Tesla Model Y SR Menzil Problemi Çözüldü ! Analiz - Araştırma

preview_player
Показать описание
Tesla Model Y SR'nin menzil problemiyle ilgili önemli bir gelişmeyi ve bu sorunun nasıl çözüldüğünü ele alacağız. Marka gözüktüğü için #reklam ancak ücretli #işbirliği değildir.

DEĞERLİ DOSTLAR ÖNEMLİ NOT: - Az önce Türkiye'nin bu alanda ki en ileri firmalarından birisinden arandım. Videonun genel konsept olarak doğru olduğunu ancak içinde anlatımda kullandığım tabirlerin tam anlamıyla terminolojisi ile anlatılması gerektiği üzerinde anlaştık. Teknoloji geeklerine özel bir versiyonunu çekmek üzere hazırlıklara başlıyoruz. Motor, Motor sürücüsü , BMS ve PİL olarak çok kapsamlı bir video hazırlıyoruz. Destekleriniz için teşekkürler.

"Tesla Model Y SR Menzil Problemi Çözüldü! 160 KW İlk Motor Elde Etmek İçin BMS'ten Amperi Limitlemişler". Bu videoda, Tesla'nın Batarya Yönetim Sistemi (BMS) üzerinden amperi sınırlayarak motorun performansını nasıl optimize ettiğini ve menzil sorununa getirdiği çözümü W=I x V formülü ile detaylı bir şekilde analiz edeceğiz.

Videoda Ele Alacağımız Konular:
Tesla Model Y SR Menzil Problemi: Tesla Model Y SR sahiplerinin yaşadığı menzil probleminin arkasındaki nedenler ve bu sorunun performans üzerindeki etkileri.

BMS Ayarları ile Çözüm: Tesla’nın BMS (Batarya Yönetim Sistemi) üzerinden amperi sınırlayarak 160 KW'lık motorun elde edilme süreci ve bu ayarın menzil üzerindeki iyileştirici etkileri.

W=I x V Formülü ile Teknik Analiz: Motorun watt cinsinden gücünü hesaplayan W=I x V (Güç = Akım x Voltaj) formülü ile Tesla Model Y SR'nin teknik analizini gerçekleştireceğiz.

Performans ve Menzil Optimizasyonu: Bu teknik ayarlamaların Tesla Model Y SR'nin menzilini nasıl artırdığını ve performans açısından sağladığı avantajlar.

Kişisel Yorumlar ve Tavsiyeler: Tesla Model Y SR sahiplerine menzil ve performans optimizasyonu konusunda öneriler ve kendi deneyimlerimden yola çıkarak tavsiyeler.

Eğer siz de Tesla Model Y SR'nin menzil sorununa nasıl çözüm getirildiğini ve BMS üzerinden yapılan ayarlamaların performans üzerindeki etkilerini merak ediyorsanız, bu videoyu kaçırmayın. Teknik analizler ve detaylı çözümleri öğrenmek için videomuzu izlemeyi unutmayın!

Popüler Oynatma Listelerim

Merhabalar, ben Engin Özören. Youtube kanalımda Tesla başta olmak üzere elektrikli araçlar ile deneyimlerimi paylaşıyorum. Profesyonel hayatımda öğretim görevlisi olarak görev alıyorum ve danışmanlık şirketimle büyük kurumlara eğitimler veriyorum. Kanalıma abone olarak bana destek olabilirsiniz. Herkese iyi seyirler.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

DEĞERLİ DOSTLAR ÖNEMLİ NOT: - Az önce Türkiye'nin bu alanda ki en ileri firmalarından birisinden arandım. Videonun genel konsept olarak doğru olduğunu ancak içinde anlatımda kullandığım tabirlerin tam anlamıyla terminolojisi ile anlatılması gerektiği üzerinde anlaştık. Teknoloji geeklerine özel bir versiyonunu çekmek üzere hazırlıklara başlıyoruz. Motor, Motor sürücüsü, BMS ve PİL olarak çok kapsamlı bir video hazırlıyoruz. Destekleriniz için teşekkürler.

ozoren
Автор

Engin hocam sanırım size bu bilgileri veren arkadaşınız yanlış bilgi vererek sizi yanıltmış. Bu videoda verdiğiniz bilgilerin neredeyse tamamı yanlış. Daha önce söylediğiniz motorun firmware ından hızı düşürmüşler doğruydu çünkü motor test edilirken bu gücün Drive Unit tarafından sınırlandırılması gerekiyor.

