Yanılmışım

preview_player
Показать описание
Beslenme konusuna size gözleme dayalı çalışmaları örnek göstererek şu zararlı, şu faydalı, bunu yiyin, bunu yemeyin diyen uzmanlar sahte bilimcidir!
.
📌Gözleme dayalı araştırmalar ileriye dönük daha kaliteli çalışmaların yapılması adına önemlidir ve yön gösterirler. Nitekim sigaranın sağlığa olumsuz etkileri ile egzersizin faydaları bu tip çalışmalar sayesinde öğrenilmiştir. Fakat bu çalışmalar hiçbir zaman incelenen şeyin sebep olduğu çıkarımında kullanılamazlar. Nitekim ilişkili olmak, sebep olmakla aynı şey değildir.
.
📌Gözlemsel verilerin yol açabileceği en büyük sorun, ters nedensellik durumudur. Yani kimbilir; belki de X gıdası insanı şişmanlatıp hasta etmiyordur da, zaten hasta ve şişman olanların daha çok yedikleri bir gıdadır 🤷🏻‍♂️ Candan Erçetin bunu şarkısında çok güzel anlatmış: 🎤”Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum? Yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar?
.
📌Bu yanlışa zamanında ben de düştüm ve 2005’te yazdığım ilk kitabım “Doğru Beslenmeyle İlgili Yanlış Bildiklerimiz” içinde ilk ünitede yapay tatlandırıcıların sağlık/kilo olumsuzluklarından bahsettim. Halbuki bu tipik bir ters nedensellik hatasıydı ve yeni bulgular neticesinde artık böyle düşünmüyorum (PMID: 32672338, 24944060)
.
📌Sonuç itibariyle sabit fikirlilik, dogmatik olmak ve olası yeni bulgulara kapalılık tipik sahte bilim özellikleridir. Böyle uzmanlara karşı hep şüpheli yaklaşınız. Örneğin bir şahıs son 20 senedir hiçbir görüşünü değiştirmediyse bu tehlike işaretidir. Özellikle de kendi argümanlarını destekleyen referansları sıralarken (ki o da referans gösteriyorsa) hiç açık kapı bırakmıyor, kesin ve peşin hükümlerle konuşuyor ve bu çalışmalardaki eksik/handikapları belirtmiyorsa sahte bilimcidir!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Abi şu saate pil tak gözünün yağını kreatinleyim 2 sene oldu

IMDicMus
Автор

akademilerde 20-30 senelik artık gecerliligi olmayab bilgileri hala ısıtıp ısıtıp onumuze koyan hocalarımızın görmesi ve bi ihtimal kendilerini güncellemesi adına lütfen paylaşalım ve yorum atıp etkileşim sağlayalım dostlar

burakdemirci
Автор

hocam bravo tebrik ederim.sporcunun bilim adamı işte böyle olur.

kadiraslankoc
Автор

işte bu nedenle sizi severek takip ediyorum

yvip
Автор

Herşeye her zaman yeni bir güncelleme gelebilir 👍

batusgt
Автор

Serkan bey bilimden ayrılmaz cancağzım 😊

deylembury
Автор

Güncel olarak yapılan bazı çalışmalar yapay tatlandırıcıların sağlık açısından uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğini de ortaya koymuştur. Yapay tatlandırıcılar kanser, kalp hastalıkları, felç ve diyabet gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir.9 Eyl 2024

yuksely
Автор

değişmeyen tek şey değişimin kendisidir, sizin gibi eleştiri kaldırabilen insanların artması dileği ile.

erdemx
Автор

daha iyisi gelene kadar, en son kanıtı uygulamaya devam

Hobimo
Автор

2005 mi vay be kitabın bu kadar eski olduğunu bilmiyordum

yusufkerem
Автор

Artık gönül rahatlığıyla dondurma yiyebiliriz, teşekkürler :)

bekomanci
Автор

Hocam aynı kitapta yer alan LDL kolesterol ve kardiyovasküler rahatsızlıkların ilişkisi hakkındaki görüşleriniz de güncelleme istiyor olabilir

serdar
Автор

Sayın Hocam taurine hakkındaki bilgilerinizle bizi şereflendirir misiniz

fatihcrm
Автор

abi ben diyet kola mevzusuna katılmıyorum, definasyondayken yemeklerden ne kadar az zevk alırsam o kadar iyi. Bir kere zevk almaya basladıgım an komple mahvoluyor bozuyorum

ayi_oglu_ayi
Автор

Ben sporcunun zekii çevik birazcık da geyik olanını severim.

HiristoBotev
Автор

baska hatalarınız da var hocam. bence duzeltmeniz gereken sey kusursuz cıkarım yapmıs gibi ustten konusmayı bırakmak. ozellikle elestirel videolarınızda bu uslup yogun.

MrBarosxp
Автор

Yapay tatlandırıcılar içine katıldığı ürünün tüketimini arttırmıyorsa “Gazlı içecek sektörü” bunu kesinlikle kullanmazdı.

ibrahimaslan
Автор

ehliyeti olupta(opsiyonel) trafikte hata yapmış birini gördünüzmü.bireysel zihin, kusursuz tanımladığı tekilliğinin, kusurlu olarak tanımladığı herşeyi eleştirdiği yargı merkezidir.sırf bu yüzden bildiğini bilmekle övünen bilinç kendinin farkında olamayacak kadar acizdirde.sonuç:sizi tebrik ederim

mustce
Автор

tatlandırıcıların hormonlara zarar verdiğini veya ödem tutturduğu ile alakalı yazılar okudum bunların doğruluk payı var mıdır?

naptnulasn
Автор

- Normal hayatta karşısında insanlara konuşurken aynı bu modeldemi konuşuyorsunuz?
01:24 Bunun güvenilirlik derecesi nedir? Resimdeki kaynağın ne olduğunu anlamadım doğrusu?

hrcnsertsarsnmango