Αντωνόπουλος Ιωάννης: Η ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Συρίας.

preview_player
Показать описание
Αντωνόπουλος Ιωάννης: Η ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Συρίας (03-12-2024).

Ο ιστορικός και συγγραφέας Ιωάννης Αντωνόπουλος μίλησε στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" για την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Συρίας.

Η Συρία είναι χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας. Η έκτασή της είναι 185.180 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 24.673.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2024. Συνορεύει στα βόρεια με την Τουρκία, στα ανατολικά με το Ιράκ, στα νότια με την Ιορδανία, στα νοτιοδυτικά με το Ισραήλ και τον Λίβανο και στα βορειοδυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρωτεύουσα της χώρας, είναι η Δαμασκός, ενώ η μεγαλύτερη πόλη είναι το Χαλέπι.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αρχής γενομένης μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ το έτος 70, ολόκληρη η περιοχή (Ιουδαία, Σαμάρεια και Γαλιλαία) μετονομάστηκε σε Συρο-Παλαιστίνη, υποδιαιρεμένη σε Επισκοπή I και II. Οι Ρωμαίοι μετονόμασαν επίσης μία περιοχή γης, που περιλαμβάνει το Νεγκέβ, το Σινά και τη δυτική ακτή της Αραβικής Χερσονήσου σε Palaestina Salutaris (Ευδαίμων Παλαιστίνη), που μερικές φορές ονομάζεται Palaestina III ή Palaestina Tertia. Τμήμα της περιοχής κυβερνιόταν από τους συμμάχους Γασσανίδες, υποτελείς στο αραβικό κράτος.[6] Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ρωμαιο-Περσικού Πολέμου, ξεκινώντας το 603, οι Πέρσες υπό τον Kοσράου/Χοσρόη Β΄ είχαν καταφέρει να καταλάβουν τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο για περισσότερο από μία δεκαετία, προτού αναγκαστούν από τις νίκες του Ηράκλειου να συνάψουν την ειρήνη του 628.

Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης. Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του.

Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των "εθνικιστών" με τους "προοδευτικούς" για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας.

Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.

Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της ...

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Creative Commons CC BY-SA 4.0

------------------------------
⌚️ Ενότητες:
00:00-00:03 Intro.
00:03-01:29:07 Ιωάννης Αντωνόπουλος.
01:29:07-01:29:17 Outro.

------------------------------
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας:
☑️ Like 👍 στο βίντεο.
🔄 Κοινοποίηση του βίντεο.
▶️ Και μην ξεχάσετε να πατήσετε το καμπανάκι 🔔 για να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε νέο μας βίντεο.

------------------------------
✔️ Ακολουθήστε μας και στα Social Media:

------------------------------

------------------------------
🛑 Σχόλια υβριστικού, προσβλητικού, συκοφαντικού, ρατσιστικού ή άλλου ανάρμοστου περιεχομένου θα διαγράφονται όπου εντοπίζονται και οι χρήστες θα αποκλείονται.

------------------------------
#Αντωνόπουλος #Συρία #Ελλάδα #Κύπρος #Ειδήσεις #Ρεπορτάζ #Συνεντεύξεις #Αναλύσεις #Άμυνα #Γεωπολιτική #Γεωστρατηγική #Διπλωματία #Οικονομία #Διεθνείς_Σχέσεις #Στρατηγική #Πολιτική #Ιστορία #Ενέργεια #Ενημέρωση_και_Σκέψη
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ο ιστορικός και συγγραφέας Ιωάννης Αντωνόπουλος μίλησε στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" για την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Συρίας.

Enimerosi.kai.Skepsi
Автор

Να αφήνετε τους καλεσμένους σας να μιλήσουν! Αδύνατον να παρακολουθήσουμε με τις συνεχείς διακοπές των παρουσιαστών. Κρίμα, την παράτησα στη μέση την εκπομπή, αδύνατον να παρακολουθήσω τον εξαίρετο ιστορικό κ. Αντωνόπουλο.