Öncelikle 160 KW lık motor dediğimiz bataryadan çektiği enerji 160 KW olan motor anlamına gelmiyor mekanik olarak verdiği güç 160 KW anlamına geliyor. Motorun çektiği gücün tamamı tekerleklere iletilemiyor. Elektrik motorlarında verimlilik yaklaşık %85 -%95 aralığındadır yani ortalama 170 - 180 KW enerji çeker 160 KW mekanik güç üretir.

Tesla’da motor gücünü ayarlama BMS de yapılmıyor. Hatta hiç bir arabada BMS de yapılmıyor zaten adındanda anlaşıldığı ve sizinde daha önceden anlattığınız gibi BMS in işi batarya ile ilgilenmek. Motor gücünü ayarlayan Drive Unite dediğimiz ve içerisinde inverter da bulunan modül. Biliyorsunuz bu araçların motoru AC akım ile çalışıyor bu nedenle bataryadan gelen DC akım inverter ile AC akıma dönüştürülüyor. Güç sınırlaması Drive Unit dediğimiz yerde gerçekleşiyor.

Bu motorlarda gücü ayarlama çok karmaşık bir süreçle çalışıyor. Sadece akımı arttırarak 160 KW mekanik güç alamazsınız. Bu motorlarda akım tork’u yönetir, volt ile frekans da motorun hızını ayarlar. KW yada HP dediğimiz güçte motorun hız ve torkuna göre değişir. Yani aracın hızlanmasını sağlayan tork ama tork tek başına yeterli değil birde motorun dönme hızının artması gerekir buradada volt ve frekans devreye girer ve motoru hızlandırır. Bu Akım, Volt ve Frekans ın oluşturabileceği en yüksek mekanik güce pik gücü diyoruz.

Aracın bataryası %0 olduğunda hala çok fazla km gidebiliyor oluşu bambaşka bir durum. Pillerin kapasitesini öğrenmenin yolu kaç volt verdiğini ölçmektir. LFP bataryalarda kapasiteyi ölçmek çok zordur çünkü NMC gibi kapasite düştükçe voltaj doğrusal olarak düşmez. Voltaj pilin büyük bir kısmı boyunca sabit kalır ve pil boşalmaya yaklaştığında hızlıca düşer.

Araba üreticileri LFP bataryaların kapasitelerini doğru ölçebilmek için harcanın enerjiyi sürekli hesaplar ve pilde kalması gereken enerjiyi tahmin eder. Aslında pili ölçmüyor şukadar enerji var şu kadar harcadım şukadar kaldıyı tahmin ediyor. Bu nedenle LFP pilli Teslalarda birde kalibrasyon olayı var. Tahmin üzerine çalıştığı için minimum ve maksimum voltlar görüldüğünde kendi tahmininde düzeltme yapmak için kalibrasyon çalıştırır.

Şimdi yukarıdaki mantığı anladıysak Tesla nın %0 da neden bu kadar km yapabildiği ile ilgili tahminler yürütebiliriz.

Tahmin 1) Tesla tahminle kapasiteyi hesapladığı için güvenli sınırlar içerisinde kalmak istiyor olabilir. Çünkü bu piller sıcak soğuktan çok etkileniyor bu nedenle kullanıcıyı yanlış hesap yapıp %30 dan pat diye %2-3 e düşürmek istemiyor olabilir. Bu araçlar soğuk iklimdede çalışıyor bu nedenle rezerv bölüm yüksek tutulmuş olabilir.

Tahmin 2) Tesla bu bataryaların eskime oranlarını tam tahmin edemiyor ve kendisine büyük bir güvenli alan bırakıyor olabilir.

