Erkin Koray - Cemalim (1974)

preview_player
Показать описание
Erkin Koray, 1941’de istanbul’da doğdu. 1965 yılında Almanya'nın Hamburg şehrine giden Erkin Koray 1966 yılında Türkiye'ye dönüşünden sonra Erkin Koray Dörtlüsü adlı grubu kurdu. 1967 yılında basılan, bir yüzünde "Kızları da Alın Askere", diğer yüzünde "Aşk Oyunu" adlı parçalar bulunan 45'liği ile önemli başarı kazandı. Özellikle "Kızları da Alın Askere" parçası Erkin Koray'ın geniş kitleler tarafından tanınmasında önemli rol oynamıştır. 1968 yılında, Hürriyet Gazetesi tarafından yapılan "Altın Mikrofon" yarışmasına katıldı. Bu yarışmada 4. olan Erkin Koray'ın yarışmadaki şarkıları "Meçhul" ve "Çiçek Dağı" daha sonra bir plak şirketi tarafından piyasaya çıkarılarak 800 bin adet gibi büyük tiraj yaptı. Bu ilk önemli başarıyı, 60'lı yılların sonlarına dek ardı ardına gelen: "Anma Arkadaş", "Hop Hop Gelsin", "Sana Bir Şeyler Olmuş", "Seni Her Gördüğümde" gibi hepsi büyük beğeni toplayan parçalar takip etmiştir.

1969 yılında kurduğu Yeraltı Dörtlüsü adlı grubu ile Türkiye'de ilk "Underground" müzik akımının öncüsü oldu. 70'li yılların başlarına gelindiğinde Koray Türkiye'de oldukça geniş bir dinleyici kitlesine sahiptir ve kendine özgü müzik çizgisi belirginleşmiş durumdadır.
1971'de Erkin Koray Süper Grup, 1972'de Ter gruplarını kuran Koray , 1970-1974 yılları arasında Türkiye müzik listelerinde üst sıralarda yer alan klasikleşmiş birçok esere imza atmıştır. "İlahi Morluk", "Aşka İnanmıyorum", "Mesafeler", "Züleyha", "Silinmeyen Hatıralar", 1974'te "Şaşkın", "Fesuphanallah" bu dönem eserlerindendir.

Yenilikçi, sentezci, deneyci bir müzik çizgisi olan Erkin Koray; sıra dışı şarkı sözleri, kendine özgü vokal biçemi, uzun saçları, özgün kıyafetleri ve bunun gibi daha birçok nedenle dönemin yayın tekeli olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT tarafından dışlanmıştır. Eserlerinin nerede ise tamamı yakın zamanlara kadar, TRT denetimi tarafından yayımlanmaya uygun görülmemiştir. Bu durum Türkiye'de özel yayın kuruluşlarının ortaya çıkışına kadar süregelmiş ve Koray'ın dinleyici kitlesinin sınırlı kalmasına yol açmıştır.

Erkin Koray: Vocal, guitar
Ahmet Güvenç: Bass guitar
Ayzer Danga: Drums

-----------------------

Erkin Koray was born in Istanbul in 1941. After having gone to Hamburg, Germany in 1965, he returned to Turkey in 1966, where he then founded a quartet, namely “Erkin Koray Dörtlüsü”.

Published in 1967, the pieces to be found on a 45er vinyl, namely “Kızları da Alın Askere” on one side and “Aşk Oyunu" on the other, led to Erkin Koray achieving an important success. Especially the piece “Kızları da Alın Askere” played a vital role in Erkin Koray becoming known among a wider mass of people. In 1968, he participated in the “Golden Microphone” competition, hosted by the newspaper “Hürriyet”. Erkin Koray’s songs "Meçhul" and "Çiçek Dağı”, which took 4th place in that competition, were later on released by a record company, ultimately reaching a large circulation of 800 000 pieces. By the end of the 1960s, this first important achievement was followed by successive tracks, such as "Anma Arkadaş", "Hop Hop Gelsin", "Sana Bir Şeyler Olmuş" and "Seni Her Gördüğümde", all reaching great acclaim.

