Γιατί η Σαουδική Αραβία χτίζει μια γραμμική πόλη; // Άκου να δεις!

preview_player
Показать описание
Φανταστείτε μια οπτικά εντυπωσιακή πόλη επιστημονικής φαντασίας του μέλλοντος με ρομπότ, ιπτάμενα ταξί και κάθετη κηπουρική, η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για μια φουτουριστική μεγαλούπολη, το Neom, κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας στο Tabuk, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία. Με προϋπολογισμό 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που τώρα έχει επικαιροποιηθεί στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, η ιδέα του Neom ανακοινώθηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2017, στο συνέδριο Future Investment Initiative στο Ριάντ, στο πλαίσιο του Οράματος 2030 της Σαουδικής Αραβίας. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι πίσω από αυτό το φιλόδοξο σχέδιο και πώς θα μοιάζει αυτή η πόλη;
Γιατί η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει το Neom;
Το όνομα "Neom" προέρχεται από δύο λέξεις - "neo", που σημαίνει "νέο" στα ελληνικά, και το γράμμα "m" είναι συντομογραφία της αραβικής λέξης "mustaqbal", που σημαίνει "μέλλον". Το Neom είναι το όνειρο του πρίγκιπα για ένα Νέο Μέλλον που θα στεγάσει 9 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2045 και θα βοηθήσει τους φιλόδοξους στόχους της Σαουδικής Αραβίας για την αύξηση του πληθυσμού, καθώς και θα καταστήσει το βασίλειο παγκόσμιο οικονομικό πόλο. Η σημαντικότερη αποστολή του Neom είναι να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας που εξαρτάται από το πετρέλαιο.
Η πόλη προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, εστιάζοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία, τις υποδομές, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την έρευνα. Στόχος της είναι να καταπολεμήσει τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αστική ζωή και να αναδείξει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, διατηρώντας το 95% της φύσης γύρω από την πόλη. Το Neom θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια με μηδενικές εκπομπές και αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.
Το βιομηχανικό κέντρο του θα συνεισφέρει 48 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει περίπου 380.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το όραμα του πρίγκιπα. Είπε επίσης ότι στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι το χρηματιστήριό της να είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων στον κόσμο. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα είναι ιδιοκτήτης της πόλης, αλλά σχεδιάζει επίσης να γίνει πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Η Neom θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την υπάρχουσα κυβέρνηση της χώρας και θα έχει το δικό της δικαστικό σύστημα, φόρους και νόμους. Συνολικά, η Neom θα αγκαλιάσει μια νέα οικονομική εποχή στη Σαουδική Αραβία.
Πώς θα έμοιαζε το Neom;
Στην ιστοσελίδα του έργου αναφέρεται με υπερηφάνεια ότι η πόλη θα προμηνύει μια φωτεινή αυγή, ένα ελπιδοφόρο μέλλον και μια πλούσια ζωή σε μια γη που χτίστηκε από τον άνθρωπο για χάρη όλης της ανθρωπότητας. Εμφανισιακά, αυτή η έξυπνη πόλη θα καλύπτει μια έκταση 10.200 τετραγωνικών μιλίων και θα εκτείνεται για 110 μίλια κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας. Η "Γραμμή" είναι η μεγαλούπολη που αποτελεί το κεντρικό σημείο του Neom, αλλά διαθέτει επίσης μια σειρά από άλλες αναπτύξεις. Αυτές ονομάζονται Neom Bay (που θα περιλαμβάνει το αεροδρόμιο), Aqaba Region, Oxagon (η βιομηχανική πόλη) και Trojena.
Η Trojena θα είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο με ξηρό αέρα ποιότητας βουνού, μια υπερσύγχρονη πίστα σκι, ορεινή ποδηλασία, θαλάσσια σπορ, εγκαταστάσεις ευεξίας και ένα διαδραστικό φυσικό καταφύγιο. Εκτός από αυτά, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός θέρετρου με την ονομασία Vault, το οποίο θα κατασκευαστεί στους πρόποδες του βουνού.
Η Γραμμή θα έχει "πολεοδομία μηδενικής βαρύτητας" που θα βασίζεται στην έννοια των επιπέδων. Η πόλη θα λειτουργεί κάθετα και οι κάτοικοι θα μπορούν να κινούνται απρόσκοπτα προς τρεις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω και απέναντι). Δεν θα υπάρχουν δρόμοι, δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, και μόνο ένα τρένο υψηλής ταχύτητας που θα σας μεταφέρει από το ένα άκρο στο άλλο σε μόλις 20 λεπτά. Ολόκληρη η πόλη θα βρίσκεται μέσα σε δύο ουρανοξύστες ψηλότερους από τον Πύργο του Άιφελ, κατασκευασμένους από αντανακλαστικό γυαλί. Θα διοικείται από τεχνητή νοημοσύνη σχεδιασμένη να συνυπάρχει με τη φύση. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, κάθε περιοχή θα λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι βιώσιμα συνδεδεμένη και θα περιβάλλεται από φύση που θα ξαναβλαστήσει και θα ξαναγίνει άγρια.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

είναι αρκετά ενδιαφέρον !!! σε ευχαριστώ που το μοιράστικες μαζί μας !!!

andriajesuslover
Автор

Πωπω η φωνή σου είναι απίστευτη καθώς και η μουσική στα βίντεο είσαι απίστευτος :-)

desouard
Автор

Κανονικό μάντρωμα. Αυτό το τραίνο πόσες στάσεις θα κάνει? Είναι δυνατόν να έχει τόσο μεγάλη επιτάχυνση ώστε να διανύει την απόσταση σε 20'? Με στάσεις ή χωρίς.

PanChristodoulou-gopq
Автор

μεσα ολοι και ολη η γη απο εξω θ τν κανουν οτι θελουν, οπως θελουν οταν θελουν δν θ ξερεις τπτ για το τ γινετε εξω απο αυτην (σιγουρα δν θ μπορεις ν βγεις και δν θ υπαρχει και νοημα ν βγεις μιας και δν θ εχεις αμαξι ή υποδομες εξω απο την "υπεροχη πολη")

MixalhsCartoon
Автор

Βαβέλ η ιστορία επαναλάβετε ότι συνέβη τότε θα συμβεί και τώρα

basiliszelatis
Автор

όταν λέμε ''προστατεύω την φύση'' εννοώ προστατεύω τα συμφέροντά μου ....

ctcdcco
Автор

Άραγε οι γυναίκες θα φοράνε ακόμα το τσαντορ η εκεί δεν θα υπάρξει ποτέ εξέλιξη

annafrohlich
Автор

ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΛΑΑΑΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΠΟΥ ΝΑ ΓΗΝΗ ΚΑΤΗ ΝΕΤΙΟ 2060 ΚΑΙ

AGGGELLOS
Автор

Μακάρι να χτιστεί αλλά θα κάνει καλό στο περιβαλλον

melios
Автор

Φυλακή πολυτελείας 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

giorgosioannou
Автор

Δεν ξερω, ειναι και καλο και κακο. Παντως αν καταφερει να την φτιαξει μεχρι το 2045 οπως λεει, τοτε respect!😂

Kenobi_