Δόξα σοι Κύριε - Βασίλειος Γούναρης

preview_player
Показать описание
«Δόξα σοι, Κύριε» του Ευαγγελίου.

Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και δεξιός ψάλτης του μητροπολιτικού ναού Αγ. Νικολάου Κοζάνης, Βασίλειος Γούναρης (+2007).

20 Ιανουαρίου 1963,
Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιώτισσας, Αθήνα.

Η ηχογράφηση προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Κων. Μπουσδέκη, συνιδρυτού του Σχολείου Ψαλτικής.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε ευγενώς από τον κ. Δημήτριο Σκρέκα, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.
Σε ιδιόγραφη σημείωση του Βασίλειου Γούναρη στο περιθώριο της φωτογραφίας σημειώνονται τα ονόματα: Δούκης, Γούναρης, Γκανής, Πρίγγος, Ρούβας και άλλοι.
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας σημειώνεται από τον ίδιο: 1η Αυγούστου 1954 εις Καστοριάν Β. Γούναρης με τον Άρχοντα πρωτοψάλτην κ. Πρίγγον.

Βιογραφικά στοιχεία Βασίλειου Γούναρη.
Ο Βασίλειος Γούναρης (1914-2007), διακεκριμένος ιεροψάλτης και αγιογράφος, γεννήθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης το 1914. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα εκκλησιαστικής μουσικής από τους αδελφούς Σταμάτη και Δημήτριο Παπασταματίου (τους «καλογέρους»). Στη συνέχεια μαθήτευσε στον κωνσταντινουπολίτη Πρωτοψάλτη Ξάνθης Νικόλαο Καράτσο. Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική στην Ξάνθη και στη Βιέννη στο Conservatorium Schule. Μετά το 1945 γνώρισε και έψαλε με πολλούς ψάλτες της Θεσσαλονίκης όπως ο Δημήτριος Μήτρου, ο Αθανάσιος Καραμάνης και ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης. Στη Θεσσαλονίκη γνώρισε και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Πρίγγο, ο οποίος τον θεωρούσε μαθητή του.
Το 1949 προσελήφθη ως δεξιός ψάλτης του μητροπολιτικού ναού Αγ. Νικολάου Κοζάνης, θέση στην οποία υπηρέτησε για 34 ολόκληρα χρόνια. Με πρόταση του μητροπολίτου Κοζάνης κ. Διονυσίου (Ψαριανού) μετέβη στο Άγ. Όρος όπου συνδέθηκε με την αγιογραφική αδελφότητα των Παχωμαίων αλλά και τις ψαλτικές αδελφότητες των Θωμάδων και των Δανιηλαίων. Με τους τελευταίους έψαλλε συχνά σε διάφορες πανηγύρεις του Αγ. Όρους, για τις οποίες μάλιστα συνέθεσε κατά παραγγελία πολλά δοξαστικά και άλλα μέλη.
Για πολλά χρόνια διετέλεσε χοράρχης της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης. Το 1982, σε αναγνώριση της επίδοσής του αλλά και της προσφοράς του στην εκκλησιαστική μουσική, του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο.
Η φιλομάθειά του και η αγάπη του για τη μουσική τον ώθησαν να ασχοληθεί και με την ανατολική μουσική ευρύτερα. Ήταν αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης του παραδοσιακού εγχόρδου τσουμπούς και ασχολήθηκε συστηματικά με μεταγραφές από το ευρωπαϊκό και τούρκικο μουσικό πεντάγραμμο στη βυζαντινή σημειογραφία και αντίστροφα. Ακόμα και μετά την αποχώρησή του από το αναλόγιο του μητροπολιτικού ναού συνέχισε να ψάλλει, να γράφει και να διδάσκει με ζήλο και ανιδιοτέλεια. Εκοιμήθη το 2007 αφήνοντας πλούσιο έργο και πολλούς μαθητές.

210-8022266
Рекомендации по теме