Tahmin 3) Eskiyen piller nedeniyle garanti riskini azaltmak için görünmez bir %10 saklıyor olabilir. Batarya fiziksel olarak %40 bozulma yaşasa bu gizli alandan dolayı %30 kayıp yaşamış gibi görecez.

RealUnReals
Автор

Sağol hocam 0ı görmeden şarja girmiyorum buffer rahatlatıyor insanı.

eczburakc
Автор

Yorum yazmıştım silinmiş. Yine yazayım. Sade, anlaşılır, güzel bir video olmuş. Teşekkürler. 🙏

VolvoylaYollarda
Автор

Güzel yorumlamış gücü potans ile düşürüyorlar önemli olan biran önce katıhal bataryaya geçilmesi 800 volt mimari yanmaz patlamaz hızlı ve ömürlü 1000 km menzil sunan araçlara geçilmeli…

Ümit-kn
Автор

Guzel anlattınız. Ama bunu bms yerine sürücü / inverter yapıyor. Bunu duzeltmelisiniz. Elektrikli otomobildeki ana eleman sürücü ve motorudur. Yani elektrik motorunu süren sürücünun yazılımı akımı limitler. Bms ise pilsen istenen akımı hangi hücrelerin vereceğini ayarlar ayrıca şarj ederken enerji dağılımını hücre doluluguna göre yapar.

omeryildir
Автор

Selamlar Engin hocam. Detaylı anlatımınız için çok teşekkürler. Gerçekten bu iş için emek sarf ediyorsunuz. Naçizane bende kısa bi yorum bırakmak istiyorum. Buradaki temel cevap aranılan sorunun Etem Bey'in 45 yüzde sıfır altında yol alması ve 220 KW lık motorun nasıl 160 KW 'ya indirgendiği sorunları olduğunu düşünürsek yaklaşımınız fevkalade doğru. Bende Elek-Elek mühendisiyim ve 18 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. Buradaki temel husus şu; bu şekilde gerçek zamanlı işletim sistemleri üzerinde yazılan yazılımlarda birden çok task çalışır. Hani Bayraktar'da 200 bilgisayar çalışıyor diyor ya sayın Selçuk Bayraktar, bu araba da aslında aynı şekilde gücünü içinde belki onlarca belki yüzlerce modül olan temel yazılımından alıyor. İletişim modülleri, aracın motor sürücü modülleri, otonom sürüş modüller, ısıtma soğutma vs vs. bu modüller araba çalışınca birer process olarak çalışmaya başlarlar. Ve kendi aralarında gerçek zamanlı bilgi alışverişi yaparlar ki araç istenilen görevleri sağlıklı bir şekilde yerine getirebilsin. Şimdi en baştaki soruları düşünürsek muhtemelen Tesla müh. Tr için aracın motor sürücü yazılımında istenilen değişikliği yapmışlar, bu belki uzun veya kısa bir süre almış olabilir. Ama ekranda menzili EPA için 393'e çektiklerindeki değişiklik gibi sadece TR için ekran modüllerinde değişiklik yapmak firma için maliyetli olduğunda belki o modüllere dokunamamış olabilirler. Ve o modül gelen veriyi işlerken 220 KW motor için işler gibi işliyor olabilir. Bu farklılığın bu sebepten kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Bu bilgileri varsayım üzerine kurguluyorum, hata kusur olursa affola.
Kızılcık Şerbeti yeni sezon başlamış ona kaçıyorum herkese iyi seyirler :))
Sayg.

rcstscc
Автор

Engin hocam mühendislik açısından söylediginiz şeylerin %25 i falan doğru.

yekoma
Автор

Elektrikli araba kullanan vatandaşlarımızda bırakın ohm kanununa hakim olmayı, "şarj" diyebilmeleri bile beni mutlu ediyor. Gerçi tüm otomobil kullanıcıları içinde "Hareket (Yol/Hız/Zaman)" mantığına hakim olan daha da azdır muhtemelen.