Together with the band “ Yeraltı Dörtlüsü”, a name which translates into “Underground Quartet”, founded in 1969, he became a pioneer of the underground music movement in Turkey. By the early 1970s, Koray had gained quite an extensive audience in Turkey and his distinctive music line had become crystal clear. Koray, who founded the bands “Erkin Koray Süper Grup” in 1971 and “Ter” in 1972, wrote many pieces which ended up on top of Turkey’s music chart lists between 1970 and 1974. "İlahi Morluk", "Aşka İnanmıyorum", "Mesafeler", "Züleyha", "Silinmeyen Hatıralar", 1974’s "Şaşkın" and "Fesuphanallah" are among the works from this period.

Erkin Koray, resembling an innovative, synthesizing and experimental music line; extraordinary lyrics, distinctive vocal style, long hair, original attire – these are just a few of the many reasons why he was excluded by TRT, the Turkish Radio and Television Corporation, which had been holding the broadcasting monopoly. Until recently, almost none of his works had been approved for publication by TRT. This situation continued until the eventual rise of private broadcasters in Turkey and has resulted in Koray having a limited audience.

A track from Erkin Koray’s second album, Elektronik Türküler (Electronic Ballads), which was released in 1974 by Doğan Plak, and later re-released by Özmüzik. Erkin Koray is widely regarded as one of the pioneers of Anatolian rock, and this album is a major example of his influence. Combining psychedelic and progressive rock with traditional Turkish elements, it still stands as one of the most acknowledged and acclaimed examples of Anatolian rock.

------------------------

Illustration: Ekmel Can Gökdal

------------------------

"All music rights belong to their rightful owners."
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

RIP. The mark he left on Anatolian/Progressive rock will forever live on!

gungs
Автор

I've been listening to this station for a while now, as someone who doesn't speak Turkish, I love the Anatolian people and their music.

samhugh
Автор

Görsel çok güzel ya adamda tam cemal tipi var

yoskay.
Автор

Ah ulan değeriniz bilinmedi ya en çokta bu ağrıma gidiyor halkımızın dönüpte bakmadığı eserleri yabancılar nasılda seviyor

Mehmet
Автор

Anatolian Rock!!! greet from Poland cool song of Turkye

enemy
Автор

This guy is phenomenal. Love from New York. 😍

pradnelluru
Автор

Wauw. Anatolian rock has really blown me away, I just wanna sit quietly and do mushrooms to this - so haunting and affective..

kingofcopenhagen
Автор

I'm from Azerbaijan, the music is great, I love you Turkey.

hmdcavad
Автор

One of the most beautiful songs to have ever been written. I feel it in my gut when I hear it. I am so glad that I discovered this.

Avogadrosnumber
Автор

Great song!!! Greetings from Argentina

alejandrogonzales
Автор

Erkin Koray hayatını kaybetti 😢 Allah rahmet eylesin. Dünya müziğine yön vermiş bir sanatçıyı kaybettik. Konserine gidebilmeyi çok isterdim. Huzur içinde uyu Erkin Baba...

skysea
Автор

a nice combination of characteristic Turkish folk elements with the psychedelic sounds of the late 60s and early 70s. the integration of the guitar feeling like Jefferson Airplane or the Cipollino sound of Quicksilver Messenger Service is a real highlight. thx for uploading !!

POMMES
Автор

Erkin koray öldükten sonra dinlemek ayrı bir hava yaratıyo Allah rahmet eylesin mrkanı cennet olsun büyük usta.

SalikHan
Автор

Anadolu Rock bir kültür mirası olarak yaşatılmalıydı. Sadece bize özgüydü, doğu-batı sentezini yani bizi çok iyi yansıtıyordu.

oktycskn
Автор

This very song made me fall in love with Anatolian Rock. Thanks a lot for this fantastic project!!

hitcharade
Автор

This song is perfect in EVERY SINGLE WAY. Amazing.

steviestonehenge
Автор

illüstrasyonları şarkıları ruhlarına işleyene kadar dinleyerek hazırladıkları ne kadar belli değil mi? şarkının neredeyse her hattını illüstrasyonlarda görebiliyoruz.

ulasdab
Автор

Eskiden sanat varmis, halka ulaştıracak imkan yok
Ya simdi, sanat yok imkan var.

husamyakar
Автор

I don't know Turkish but I learned the lyrics to this song because I love sining it. Long live Erkin Koray!

carstarsarstenstesenn
Автор

6. Sınıfta türkçe öğretmenimiz ödev vermişti
Ben de bu türkünün sözlerine göre bir hikaye yasmıştım.
Teşekkürler esra hocam

alfredadler