Hoe bepaalt je afkomst je toekomst?

preview_player
Показать описание
Socioloog dr. Antonie Knigge doet onderzoek naar de achterliggende mechanismen van ongelijkheid. Wat geven je ouders je mee dat je toekomst bepaalt? 

Als bakkerszoon treed je al lang niet meer automatisch in de voetsporen van je ouders. Ons ideaalbeeld van de samenleving is dat van een meritocratie. Een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft en je je plek op de sociale ladder verwerft op basis van je verdiensten (merites). Toch blijkt de beste voorspeller van je positie in de maatschappij nog steeds de sociale klasse van je ouders. Hoe kan dat? Waarom bepaalt in het Nederland van nu je afkomst nog steeds je toekomst?

Zit dat in je genen, het familiekapitaal of het milieu waarin je opgroeit? Knigge onderzoekt de wisselwerking tussen dit soort bronnen en de werking van onze instituties. Bevordert ons onderwijssysteem gelijke kansen voor iedereen of vergroot het juist de kansen van een selecte groep? En welke maatschappelijke veranderingen zijn nodig om van dubbeltjes echt kwartjes te kunnen maken?

© Copyright Studium Generale
Doorplaatsen uitsluitend met toestemming en onder vermelding van link en Studium Generale.
Рекомендации по теме