ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΆΓΙ ΓΙΩΡΓΗ (ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ) (ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ-ΒΛΑΧΟΙ Ν. ΣΕΡΡΩΝ) 27/11/2022

preview_player
Показать описание
Το video είναι απόσπασμα που δεν είχε ενταχθεί στην εκπομπή: '' ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ''. Είναι από την 2η εκπομπή του Ν. Σερρών με το Αλάτι της γής, που ήταν αφιερωμένη σε ένα μουσικό οδοιπορικό στους Σαρακατσάνους και στους Βλάχους του Ν. Σερρών.

Ο Μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, προσκεκλημένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ταξίδεψαν στις Σέρρες, για μία γνωριμία, με την πλούσια και πολύμορφη, μουσική, χορευτική παράδοση του τόπου.

Το τραγούδι: ''ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΆΓΙ ΓΙΩΡΗ'' είναι ένα καθαρά Ακριτικό τραγούδι, όπου τραγουδιόταν κυρίως σαν επιτραπέζιο τραγούδι σε διάφορες περιστάσεις, αλλά και ως μηνυματάρικο - ζαχαριάρικο (δρομικό).

Άλλωστε τα περισσότερα Ακριτικά τραγούδια, λόγω της έκτασης τους που είναι μακροσκελές, ήταν μονοφωνικά, αργόσυρτα, νοσταλγικά .Τραγουδιόταν στο δρόμο καβάλα στα ζώα, για αυτό ονομάζονται και δρομικά. στις μεγάλες τους πορείες-διαδρομές, ακολουθώντας τη μοίρα του δρόμου, της μετακίνησης, της μετανάστευσης που είχαν οι αγωγιάτες - καρβανάρηδες ( κυρατζήδες στην βλάχικη γλώσσα), είχαν μόνιμο σύντροφό τους το τραγούδι.

Οι αγωγιάτες - καρβανάρηδες (κυρατζήδες στην βλάχικη γλώσσα) διέτρεχαν την βαλκανική χερσόνησο και έφταναν στα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα ασχολούνται αποκλειστικά με την υλοτομία.

Η λαογραφική έρευνα αναφέρει: Σε περιόδους που υπήρξε αύξηση των αιγοπροβάτων και έλλειψη εκτάσεων για βοσκή, σημαντικός αριθμός βλαχοφώνων, οδηγήθηκε στην υλοτομία και την υφαντουργία. Ο αυξανόμενος όγκος των προ διακίνηση προϊόντων, δημιούργησε την τάξη των αγωγιατών (κυρατζήδων στην βλάχικη γλώσσα) και συνέβαλε στην στροφή των βλαχοφώνων στο εμπόριο.

Για τις ανάγκες των τηλεοπτικών γυρισμάτων, το τραγούδι ερμηνεύτηκε από τον Δημήτριο Ιωαν. Κοκκώνη, και παίχτηκε από τους μουσικούς:

1) Κλαρίνο: Νικόλαος Δημ. Ζάρκος
2)Λαούτο: Ιωάννης Παύλου Πούλιος
3) Βιολί: Χάρης Τσιπουρίδης
4) Ντέφι: Βασίλης Αυγετίδης

Χόρεψε η χορευτική ομάδα των παραστάσεων, του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών ''Γεωργάκης Ολύμπιος'', με πρωτοχορευτή στο χορό, τον Κ. Οδυσσέα Θεοφ. Ζαγόρα το γένος Τσιμπίση.

Τα τηλεοπτικά γυρίσματα, πραγματοποιήθηκαν στις 08/10/2022, στο κοσμικό-οικογενειακό κέντρο: ''ΠΕΤΡΟΣ & ΜΕΝΙΑ'' στο χωριό Ψυχικό# Βερτζιανή του Ν. Σερρών.

Το τραγούδι Το θαύμα του Άγι Γιώργη ή αλλιώς Ένας μικρός Τουρκόϊπουλος, όπως το συναντάμε στο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα, ποιητή και πεζογράφου Γεωργίου Καφταντζή.
Είναι ένα τραγούδι επιτραπέζιο, το οποίο το συναντάμε και ώς χορευτικό τραγούδι στους Βλάχους του Ν. Σερρών και χορεύεται σαν συρτός.

Ο Συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Καφταντζής, το κατατάσσει στον κατάλογο '' ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ'' στο βιβλίο του με τίτλο: '' ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ''. Το τραγούδι βρίσκεται στην σελ 13. του βιβλίου του.

Τα Ακριτικά τραγούδια είναι κύκλος μεσαιωνικών δημοτικών τραγουδιών πού ψάλουν ηρωικά κατορθώματα ''ακριτών''. Ακρίται ονομάζονταν κατά τους βυζαντινούς χρόνος οι φρουροί των συνόρων. (= άκραι).

Απ' τα τραγούδια αυτά δημιουργήθηκε το 10ο μάλλον αιώνα το μεγάλο μυθιστορηματικό Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας.

Λείψανα όλων των ακριτικών τραγουδιών είναι πάμπολλα δημοτικά τραγούδια που σώζονται ως σήμερα και υμνούν κατορθώματα ηρώων, σε μερικά το όνομα Διγενής έγινε Δίγιαννος και Γιάννης, τους οποίους συσχετίζουν με ιστορικά πρόσωπα του βυζαντινού παρελθόντος. Τα ακριτικά τραγούδια καθρεφτίζουν αναμφισβήτητα τους σκληρούς αγώνες της ελληνικής φυλής για την επιβίωσή της.

Η γραφτή ακριτική παράδοση, παρά τα μειονεκτήματά της, αποτελεί πολύτιμο γλωσσικό και πολιτιστικό μνημείο του μεσαιωνικού ελληνισμού, που οδήγησε, μαζί με άλλες ανάλογες προσπάθειες, στη δημιουργία των καταβολών για την νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

ΤΙΤΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΆΓΙ ΓΙΩΡΓΗ
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ:

Ένας μικρός Τουρκόϊπουλος του Βασιλιά κοπέλι
μια Ρωμιοκόρη κυνηγά γυναίκα να την πάρει.
Κ' η κόρη από το φόβο της κι από την αντροπή της
μον παίρνει δίπλα τα βουνά δίπλα τα κορφοβούνια
στον Άγι Γιώργη έβγαινε στον Άγι Γιώργη βγαίνει.
Παρακαλούσε κ' έλεγε παρακαλεί και λέγει:
Βόηθα, βόηθ' Άγι Γιώργη μου απ' τον Τούρκο να γλυτώσω
σου φέρνω λίτρα μάλαμα κ' έναν πύργον ασήμι.
Κι ανοίχθησαν τα μάρμαρα και μπαίν' η κόρη μέσα.
Να κι ο Τούρκος που έφτασε στο άλογο καβάλα
παρακαλούσε κ' έλεγε παρακαλεί και λέγει:
Βόηθα, βόηθ' Άγι Γιώργη μου την κόρη για να εύρω
σου φέρνω λίτρα μάλαμα και δυό πυργούς ασήμι.
Κι ανοίχθησαν τα μάρμαρα και φάνηκεν η κόρη
βόηθα, βόηθ' Άγι Γιώργη μου.
Рекомендации по теме