İtalyan Konsolosluğu Türk Öğrencileri Neden Tehdit etti?

preview_player
Показать описание
Millet okula kabul alıyor, parasını ödüyor İtalya vize vermiyor. Neden?

#vize #shengen #italya #vizesorunu

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

Destek vermek ve ekstra içeriğe ulaşmak için bu kanala katılın:

Nevşin Mengü YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:

Nevşin Mengü Sosyal Medya Hesapları:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tam anlamıyla rezalet. 45 yaşımdayım vize yüzünden bu derece aşağılandığımız bir dönem hatırlamıyorum ben.

alpmaster
Автор

Gerekli bir haberdi. Tebrikler Nevşin Hanım.

benhursabanoglu
Автор

ülke kaçak göçmen geçiş yeri haline gelince vizemizde değersizleşti. çok üzücü. insanların emeklerine üzüldüm.

ov
Автор

Büyük rezalet. Dışişlerinin uğraşması gereken konular bunlar

jesuisburak
Автор

Türkiyenin yurt dışında imajı artık
İrandan da kötü. Erdoğan sağolsun.

SezoKaraman
Автор

Yazık ya, pırıl pırıl gençler eğitim istiyor, haklarını koruyan yok, yazıklar olsun

АлиКючюк
Автор

2021 yılında yüksek lisans eğitimim için İtalya'ya geldim ve halen burada yaşıyorum. Bu nedenle, bu konuyla ilgili gözlemlerimi ve düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. 2021’de başvurduğum dönemde vize süreçleri bugünkü kadar karmaşık ve sıkıntılı değildi. Vize reddi almak için genellikle başvuruda ciddi bir hata yapmak veya belirgin bir eksiklik olması gerekiyordu. O dönem vize problemi yaşayan öğrenciler çoğunlukla İran, Pakistan veya Afganistan gibi ülkelerden gelen öğrenci arkadaşlarımızdı. Ancak, son üç yıl içinde Türkiye’nin de benzer bir kategoriye dahil olması, ne yazık ki ülkemizin içinde bulunduğu politik çukurun bir yansıması... Bununla birlikte, bu süreçten yalnızca Türkiye’nin ve AKP hükümetinin sorumlu olduğunu söylemek adaletli olmaz. İnsan hakları alanında doktora yapan biri olarak, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uyguladığı bu politikaların ciddi bir hak ihlali olduğunu düşünüyorum. Vize reddi için sunulan gerekçelerin çoğu videodaki arkadaşların bahsettiği gibi geçersiz ve mantıksız. Bir ülke elbette kime vize verip vermeyeceğine karar verme hakkına sahiptir ancak bu süreç adaletli işlemeli. Peki bu süreçler bence neden yaşanıyor buna dair birkaç tahminim var.

1) İtalya'da "right to education" (eğitim hakkı) ilkesine dayanan yasalar, bölgesel hükümetlerin ekonomik durumu gözeterek öğrencilere destek sağlamasını ve eğitime erişimi garanti altına almasını zorunlu kılıyor (bkz, Veneto regional scholarship). Bu burs programlarından yararlanmak için vatandaşlık veya ırk ayrımı yok; İtalyan üniversitelerinden kabul alan her öğrenci bu burslara başvurabilir. Ancak Türkiye gibi düşük gelir seviyesine sahip ülkelerden gelen öğrenciler, gelir düzeyi nedeniyle burs sıralamasında genellikle öncelik kazanıyor. Son yıllarda uluslararası öğrenci sayısının artması, bölgesel hükümetlerin burs bütçelerini epey zorladı ve burs alamayan İtalyan öğrenciler arasında büyük tepkilere neden oldu. Bu baskılar sonucunda, benimde bünyesinde olduğum Padova Üniversitesi bu yıl ilk kez burs dağıtımında vatandaşlık kriteri uyguladı. Benim tahminim bölgesel hükümetler ve ulusal hükümet, burs taleplerini azaltmak için öğrenci sayısını dolaylı yoldan azaltma politikası güdüyor olabilir. Vize reddi, bu gizli stratejinin bir parçası olarak değerlendirilebilir çünkü bölgesel hükümetler, üniversitelerin özerk yapılarına doğrudan müdahale edememekte ve yabancı öğrenci sayısını kısıtlayamamakta.

