ΑΡΧΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΟΡΙΚΟΥ: Ναός Δήμητρας, Θολωτοί Τάφοι, Θέατρο ~Thorikos:Demeter's temple,Tombs,Theater

preview_player
Показать описание
Ο Θορικός αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και μία από τις δώδεκα πόλεις που συνοικίστηκαν από το Θησέα. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ιδρύθηκε από τον Κέκροπα τον πρώτο μυθικό βασιλιά της Αθήνας. Ο Στράβων, αναφερόμενος στον ιστορικό Φιλόχορο και το έργο του «Ατθίς» (ή Ατθίδες ή Ιστορίαι) λέει ότι ο Θορικός ήταν μια από τις δώδεκα πόλεις, οι οποίες ιδρύθηκαν στην Αττική από τον Κέκροπα και αργότερα ο Θησέας την ένωσε με την πόλη της αρχαίας Αθήνας, ενώ στη συνέχεια έγινε ένας από τους δήμους της Αττικής. Στη μυθολογία συνδέεται με τον Κέφαλο που παντρεύτηκε την κόρη του Κέκροπα Προκρίδα ενώ, όπως αναφέρεται στον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, εδώ βρέθηκε η θεά κατά το ταξίδι της από την Κρήτη στην Ελευσίνα. Ο Θορικός εκτείνεται βόρεια του Λαυρίου στο παράκτιο λόφο Βελατούρι, του οποίου η κατοίκηση υπήρξε μακραίωνη και πυκνή. Στην κορυφή του λόφου σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης με ίχνη εγκατάστασης από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής, σπίτια της Πρωτοελλαδικής και Μεσοελλαδικής περιόδου, καθώς και πέντε θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι της Υστεροελλαδικής (Μυκηναϊκής) περιόδου, που αποδεικνύουν τη μεγάλη ακμή που γνώριζε τότε ο οικισμός. Ο οικισμός του Θορικού ήταν ακμαίο κέντρο επεξεργασίας μετάλλων κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. καθώς βρισκόταν κοντά στα μεταλλεία του Λαυρίου και λόγω της θέσης του απέκτησε μεγάλη εμπορική αξία. Από τον αρχαίο δήμο τα σημαντικότερα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης σήμερα είναι το θέατρο, οι μνημειώδεις τάφοι και το ιερό της Δήμητρας και της κόρης (Περσεφόνης). Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του, ενώ χρονολογείται περίπου στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Στην περιοχή σώζονται και μέρη του οικισμού και των εγκαταστάσεων, όπου γινόταν η επεξεργασία των μετάλλων, ένας τετράγωνος πύργος του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και τα νεκροταφεία.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Wow amazing video sharing dear friend I like it so good thanks for sharing dear friend I am your new friend from Pakistan thanks ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

greenswatofficial
Автор

Hello dear friend Angela ❤️🤗
Oh i love this video ❤️📸
Really enjoyed watching the video and listening to this beautiful music 🎵🎶🎶🎶🎶🎶
Super big Big like thumbs Up 👍👍👍👍👍
See you again take care
God bless you continue 🙏🙏🕊️🕊️

luziiluizth.
Автор

Έχω επισκεφθεί την περιοχή αρκετές φορές. Αξιοθαύμαστα είναι επίσης και τα ΄΄πλυντήρια΄΄ μεταλλεύματος που υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής από το ιδιόμορφο κοίλον του θεάτρου, όπως επίσης γραφική είναι η εικόνα της μικρής γέφυρας με τη σιδηροδρομική γραμμή πάνω της που κατέληγε στο Λαύριο!

georgios.g.kiteas
Автор

Những khu khảo cổ thật đẹp Cảm ơn bạn đã chia sẻ🥰🥰👍

doisongvlog
Автор

Like 26 καλημέρα φίλε μου ωραίο το βίντεο σου μπραβο

IoannisGiortsis
Автор

Interesting historical places. Thank you Angela for sharing!

vites
Автор

Είναι ένας εκπληκτικός αρχαιολογικός χώρος Άντζελα! Εμείς πήγαμε μόνο στο αρχαίο θέατρο και δυστυχώς ήταν αρκετά αργά για να πάμε οπουδήποτε αλλού, θέλω όμως οπωσδήποτε να επισκεφτώ και τους θολωτούς τάφους! Μπράβο για το βίντεο!

papanikolaouvassilis
Автор

Утра доброго Вам!! Спасибо!! интересные места показываете!! +++!!

Сибирскийсад-иф
Автор

Πολύ όμορφο βίντεο! Οι θολωτοί τάφοι είναι από τα αγαπημένα μου θέματα!

pointofviewgr
Автор

Great footage my dear friend's from this special place ❤

Renejohnsen
Автор

ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

beautifulplacesandlandscapes
Автор

Ωραίο βίντεο Angela, καλό υπόλοιπο Κυριακής!

np_production
Автор

Καλησπέρα Άντζελα. Υπέροχο το βίντεο σας και αν δεν έχετε πάει να πάτε και στο Αμφιάρειο Ωρωπού. Καλή εβδομάδα.

wind-up_team
Автор

εντυπωσιαζεις τον επισκεπτη φιλη Αντζελα οχι μονο με τη καθαρη απεικονιση αλλα και με τη λεπτομερη πριγραφη του αρχαιολογικου χωρου καλυπτοντας την περιηγηση απο μυθολογικους και ιστορικους χρονους το θαυμασμο μου 27***για το εργο που επιτελεις με σοβαροτητα

Giorgiometaxas