seroboykaya
Автор

SR kullanıcıları için aslında baya iyi bir ayrıntı.
Aslında muhtemelen güç kısıtlamasını yapan ekipman motor sürücüsüdür.
Normalde 220kW motor ve ona uygun pil de değişiklik yapılmamışsa emniyet katsayısı daha da artmış demektir. 👌

muratcetinkaya
Автор

5:58 Hocam fırat dediğiniz fırat borumu? :D

Husraenn
Автор

Selamlar engin hocam ne zaman içerik paylaşacaksın diye beklemedeyim sürekli 😂

fuat_turk
Автор

Engin bey, teknik konularda otomillerin pazarlama departmanlarında çalışan kişilerden teknik bilgi alarak video yapmayın. Hatta bu mantıkla hareket etmeyin. Çünkü çoğu teknik konuları bilmiyor ve sallıyor. işin AR&GE tarafında çalışan kişiler doğrusunu bilir. Çoğu kişi vidonun altına Inverter ile güç ayarlamasını yazmış. BMS ile motor gücünün ayrlandığı iddiası ancak satış-pazarlama tarafındaki janti kişilerin söyleceği bir şey olur. AR&GE'deki uzmanlar pazarlamadaki kişilere eğleyecekleri bu tip bilgileri verirler ki oyalansınlar. Aracın motor ve batarya yönetimi ile ilgili teknik bilgilerin pazarlama elemanları ile paylaşılması tazmiantsız işten atılma sebebidir.

Mulayim_Sert_
Автор

200 den 160 a çekildiği için daha uzun gidiyor mu yani hocam?

Husraenn
Автор

O zaman bu araçları içten yanmalı motorlar gibi 120 beygir gücüne düşürelim 300 km menzili 600 km ye çıkaralım. Bunu düşünen firmalar çıkardı herhalde. Kesin bir hata var, mantık tutmuyor. Teoriyi bilmesekte kesin hatan olduğunu düşünüyorum.

mertozdemir
Автор

Bir sabah börekçiye gittim, siparişimi verdim. Paket olarak geldi, adam dedi ki ücretsiz peçete kampanyasından yaralanmak ister misiniz? Ne efenim filan diyemeden, tekrar ücretsiz peçete kampanyamız var dedi! iyi abi olur yararlanalım dedim. 1 Tek bir tane peçete alıp benim poşetin içine atıverdi, çok sonraları anladım ki ücretsiz olan şakaymış engin engin🙂 aklıma ne saçmalıklar getiriyorsun engin yaşa, var ol emi. 2:15

canlkorkmaz
Автор

Engin Hocam, yani sonuç olarak aynı mantıkla LR RWD de 159kw olarak gelebilir mi dersiniz BMS ile oynanarak?

oguzyildiz
Автор

Siz olayı çok yanlış anlamışsınız, kusura bakmayın ama saçmalamışsınız :) kullandığınız formül P=I*V, ÖSS için VIR diye ezberlemişsiniz o da ayrı bir formül :)

erdalharput
Автор

Gücün düşük olmasını açıklıyor ancak bize gelenlerin tork değeri 220kw olan motora göre 80nm daha yüksek bu durumu açıklamıyor. Ben bunu aktarımdaki redüktör dişli oranı ile yapıldığını düşünmüştüm(tork güç eğrisini bu açıklıyor) çünkü bu aracın regülasyonlara uyması için yaklaşık 9 ay süren bir test süreci yaptı Tesla. Sadece BMS yazılımı için yeniden regülasyon testlerinin gerekeceğini düşünmüyorum.

tualdisklinigi
Автор

Agzina saglik hocam, cok guzel anlatmissin.. o zaman yeni versiyon model y gelecegi zaman menzili artacak diye bir beklenti var, o zaman gucunu mu kisacaklar ayni pille gelirse.. tabi aklima su da geliyor.. avrupada tek pilli uzun menziller var ve onlar sanirim daha guclu.. demek ki ayni pil orda kullanilmiyor.. cunku ayni pille gucu ve menzili arttiramazsiniz degil mi? Fikrinizi merak ediyorum, tesekkurler

liveforspeedlove