2) Meloni hükümetinin göreve gelmesinden önceki dönemde vize süreçleri ve oturum izinleri daha rahat ilerliyordu. Hükümet değişikliğiyle birlikte dolaylı bir engelleme politikasının uygulanmaya başlandığını düşünüyorum. Bu kanaate varmamın nedenlerinden biri, Meloni öncesi dönemde oturum randevularında gözlemlediğim olumlu tutum ile Meloni sonrası dönemde artan ırkçı yaklaşımlar arasındaki fark. Ulusal hükümet ve yerel yönetimlerin yabancı öğrencilerin işlerini zorlaştırdığına dair başka bir örnek, sağlık sigortası ücretlerinin AB vatandaşı olmayanlar için yıllık 150 Euro’dan 700 Euro’ya çıkarılmasıdır.

3) Son olarak, -umarım böyle bir şey yoktur ve benim tahminim yanlıştır- Türkiye’deki siyasi iktidarın artan beyin göçünü durdurmak için AB ülkeleri ile gizli bir iş birliği yapmış olabileceğini düşünüyorum. AKP hükümetinin yurtdışına yönelik bu tür bir politika izleyerek vize süreçlerini dolaylı olarak zorlaştırmış olabileceği düşüncesini ne yazık ki göz ardı edemiyorum. Ülkede yaşanan sorunları çözüp beyin göçünü durdurmaktan ziyade bu daha kolay gelmiş olabilir.

caglarakyigit
Автор

Dışişleri bakanımız vize redlerinin çok fazla olmadığını söyledi. Ama gerçeği yansıtmıyor. Tüm Avrupa vize reddi veriyor. Bende schengen başvurdum ama red yedim.

zeranoz
Автор

Sen milyonlarca kaçağa pasaport dağıtırsan olacağı bu.

coskunoztemur
Автор

Nevşin hanım ben 4. Yıldır italyada yaşıyorum. 4 yıldır ilk defa iniş anında x-raydan geçirmeye başladılar yakın zamanda. Teker teker tüm kabin bagajları ve uçak altı bagajlar açılıp karıştırılarak kontrol ediliyor. Nedeni bize söylenmiyor ancak hükümetin Türkiye’ye ve Türkiye’den gelenlere karşı olan tutumu basbayağı değişti.

ihonestlydontknow
Автор

" Dünya lideri" nin ülkesine yapılan muamele muhteşem.

gokhanakay
Автор

Bu tamamen devletimizin gücüyle alakalı bir şey. Biz adamların sınır dışı ettikleri suriyelileri kabul ediyoruz adamların bizim insanlarımıza yaptıkları muamele bu. Bu muameleden bizim hükümetin rahatsız olduğunu da hiç sanmıyorum.

devrimdemirpolat
Автор

insanlar kaçak yollarla gidip elini kolunu sallaya sallaya avrupada geziniyor sığınma talebinde bulunuyor, talebi reddedilse bile deport edilmiyor ama türk öğrencilere vize verilmiyor 😂😂