ΑικατερίνηΜπακιρτζόγλου-ξω
Автор

Με ολο το σεβασμο οι οικοδεσποτες ας αφησουν τον κ.Αντωνοπουλο να αναλυσει - Ειναι εκνευριστικο για τον ακροατη να διακοπτεται η ροη του συλλογισμου του ομιλητη καθε ενα λεπτο

TheEuropexpress
Автор

Αδύνατον να παρακολουθήσω με τόσες διακοπές.

Ort
Автор

Εξαιρετικός, αν δεν τον διακόπτουν συνεχώς ακόμη καλύτερα!

ΕυάγγελοςΠακαταρίδης
Автор

Δεν αφήνετε τον καλεσμένο να μιλήσει, μιλάτε όλοι μαζί, αδύνατον να παρακολουθήσουμε .Αν θέλετε να μιλάτε μόνο εσείς μην έχετε καλεσμένο .

minat
Автор

Κύριοι οικοδεσπότες μάθετε να μήν μιλάτε μαζί με τον κεντρικό ομιλητή. Αφήστε να απολαύσουμε την ομιλία του καθηγητή.

takisdoukas
Автор

Για όποιον θα ήθελε να απολαύσει αυτόν τον τυφώνα γνώσεων που λέγται Αντωνόπουλος Ιωάννης μπορεί να δει τις πανεπιστημιακές του διαλέξεις, όπου οι φοιτητές δείχνουν τον δέοντα σεβασμό και δεν διακόπτουν κάθε 5 λεπτά χωρίς ουσιαστικό λόγο.

goshlike
Автор

Παιδιά σήμερα το παρακάνατε. Διακόπτεται συνέχεια. Να μην ξανά επαναληφθεί.

dimitrisnik.
Автор

Συγγνώμη, αλλά αυτές οι παρεμβάσεις και διακοπές στη ροή του λόγου του αξιόλογου καλεσμένου είναι, αν μη τι άλλο εκνευριστικές. Επιτέλους, αφήστε τον πλέον ειδικό να μιλήσει, χωρίς διακοπές για να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί αφενός μεν ευχάριστα αφετέρου, και κυρίως, συγκεντρωμένος στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του κ. Αντωνόπουλου. Επίδειξη γνώσεων κάνετε? Τότε γιατί το καλέσατε???

valentinigouta
Автор

Αφήστε τον καθηγητή να μας μιλήσει, έλεος!!

ΕΙΡΗΝΗΒΑΓΙΩΝΑΚΗ-λι
Автор

Ο Κυριος Αντωνόπουλος ειναι εξαιρετικός με ορθο λογο και γνωσεις

MrChefgiannis
Автор

Μίλησε, όσο τον αφήσατε... διακόπτετε διαρκώς, ..

EvdoxiaKoutra
Автор

Ο Κ. Καθηγητής είναι εξαιρετικός όπως πάντα…❤

christodoulosamorgianos
Автор

Αλήθεια, με τις διακοπές δε σέβεστε τον προσκεκλημένο σας και δείχνετε ότι τεστάρετε από τη μια τις γνώσεις τού καθηγητή και από την άλλη να τού δείξετε ότι ξέρετε κι εσείς Ιστορία. Άρα, γιατί τον καλέσατε, αλήθεια;
Εάν η συζήτηση γινόταν τηλεοπτικά, θα δεχόμουν λιγότερες διακοπές χάριν διαλόγου!
Στη 1+30' ώρα διαλόγου, ο καθηγητής μίλησε περί τη 1 μόνο ώρα!
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ δυνατός, απίθανος και μέγας γνώστης!!!

phrho
Автор

Απίστευτη προπέτεια και αγένεια από τους "οικοδεσπότες". Καταστρεψατε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ανάλυση!

BabisKoutroulis
Автор

Ακούμε την συζήτηση για τον καθηγητή όχι για τους άλλους δύο που συνεχώς διακόπτουν.

mpam
Автор

Ενημέρωση και σκέψη πραγματικά! ...Συγχαρητήρια! Ευχαριστώ !

rosymeintassis
Автор

Οι άνθρωποι είναι αγχωτικοι.Αφηστε τον να ολοκληρώσει μια πρόταση για τω Θεο

Ilissos
Автор

Για όνομα του θεού λίγο σεβασμός στον καλεσμένο σας, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι λέει!

Aldomare