Alex Calancea Band - Hora Primăverii

preview_player
Показать описание
For Press, PR & Booking call RO +40729703777 MD +37368338384
Pentru ca de azi incepe feeria de primavara si pentru ca o data, un excelent compozitor, a surprins-o in toate culorile, devenind astfel si un imn al ei; noi am decis sa-i reimprospatam starea si sa ii oferim o adevarata calatorie celor ce ne asculta muzica, iubesc Moldova si se bucura de desteptarea primaverii. Poftiti la o calatorie prin peisajele Moldovei, de pe aripile “vulturului” 🙂
Muzica originala compusa de Vladimir Radu, in 1966, auzita prima data in capodopera cinematografica a lui Emil Loteanu “Poienile Rosii”.
Vladimir Radu - Compozitor
Alex Calancea - Bas, aranjament, drum editing
Serghei Ivanov - Instrumente cu clape, aranjament
Serghei Vatavu - Chitara
Dumitru Neculiseanu - Trompeta
Imagini video - Maxim Chumash
#alexcalanceaband#basulfolcloric
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Am auzit acest cantec peste hotare, am inceput a plange in hohote, inteleganf ca nimic nu inlocuieste casuta ta si copiii, nu- mi trebuue nici banii europeni, imi placei linistea mea nationala si spirituala.

AdelaBanaruc
Автор

Acest aranjament are ADN-ul muzicii sf. anilor 80 începutul anilor 90 - perioada de aur a Moldovei, atunci când toți erau acasa, munceau și trăiau aici in Moldova , atunci când Ion Aldea Teodorovici erau vii și ne alinau sufletele, atunci când era viu visul de fi ceea ce trebuie sa fim.
Mulțumesc pentru emoții .
Magie pură!

baranciuc
Автор

Moldova e o tara unicala cu oameni frumosi si talentati, harnici si staruitori ...traiasca poporul moldovenesc si tara noastra!!!
Lupii sinteti the best!!!

ElenaElena-ycwj
Автор

Cea mai frumoasa piesa!... Plang/rad.. Ma simt..

anitablue
Автор

Вечная память еврейскому композитору Исидору Моисеевичу Бурдину, написавшему эту прекрасную мелодию.

rabbipink
Автор

O , daaaa ! Am închis ochii și m am întors în copilărie !

FeliciaCorduneanu
Автор

глядя этот ролик, в очередной раз понимаешь, какое счастье - жить! И как мы, ныне живущие, не ценим этого за суетой. Пока мы в главных ролях у жизни, пока можем успеть. Спасибо вам ребята музыканты и тому кто снял, смонтировал и выложил этот ролик! Пусть получится всё долгожданное!

IB-kjzq
Автор

O să trăim într-o lume așa ca în această melodie cum ar fi???

vasilebogdan
Автор

Superb, cînd ești departe și asculți acestă minunată muzică ochii lacrimeză fără voie cu dor de pămîntul stramosesc...

kiraagnes
Автор

Zdrobitor! Mă zgândără profund de fiecare dată, când aud Hora primăverii lui Isidor Burdin, zisă la vioară - încă de când o cânta Maestrul Serghei Lunchevici, de un timp încoace de urmașul său Maestrul Marcel Ștefăneț... și nu m-am așteptat că să aibă același efect asupra mea și interpretarea în stil rock - iaca de Alexe Calancea Band: iarăși mi se umezesc ochii și-mi stă un nod în gât și mă simt, concomitent, fericit, parcă din nimic și pentru nimic - așa, pur și simplu... Contează mult interpretarea - talentată în toate trei cazuri enumerate, jos pălăria; dar cel mai mult contează talentul compozitorului

...unde pui că mulți nu-i știu numele, nici cine a fost

iulianmunteanu
Автор

În cuvinte o așa piesă muzicală nu-i de redat...🎉❤😊.

ludmilabalagura
Автор

ღმერთო რა ლამაზი მუსიკაა, ზღაპარში მიდიხარ, ვუსმენ უსასრულოთ❤❤❤

leilakariauli
Автор

Isidor Burdin s-a născut la 1 iunie, 1914 în Brăila, România.
Se stinge din viaţă la 15 septembrie, 1999, la vârsta de 85 ani în New York, USA

