Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και βιοηθικής, για τον Αριστοτέλη

preview_player
Показать описание
Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, αφιερωμένο στα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη. Περισσότεροι από 550 σύνεδροι από πολλές χώρες του κόσμου συμμετείχαν σε δεκάδες συνεδρίες, σε Αθήνα και Στάγιρα, με κεντρικό θέμα το παρόν και το μέλλον της φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να προσδώσει νόημα αλλά και λύσεις στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, υπό το πρίσμα των διδασκαλιών του θεμελιωτή της δυτικής σκέψης.

«Μια κοινωνία από μη ενάρετους ανθρώπους είναι μια κοινωνία στην οποία δεν αξίζει κάποιος να ζει», υποστηρίζει ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και βιοηθικής, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι διδαχές του μεγάλου Έλληνα διανοητή παραμένουν επίκαιρες, αποτελώντας τον κατάλληλο οδηγό για τον εντοπισμό λύσεων σε σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με τον καθημερινό τρόπο ζωής.

«Ο Αριστοτέλης παραμένει επίκαιρος, καθώς άφησε το σημάδι του σε επιστήμες τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η πολιτική, η ρητορική και η ηθική. Η ηθική είναι μια επιστήμη από την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει. Καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με ηθικά προβλήματα. Διλήμματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις για να συνεχιστεί η ανθρώπινη εξέλιξη. Η ζωή δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία. Και εδώ έρχεται η φιλοσοφία να δώσει απαντήσεις, να δημιουργήσει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαχείρισης καταστάσεων» ανέφερε.

Όπως είπε, ο Αριστοτέλης προτείνει ως μέθοδο τη μεσότητα. «Μας καλεί να πράξουμε με τον τρόπο που θα το έκανε ο ενάρετος άνθρωπος -αυτός δηλαδή που διακρίνεται από τις αρετές, τα γνωρίσματα εκείνα του χαρακτήρα που οδηγούν στην ευδαιμονία. Ο Αριστοτέλης υποστήριξε ότι ο άνθρωπος βρίσκει την αρετή όταν επιλέγει ανάμεσα στα δύο άκρα: την υπερβολή και την έλλειψη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σ’ έναν μεγάλο βαθμό η σημερινή κρίση αξιών, που μεταφράζεται και σε οικονομικό επίπεδο, οφείλεται σε αυτήν την ανισορροπία.

Рекомендации по теме