antifouling is een zelfslijpende antifouling. Tijdens het varen slijt deze laag heel langzaam van het onderwaterschip af. U moet daardoor wel elk seizoen een nieuwe antifouling laag aanbrengen. Zachte antifouling is bedoeld voor boten die niet zo snel varen (minder dan 30 knopen).

Weet u niet zeker welke antifouling er nu op uw schip zit? Maak uw vinger nat en haal die over het onderwaterschip. Blijft de antifouling eraan hangen, dan is het de zachte antifouling.

Hoe breng je antifouling aan?
Bescherm de grond onder het schip met plastic of kranten want het product is zeer chemisch. Trek uw oude kleding aan, draag een goed stofmasker, beschermbril en handschoenen.

Antifouling aanbrengen doet u in 4 stappen:
1) Zet de waterlijn af met schilderstape.
2. Ontvetten: eerst moet het onderwaterschip worden ontvet. Los het ontvettingsmiddel op in water en gebruik een schuursponsje om het onderwaterschip schoon te maken.
2. Antifouling primer: wanneer er voor het eerst antifouling wordt aangebracht op het onderwaterschip, moet u eerst antifouling primer gebruiken zodat de coating beter hecht. Ook op deze kleine plekken waar de coating los heeft gelaten, behandel ik het onderwaterschip eerst met een primer. In principe als er plakken loskomen, maar het hele onderwaterschip kaal worden geschuurd en opniew in de primer worden gezet.
3. Antifouling aanbrengen:
Wanneer het onderwaterschip droog is, kunt u de antifouling aanbrengen. Gebruik hiervoor een roller en volg de instructies op de verpakking.
Breng ongeveer 3 lagen anti fouling aan. Werk bij een temperatuur van boven de 15 graden en wacht met de volgende laag tot de vorige helemaal droog is.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Harde antifouling is minder slecht voor het milieu, dat vond ik heel belangrij in de overweging.

فاروق-وك
Автор

heehoii! ik heb er momenteel een zachte anti foulling opzitten, en daar doen wij ook weer een zachte overheen. aangezien we een boot hebben die niet harder gaat dan 12 km per uur (engelse viking) maar mijn vraag is hoe moet ik de ondergrond goed voorbereiden? hoe moet ik hem schuren of behandelen? we gaan namelijk van een blauwe anti foulling naar een zwarte anti foulling?

MsBeautyFleur