* * *

Isidor BURDIN s-a născut pe 1 iunie, 1914, în Brăila, România.
Al 4-lea copil al familiei Burdin.
Tatăl lui Isidor Burdina a lucrat în orchestra simfonică.
IB cântă în diverse tarafuri şi orchestre ale vremii în calitate de violonist.
Între anii 1935 şi 1940 studiază la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti – studiază gratis, privelegiat din cauza că este fiu al unui consacrat muzician.
A fost coleg şi prieten cu renumitul violonist Constantin C.Nottara.
În 1940, la 20 august se căsătoreşte cu Eugenia, în 1945 au o fiică Felicia. Eugenia ulterior este profesoară de franceză apoi şi de română la Institutul de limbi străine din Chişinău.
În 1941 este forţat să părăsească Bucureştiul, se stabileşte pentru o vreme la Ismail, este mobilizat în armată unde este numit dirijor al orchestrei de jazz a radiofuziunii din Rostov pe Don, apoi ddirijor al orchestrei cinematografului din Odessa. În Basarabia între 1941-1951 a fost profesor mai multor generaţii de muzicieni, instrumentişti, solişti. În această perioadă pune bazele mai multor tarafuri şi orchestre prin diferite judeţe.
În 1945 IB contribuie la înfiinţarea Orchestrei de Muzică Populară şi Muzică Academică a filarmonicii Naţionale din Chişinău (ulterior va fi redenumită Orchestra „Fluieraş”). De fapt această orchestră este înfiinţată de către David Feidman (Fedov) (n. 24.11.1915 – d.8.02.1984) – pianist, compozitor şi dirijor.
Feidman este dirijor al acestei orchestre între anii 1956-1959. Din 1955 în orchestră vine violonistul Serghei Lunchevici care în 1958 devine dirijor secund.
Alte nume ale acestei orchestre sunt: Dumitru Gheorghiţă, acordeonist şi David Gherşfeld, folclorist, dirijor, pedagog.
În 1951, 19 aprilie, Isidor Burdin este arestat de KGB.
Pe 25 aprilie, 1951 este condamnat la moarte fiind acuzat de „propagandă antisovietică” şi judecat pentru manifestarea patriotismului faţă de patria natală România Mare. Fiind dirijor al orchestrei din Rostov a fost denunţat de către câţiva muzicieni din orchestră pentru frazele „În România muzica este la un nivel foarte avansat! Acolo muzicienilor li se permite să meargă peste hotare să-şi aprofundeze cunoştinţele” şi „Regret faptul că nu putem lucra pentru că nu avem acces la instrumentele de care dispun orchesdtrele din România, şcolile şi academiile” – ei lucrând în orchestre cu instrumente sovietice de proastă calitate unde şi arcuşurile se rupeau la fiecare pas. Astefl, IB stă în detenţie 5 ani în unua dintre cele mai teribile închisori sovietice – lagărul de la Colâma, fiind supus la muncă până la epuizare, foame, torturi şi umilinţă. În lagărul de la Colâma împreună cu Isidor Burdin au fost deţinuţi şi renumitul trompetist, compozitor şi dirijor de jazz - Eddie Rosner şi cântăreaţa Lidia Ruslanova.
După moartea lui stalin, în 1953, lui Isidor Burdin i se anulează sentinţa cu moartea înlocuindu-se cu 25 ani de închisoare la cele mai grele munci. În închisoare este obligat să îndeplinească diferite activităţi muzicale. În 1956, pentru virtuozitatea şi talentul său, Isidor Burdin este eliberat şi revine la Chişinău lângă soţie şi fiică.
În 1956 este numit dirijor al orchestrei radiodifuziunii din Chişinău.
Pe lângă orchestra Radiodifuziunii de la Chişinău, Isidor Burdin mai conduce o orchestră care activa seara / noaptea la reastaurante şi cinematografe.
În 1958 Isidor Burdin îl descoperă pe tânărul violonist Lucian Cocea. Fiind fermecat de abilităţile tânărului îl recomandă pentru postul de prim-dirijor al Ansamblului de Tineret al Filarmonicii din Chişinău.
În 1959 Isidor Burdin îl descoperă pe tânărul Nicolae Sulac care este angajat mai întâi ca solist tenor la Capela Corală „Doina” din Chişinău, apoi între 1961-1965 solist al Ansamblului de Tineret al Filarmonicii din Chişinău, dirijor Isidor Burdin, iar între 1965 – 1970 – solist al orchestrei „Fluieraş”, dirijor Serghei Lunchevici. În 1970 Nicolae Sulac împreună cu dirijorii şi compozitorii Mircea Oţel şi gheorghe Usaci pun bazele orchestrei „Lăutarii”.
Între 1967 – 1972, Isidor Burdin este conducătorul artistic al ansamblului de cântece şi dansuri „Hora”, al tarafului Institutului Politehnic şi conducător al orchestrei de muzică populară a Institutului de Medicină din Chişinău.
Între 1980 – 1982 Isidor Burdin este dirijor principal al orchestrei Ansamblului Naţional Academic de dansuri populare „Joc”.
Câteva dintre personalităţile descoperite şi/sau promovate de maestrul Isidor Burdin sunt:
- Maria Drăgan – interpretă;
- Vasile Marin – interpret;
- Vladimir Curbet – coregraf;
- Ion Carai – trompetist;
- Teodor Negară – interpret;
- Maria Codreanu – interpretă;
- Serghei Lunchevici – violonist, compozitor, dirijor;
- Dumitru Blajinu – violonistm acordeonist, clarinetist, naist, dirijor şi compozitor;
- Lucian cocea – violonist, dirijor;
- Victor Copacinschi – ţambalagiu, dirijor;
- Zinaida Julea – interpretă;
- Nicolae Glib – interpret;
- Sergiu Marian –
- Simion Duja – clarinetist şi taragotist;
- Vasile Goia – violonist, dirijor;
- Etc. Etc. Etc.
Pe când era angajat al ansamblului „Joc”, Isidor Burdin împreună cu Vladimir Curbet pregătesc programul artistic pentru un turneu peste hotarele RSSM, însă i se interzice să iasă din ţară.
Acestea şi maimulte ca acestea l-au afectat enorm pe IB şi în 1982 împreună cu familia emigrază în Israel.
Între 1982 – 1996 Isidor Burdin activează în orchestra „Regele David” din Israel.
În 1996 IB se mută cu traiul la New York.
După emigrarea lui Isidor Burdin din RSSM/USSR (1982), majoritatea lucrărilor, documentelor, imprimărilor radio şi tv, fotografiilor şi tot ce amintea de această personalitate au fost distruse.

