Proteza de umăr – cea mai bună soluție în cazul fracturilor complexe

preview_player
Показать описание
Proteza de umăr este indicată în două categorii mari de patologii. Principala categorie în care este recomandată cuprinde patologiile distructiv-degenerative ale umărului – artroza, osteonecroza de cap humeral, alte patologii care distrug articulația, precum artritele. A doua categorie majoră cuprinde fracturile complexe ce nu se pot reconstrui, pentru care se preferă înlocuirea completă a articulației, care are rezultate finale mult mai bune.

Dr. Constantin Jemna, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița și Spitalului de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife, spune că de cele mai multe ori protezele de umăr de adresează persoanelor în vârstă, dar există situații în care procedura a fost necesară inclusiv în cazul pacienților foarte tineri.

Protezele de umăr pot fi de două tipuri, anatomice și inversate. Protezele anatomice încearcă să reproducă forma naturală a articulației umărului, iar protezele inversate sunt diferite în funcție de modalitatea de aplicare, dar care oferă cele mai bune rezultate. S-a constat o creștere a numărului de proteze inversate folosite în ultimii ani în cazul fracturilor. Articulația șoldului este formată dintr-o bilă care se articulează în oasele bazinului, iar în cazul genunchiului este ținută de capsula articulară și de ligamente, în cazul umărului joacă un rol foarte important îl joacă mușchii rotatori ai umărului. În cele mai multe dintre cazuri aceștia sunt distruși în procesele degenerativ-artozice, iar din lipsa acestora intervine funcția proastă post operatorie în cazul protezei anatomice și un risc ridicat de luxație.

Dacă se apelează la o proteză inversată se trece peste toate aceste probleme, nu este necesară musculatura rotatorie.
Protezele pentru tumori sunt mai mari, modulare, la care este necesară înlocuirea unui segment mai mare de os, iar proteza se plasează precum o piesă de lego, pe specificațiile pacientului.

Durata de viață a protezelor este una bună deoarece umărul nu funcționează precum șoldul sau genunchiul. Uzura protezei nu este atât de mare, iar rezistența în timp a implantului se bazează pe calitatea osului.
Dr. Constantin Jemna spune că rata de succes în artroplastia de umăr este foarte mare, iar introducerea indicației protezei în cazul fracturilor în care osul este foarte afectat a dus la creșterea ratei de succes. În funcție de starea pacientului și de perioada petrecută în spital, acesta poate conduce la o lună după intervenție, iar procesul de recuperare este rapid și mult mai previzibil decât în cazul fixării fracturii.

Echipa MedLife se bazează și pe ajutorul medicului Marius Scarlat, unul dintre cei mai mari specialiști ai Franței în chirurgie de umăr, care oferă sprijin în cazurile severe.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Acest medic este un om fără pic de bun simț și caracter, daca se poate numi medic nu are ce căuta într-un spital în care oameni vin cu speranța de-a se face bine și deși nu le oferă nicio consultație medicală vorbește 2-3 vorbe iar pentru câteva vorbe schimbate întreb el și pacient trebuie sa ii oferi suma de 300 de lei ești un medic bun de nimic NU RECOMAND😡😡😤#MedLife #Jemna #constantin

MariaMatei-cqdc