Boyut #mehmetaltuğersoy #esmagülsemiz #sanatvefelsefesohbetleri

preview_player
Показать описание
00:00 Giriş
00:45 Sanatta boyut kavramı sanat izleyicisi ile eserin ilişkisidir. Resim iki boyutlu bir sanattır, iki boyutlu bir yüzey üzerinde çalışılır. Üç boyutlu sanat heykel ve seramik gibi elle tutulur ve gerçek bir hacmi olan sanat eserleridir. Dört boyutlu sanat mimari mekanlardır, mimari sanat eserleri hem üç boyutludur hem de içine girilebilir, içinde zaman geçirilebilir özelliği olduğu için zaman boyutu da devreye girer ve dört boyutlu sanat olarak adlandırılır.
2:10 Boyut bir cismin herhangi bir yöndeki uzanımıdır, cisimlerin uzayda kapladığı yerler, uzanımları var bunlar da cisimlerin boyutlarını verir. Boyut kavramına teknik dışında bir bakış açısı ile bakarsak, bunlardan biri durumdur; cisimlerin boyutlarını hakkında bilgimiz olduğunda o cismin ne durumda olduğunu anlıyoruz. Diğer anlamı ‘içerik’ olarak karşımıza çıkar; nasıl bir proje dediğimizde, cevap boyutu hakkında fikir verir. Boyut denildiğinde derinlik kavramını da boyut hakkında fikir veriyor, konu derinliği, ilişki derinliği gibi boyutsal olarak fikir sahibi olabileceğimiz kavramlar ortaya çıkıyor. Kapsam da işlerin ya da konuların boyutları hakkında fikir verir.
5:55 Yirminci yüzyıl sanatında teknolojik ve bilimsel gelişmeleri sanatçılar da takip edip sanatlarına yansıtıyorlar, zaman olgusu dördüncü boyut olarak matematikçilerin ve fizikçilerin üzerinde ciddi olarak çalıştığı bir kavram haline dönüşüyor. Sanatçılar bu araştırmalar ışığında iki boyutlu tuval üzerine üçüncü boyutu çözmüşken dördüncü boyut olan zaman olgusunu nasıl aktaracaklarına karar veriyorlar. İki boyutlu yüzey üzerine üç boyutu perspektifin buluşu ile kolaylaşmış ama dördüncü boyut olan zamanın tuvalde işlenmesi daha zordur. Sanatçılar tuvallerine farklı bakış açıları deneyerek üç boyutun ötesine geçmeye çalışmışlardır. Picasso’nun kübik etkiler içinde yaptığı işlerinde, nesnelerin farklı açılardan parça parça görüntülerinden faydalanarak bambaşka bir nesne yaratması zamanı tuval üzerinde büktüğünün işaretidir aslında. Nesnenin görünen kısımları ile değil de bilinen kısımları ile de ilgilenir ve zaman kavramını yok ederek çalışır. Fütürizm akımında sanatçılar koşan bir köpeği çizerken de zamanın akışına vurgu yaparak zamansal olarak akan bir resim yapıyor aslında, koşan köpek resmini Giocomo Balla gelişen teknoloji ve hızlı dünya sistemini anlatmak için kullanıyor. Sürealistler de insanın görünen gerçekliğini sorgulayıcı resimler ile bu zamansal boyutun ötesine taşıyor izleyiciyi.
10:07 En, boy yükseklik kavramını herkes görebiliyor fakat dördüncü boyuta geçiş kısmı ya da manevi boyuta geçiş kısmını görebilmek gerekiyor. Asıl anlamın ortaya çıkması için görünenin ötesine bakmak gerekiyor. Kesinleşmiş bilgiler bize görüneni verir belki ama simgesel gerçekliği yakalamadıkça mutlak bilgiye erişemeyiz. O simgesel gerçeklik de kişinin okumasına göre değişir, herkes kendi bildiği ve derinleşebildiği kadar okuyabilir ve bu okuma insanın bilgi birikiminin ötesinde sezgisel inanışları ve ruhsal iç görüsü ile derinleşir. Yaşanmışlıkları simgesel kodlarla zihnimizde taşırız ve bu simgeler zamanla önümüze çıktıkça o anı hatırlatır ve boyutsal geçişlerle o duygu durumuna girebiliriz.
17:16 Anılarımızda var olan nesneler bize boyutsal yolculuk yaptırır adeta. İyi bir anımızı anımsatan nesneleri gördüğümüzde a anımızın boyutuna giderek o anıyı yaşadığımız o zamana boyutsal yolculuk yaparız.
20:52 Boyutların içinde kendimize hayata dair bir yörünge belirliyoruz, yani hayata dair yörüngemiz boyutlarımızla birlikte beliriyor. Boyutlarımızı belirliyoruz ve boyutlarımıza hapsolduysak da o boyutlardan çıkmamak adına özgürleşemiyoruz. Boyutlarımız yörüngemizi, yörüngemiz de hayat tarzımızı belirliyor. Öfori veya coşku kişinin hoşnutluk duyduğu ve kendisini iyi hissettiği bir ruhsal durumdur. Bazı öfori durumlarında farkında olmadan yörüngemizden çıkıp boyut değiştirebiliriz. Mesela kar yağdığında çocuk, genç, yaşlı herkes bir coşku halinde yörüngesinden çıkabilir. Bilinçdışın hareketlendiği zaman da boyutlarından çıkabilirsin, spiritüel anlamda geliştiğinde de boyutlarını aşabilirsin. Boyutlarını değiştirmek için kendini aşman lazım, kapasitenin üstünü zorlarsan eğer kendini aşabiliyor ve yörüngenden çıkabiliyorsun.
37:48 Kapanış

İlham konulu video için link...
Apstre konulu video için link...
Işık konulu video için link...

Uyum konulu video için link...

Bakış açısı konulu video için link...

Odak Noktası konulu video için link

Ritim konulu video için link

Zıtlık 1 konulu video için link

Zıtlık 2 konulu video için link

Kompozisyon konulu video için link
Рекомендации по теме