elenaprodan
Автор

Могу слушать бесконечно, это божественная мелодия, хочется просто и плакать, и наслаждаться!!!

ЛюбовьЧумакова-ля
Автор

Ребята ! Вы ВОЛШЕБНИКИ !!! Хочется домой, на родную землю и получить в этот день прекрасный Мзрцишор! Насладиться атмосферой, воздухом, бокалом вина с нашим традиционным HAI NOROC !!! Всех Благ вам и новых творческих идей!

doamnazinaida
Автор

Miere pentru suflet. Prea frumoasă melodie ca să stai indiferent la ea când o auzi. LUPII THE BEST❤️❤️❤️🎶🎶🎶🎶

glorialungu
Автор

De Pace și trezește emoții care mai profunde, care mai jucăușe, care mai de Dor și Nostalgie❤

om
Автор

toata copilaria mea se regaseste in aceste acorduri muzicale, cu acest videoclip mi-ati adus aminte de unde-mi provin radacinile!!!muzica de calitate!!!

maiastra
Автор

Acel ce a compus aceasta melodie(I.Burdin) a simtit romaneste.Tot romanește simte și Alex Calancea.Altfel nu se putea sa apară aceasta bijuterie muzicala.Este cea mai reușita varianta a celebrei melodii.Când o asculți îți apar cele mai frumoase imaginații despre baștina noastră Moldova.

Sirocko
Автор

Ребят, Вы большие молодцы! Привет с Киева :)

vadimshvets