Λεία Αβραάμ - Mind's Eye - Meet-Up

preview_player
Показать описание
Mind’s Eye Meet-Up Διαδικτυακή Συνάντηση Διαλόγου:
«Τέχνη και Συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία: Πρακτικές και προτάσεις για εφαρμογή» που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2020

Εισήγηση:Λεία Αβραάμ, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας/Προσανατολισμού & Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης Ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης | Πρακτικές συμπερίληψης & Προσβασιμότητας ατόμων με οπτική αναπηρία σε χώρους πολιτισμού

Περίληψη
Θα γίνει λόγος για το πολύτιμο έργο του Παραρτήματος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στη Θεσσαλονίκη και τις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν για την υλοποίηση προγραμμάτων συμπερίληψης ατόμων με οπτική αναπηρία. Παράλληλα θα δοθούν κατευθύνσεις και χρήσιμες συμβουλές για πρακτικές προσβασιμότητας που μπορούν να υιοθετηθούν από πολιτιστικούς φορείς της πόλης για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων με οπτική αναπηρία σε εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού.
Το ΚΕΑΤ έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ατόμων με αναπηρία όρασης και την πλήρη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Πέραν της ιδιαίτερης βαρύτητας που δίνει στην εκπαίδευση και στήριξη των μαθητών, πραγματοποιεί και υποστηρίζει δράσεις που προωθούν την πνευματική, ηθική, κοινωνική και πολιτιστική καλλιέργεια ατόμων με οπτική αναπηρία.

Βιογραφικό
Η Λεία Αβραάμ είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού του Α.Π.Θ. και πτυχιούχος Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας / Προσανατολισμού & Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης Ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης του Ινστιτούτου Τυφλών και Μερικώς Βλεπόντων Ogsvagsynede της Δανίας. Από το 1996 έως σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ), ως Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας/Προσανατολισμού & Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης.
Στον τομέα του πολιτισμού έχει συμμετάσχει στην παραγωγή και διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων που αφορούν στην ένταξη και εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία στην εμπειρία του πολιτισμού, σε συνεργασία με πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Έχει συνεργαστεί με μουσεία σε όλη την Ελλάδα για θέματα που αφορούν την ‘’Προσβασιμότητα στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους’’ και την Εκπαίδευση εργαζομένων των μουσείων, για την υποδοχή και συνοδεία τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών.
--
Η εισήγηση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Mind’s Eye Meet Up-Τέχνη και Συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία: Πρακτικές και προτάσεις για εφαρμογή» που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2020.

Η εκδήλωση επεδίωκε να ανοίξει ένα γόνιμο διάλογο ανταλλαγής συμπεριληπτικών πρακτικών για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία στην εμπειρία της τέχνης και του πολιτισμού.
Προσκεκλημένοι ομιλητές από φορείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινότητας ατόμων με οπτική αναπηρία, μοιράστηκαν την εμπειρία τους και παρουσίασαν προτάσεις και πρακτικές που προωθούν τη συμπερίληψη.

Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του πολιτισμού και του κοινού σχετικά με τη συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου καλών πρακτικών που θα μπορούσαν δυνητικά να υιοθετηθούν από περισσότερους πολιτιστικούς φορείς στο μέλλον.

Η διαδικτυακή συνάντηση λειτούργησε ως δράση γνωριμίας με το πιλοτικό πρόγραμμα «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη» που εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση σε τμήμα του χώρου και της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τον Ιούνιο του 2020. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 και αφιερώνεται στη μνήμη του Θεόδωρου Κώνστα, του πρώτου ξεναγού με οπτική αναπηρία.

Σχεδιασμός προγράμματος “Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη”:
Στέλα Αναστασάκη
Συνεργαζόμενοι φορείς-Υλοποίηση:
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change 2019/20. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

---
Σχετικά με το πρόγραμμα Mind's Eye:
Рекомендации по теме