bastetcat
Автор

Herkese merhaba, ben İtalyan lisesi mezunuyum ve 25 senedir İtalya da yaşıyorum. Liseden sonra İtalya ya üniversite okumaya gittim. Bu bir zorunluluk değildi elbette, Türkiye de ve ya dünyanın herhangi bir yerinde de okuyabilirdim.
İlk öğrenci vizemi 1999 da aldım. O zamanlar bile liselerinden mezun olmamıza rağmen hep bir terbiyesiz ve kaba davranış konsoloslukta vardı . Özellikle de kapıda duran ve sıradaki insanlarla konuşan gorevlilerde. O zamanlar idata diye birsey yoktu tabii. stres verici, bürokrasisi uzun ve sıkıntılı, talep ettikleri maddi taahhütlerin ailem için zorlayıcı olduğunu hatırlıyorum.
Ama tabii bu nevi bir toplu red verme durumu yoktu. İtalya ya gidişimden sonra yaklaşık 12-13 sene oturma izni ile uğraştım, her sene ve ya iki senede bir. İtalya da bu işlem karakollarda yapılır. Çektiğim sıkıntı, stres ve maruz kaldığım kaba davranışlar çok idi. Hele de daha gariban ve İtalyancayi bilmeyen göçmenlere davranışları çok üzücü tablolar görmeme sebep oldu. Bunun sağ sol hükümetleriyle bir alakası yok. Takdir edersiniz ki 99 dan beri epey hükümet değişti.
Şu anda genel olarak Avrupa da göç ile ilgili büyük bir paranoya var. Kendi ettikleri haltlardan kaçabilecek insanlardan korkuyorlar. Burada insan hakları reel politik menfaatleri geldiğinde bitiyor. Bakmayın o dünyaya insan hakları ve demokrasi dersleri vermeye kalktıklarına.
Su andaki korkuları bence orta Doğu da olmasına sebep oldukları ve ya göz yumdukları durumların Türkiye ye sıçrayabilme ihtimali ve buraya hakikaten de öğrenci olarak gelenlerin, oluşacak yeni durumlar yüzünden mülteci olarak burada kalması olabilir.

TheLumacazza
Автор

Üniversiteden kabul almış bir genç geliyor ise, zaten kalması İtalya'nın işine gelir. 18 yaşına kadar Türkiye'nin okuttuğu, her türlü sağlık, barınma vb. ihtiyaçları, Türkiye tarafından bu yaşa kadar çözülmüş bir kişi, en verimli olacağı, üretmeye başlayacağı çağda İtalya'ya geliyor. Hem de lisans veya yüksek lisans eğitimini de orada alıp, dili, gelenekleri öğrenip, tam uyum sağlayacak şekilde mezun olma şansı var. Yaşlanan ve endüstrileşmiş bir toplum daha ne isteyebilir?

Gelip kalıyorlar - gibi bir gerekçe şikayet unsuru olamaz. Bunlar vasıfsız değil, kaçak girmiyorlar.

Bu yapılanın tek açıklaması, Türk nefreti. Türk yetkililerin yerinde olsam bu konsolosluğu kapatırım. Konsolosu istenmeyen adam ilan ederim.

gronaa
Автор

avrupada yasiyorum, buraya yuksek lisans vasitasiyla geldim. 8 yildir da egitimden sonra calismaktayim. buradaki sistemi anlamak guc zira, gercekten egitimli, caliskan insanlari biraz ezip, egitimsiz ve kacak gocek gelen adamlari da bir sekilde yucelten ve islerine devam ettiren bir sistem var gibi sanki burada. yani sistmein acigini kullanan kazaniyor, herseyi yerinde yapan kaybediyor gibi. umarim hak eden istedigi yerlere ve mevkilere gelir..

JetBoy
Автор

Arkadaşlar size acı bir gerçek. Vize almak için uzattığınız o bordo pasaport var ya, hani üzerinde şanlı Ay-Yıldızımızın olduğu pasaport, hah işte o pasaportun aynısı artık afgan'da da var suryeli'de de var, pakistanlı'da da var. Teknik olarak afganlardan bir farkınız yok bu konsolosluklar için...

promesta
Автор

Türk insanına bu muammeleyi kim başlattı

samsunrotarybursburs
Автор

Davutoğlu Avrupa'ya vize kalkacak diyordu artık turistik vizeyi geçtim, öğrenci vizesi bile alınamıyor. Kenya bile vize uyguluyor artık bize o kadar yerlerdeki itibarımız! Yazıklar olsun

TheArchiv-Ist
Автор

Belki "Batı ülkelerine gitmeyiversinler" diye düsünüp sorunun cozümünü ciddiye almiyor olabilirler. Lisedeyken hayatimda ilk defa yurtdisina ciktigimda Italya Turklerden vize ISTEMIYORDU. Daha sonraki gidislerimde de vizede hic bir zorlukla karsilasmamistim. Geldigimiz nokta akil alir gibi degil.

sdinc