Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου μετά την πενταμερή - Ειδήσεις - Διεθνή

preview_player
Показать описание
Αν σας άρεσε το βίντεο, κάντε like, εγγραφείτε στο κανάλι μας και πατήστε το καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποίηση για κάθε νέο βίντεο που ανεβάζουμε.

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Σε αυτό το κανάλι επιτρέπουμε μόνο σχόλια που είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού απέναντι σε όλους, ευχαριστούμε για το σχολιασμό σας που εμπλουτίζει και συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις αναρτήσεις μας.

#ελλαδα #τουρκια #ειδησεις
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., στις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Από την άλλη, ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως ελπίζει ότι η πρότασή του για μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό θα φέρει ένα «νέο όραμα», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου την αποκλείει.
Η θέση αυτή βέβαια, δεν είναι του κυρίου Ερσίν Τατάρ, αλλά της Τουρκίας και δεν είναι καινούργια. Από το 1956 η Τουρκία έθεσε, το στρατηγικό της σχέδιο και τις πολιτικές της επιδιώξεις επί του Κυπριακού, οι οποίες δεν ήταν άλλες από τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών εντός μιας ενιαίας γης. Αυτό το σχέδιο ακολουθεί η Τουρκία, με απόλυτη για εκείνην επιτυχία, από τον Νοέμβριο του 1956. Το σχέδιο παραμένει επίκαιρο, χωρίς κανένα ίχνος απόκλισης από πλευράς Άγκυρας.
Η γένεση της Τουρκικής Στρατηγικής στο Κυπριακό, έχει τις ρίζες της πίσω στο 1956, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ατνάν Μεντερές προσέλαβε ως μόνιμο σύμβουλο του Τουρκικού Κράτους, τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νιχάτ Ερίμ, και του ανέθεσε τη σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου επί του οποίου θα στηριχθούν οι μακροχρόνιες επιδιώξεις της Τουρκίας στο Κυπριακό Ζήτημα.
Ο Μεντερές θεωρούσε την Κύπρο ως "επέκταση της Ανατολίας" και αρνούνταν τη διαίρεση και τον διαμοιρασμό του νησιού. Αντιθέτως, υποστήριζε την προσάρτηση όλης της Κύπρου στην Τουρκία, με το κυβερνών κόμμα να διακηρύττει πως η Κύπρος είναι τουρκική και αναπόσπαστο κομμάτι της μητέρας πατρίδας. Με τη συνειδητοποίηση, όμως, πως μόνο το 20% του πληθυσμού του νησιού είναι Τουρκοκύπριοι, η επίσημη πολιτική άλλαξε υπέρ του διαχωρισμού των κοινοτήτων. Έτσι, το σύνθημα "η Κύπρος είναι Τουρκική" μετατράπηκε σε "Διαίρεση ή Θάνατος".
Ο Νιχάτ Ερίμ παρέδωσε, στα τέλη του 1956, δύο εκθέσεις (24 Νοεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου) στον πρωθυπουργό Μεντερές, οι οποίες εκθέσεις απετέλεσαν το βασικό στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου υλοποιήθηκε η τουρκική πολιτική επί του κυπριακού. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, οι Τουρκικές διεκδικήσεις επί της Κύπρου δεν θα πρέπει να στηρίζονται σε νομικά επιχειρήματα αλλά σε πολιτικούς λόγους (τα ίδια επιχειρήματα που προβάλει η Τουρκία και για τις διαφορές με την Ελλάδα). Όμως, προκειμένου να διατηρηθούν οι σχέσεις Βρετανίας – Τουρκίας – Ελλάδας, και να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, στην περίπτωση που παραχωρηθεί αυτοδιοίκηση στο νησί, «η καλύτερη λύση είναι η μέση λύση, δηλαδή αυτή της διχοτόμησης». Οι εκθέσεις Ερίμ, αναφέρουν ότι «θα πρέπει η Τουρκία να επιμένει διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινότητες, η κάθε μια από τις οποίες έχει το δικαίωμα της ξεχωριστής αυτοδιάθεσης. Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει εφαρμοσθεί αφού πρώτα μετακινηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός, έτσι ώστε να υπάγεται στη διοίκηση της αρεσκείας του.
Η Τουρκία, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο, θα πρέπει, σύμφωνα με τις εκθέσεις, να προσδιορίσει την προσφορότερη γι’ αυτήν μορφή διχοτόμησης λαμβάνοντας υπ’ όψη τα οικονομικά και στρατιωτικά της συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στην προσπάθεια της να αποκτήσει το “πάνω χέρι” στο νησί, η Τουρκία επιθυμεί να συμμετέχει αναγκαστικά «στην ασφάλεια της περιοχής που θα παραχωρηθεί στους Ρωμιούς της νήσου, διότι το θέμα σχετίζεται με την ασφάλεια της, καθώς και με την πολιτική της στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει το ίδιο δικαίωμα για την Τουρκική περιοχή διότι το νησί απέχει από την Τουρκία 45 ν.μ. ενώ από την Ελλάδα 600 ν.μ.» (Η Κύπρος κείται μακράν).
Άλλο σημείο των εκθέσεων, αναφέρει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Αφού η Τουρκία λάβει τα μέτρα της, το σύνολο του Τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στον αριθμό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Έποικοι). Τότε μόνο, η Τουρκία, δεν θα ανησυχεί για την έκβαση προβλεπόμενου δημοψηφίσματος που θα γίνει, είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης.
Δεν τα γνωρίζαμε ή κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας;

FLORATOSOTHON
Автор

Εχει κατονοηση η Αθηνα οτι το μελλον του Ανατολικου Αιγαιου και της Ελλαδας διακυβεβεται στη Κυπρο και οτι χρειαζεται δυναμικη παρουσια της Ελλαδας στη περιοχη για ανασχεση της Αγκυρας ;

costasp