Nükleer Enerjiyi Anlamak - Dost mu Düşman Mı?

preview_player
Показать описание
Nükleer enerji. 1956 yılında İngiltere’de Calder Hall’da açılan ilk ticari nükleer enerji santralinden bu yana büyük tartışmaları odak noktası, bazı trajedilerin de dolaylı nedeni oldu. Tartışmalar da devam ediyor haliyle. Ancak o zamandan beri bu tartışmaların yanında nükleer enerji ile devasa bir enerji ihtiyacı karşılandı ve karşılanmaya da devam ediliyor. Kimine göre asla vazgeçmememiz gereken ve özellikle iklim değişikliği ile mücadele kapsamında enerjinin büyük kısmının nükleer enerjiden sağlanması hayati önem taşıyor. Kimine göre ise hiç de güvenilir olmayan, aşırı pahalı ve gereksiz bir yatırım.

#nükleerenerji

bebar bilim'i sosyal medyadan da takip edin:

Oynatma listeleri:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Videodaki görselleri bulmak için ne kadar zaman harcadığınızı hayal edemiyorum cidden... Kaç videodur izlerim ne aynı görüntüler var ne de kalitesi düşük görseller... Sadece bu bile bu kadar emek isterken bilgileri bulmak, bir kompozisyona dökmek vesaire... Bayılıyorum size, baştan sona kalite kokuyor. Teşekkürlerr

ezgimiymis
Автор

Seslendiren arkadaşın Türkçesi ve ifade yeteneği en üst düzeyde. En anlaşılabilir kanalların başında geliyor bu kanal. Tebrik ederim.

bermak
Автор

Öğretmen olsam şu kanalın tüm videolarını öğrencilerime izletirdim harikasınız tebrikler.

Faelgur
Автор

Nükleer enerji kesinlikle dosttur ama sağı solu belli olmayan bir dosttur. Örneğin siz bir bıçağı düzgün şekilde yemek yapmak için de kullanabilirsiniz birine zarar vermek için de. Nükleer enerji de biraz buna benzer.

volcanoblast
Автор

Patlamar vs cok nadir gorulen olaylar sayın patlayan reaktorleri desem bi elin parmaklarini geçmez ama halinhazirda kullanklan reaktoreleri sayın desem liste baya kabarir. Kullanalim derim. Enerji bağımsızlığı günümuzde en onemli bağımsızlıklardan biri..

Tugay.KiReNLi
Автор

Ya bu seslendiren kim çok merak ediyorum bi yüzünü görelim o abinin olmaz mı?

agin
Автор

ülkeler nükleer enerjileri desteklemeli bence
ne de olsa hem sera gazı salınımı azalacak hem normal kömür maliyetinden kaçınılacak

joe-wyrg
Автор

Coğrafya hocamla nükleer enerji konusunda sınıfta uzunca tartışmıştık. 12. Sınıfın yanılmıyorsam birinci dönemiydi. Kendi fikirlerini öğrencilere empoze etmek için nükleer enerjinin ne kadar kötü olduğu hakkında sürekli örnek veriyordu. Çernobil kazasının tekrarlanma olasılığından söz ediyordu fakat hiçbir şekilde iyi yönünü ele almadan tamamen bir coğrafya öğretmeni perspektifinden olayı açıkladığını fark edip hocaya iyi yönlerinin olduğunu sıralamıştım. Olaya coğrafya açısından değil de hiçbir çıkarı olmayan bir öğrenci açısından değerlendirip ülke ekonomisine olan katkısından ve bu şartlarda Türkiye'de kullanılmazsa getireceği olumsuzluklardan söz ettim. Bana neden o zaman gelişmiş ülkeler nükleer enerji kullanmıyor artık, herkes doğal enerji kaynaklarına geçiyor diye sormuştu. O zamanlar çok bilgili olmadığım için beni tatmin eden bir cevap verememiştim ama büyüdükçe insan bazı şeylerin farkına varıyor. Gelişmiş ülkeler zaten geliştiği için doğal enerji kaynaklarını kullanabilme olanakları fazla. O alana yatırım yapabilme güçleri var, fakat Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor ve ülkenin ekonomik durumuda zaten ortada. Doğal enerji kaynaklarına yatırım gücü, gelişmiş ülkelere kısaysla tabiki daha az ve ülkenin kendi enerjisini elde edebilmek içinde kontrollü, işinde uzman kişiler tarafından komite edilen nükleer santral kurmaya ihtiyacı var. Ülke gelişince beraberinde zaten doğal kaynaklara yatırım da gelişecektir. O gün coğrafya dersinde söyleyemediğim için burada paylaşmak istedim.

Merve-tizj
Автор

Gönül tabi ki füzyon reaktörü ister ama fisyon reaktörleri de kabul edilebilir kaynaklardır : ) Bu arada füzyon reaktörleriyle alakalı bi video da gelir mi acaba?

ahmedsait
Автор

Umarım devamı gelir. Santrallerin türü, kapalı/açık sistemler, sonrasında çıkan atıklar ve atıkların saklanması konularına da detaylı değinirseniz şahane olur.

elifturkmen
Автор

Güne bebar bilimle başlamak mı ..
Çok merak ettiğim bir konuyla ilgili video yapmış olman da bal kaymak. Seviliyorsun bebar

demirhann
Автор

Çevremizdeki ülkelerde kullanılıyor zaten eğer onlarda bir sıkıntı olursa elbette bize de ulaşır. Yapılması kesinlikle mantıklı

FatihAltann
Автор

Böyle anlatan vardı da biz mi dinlemedik? Emeğiniz için çok teşekkür ediyorum.👏👏👏

tumanna
Автор

Ruzgar tribunlerine yatirim yapmaliyiz. Cernobilde neler olduğunu butun dunya gorduk en ufak bir muhendislik hatasinda tum ulke cilesini cekmek durumunda kalabiliriz enerjiden atomdan anlamam ama yapilabiliyorsa gunes enerjisi teknolojilerine agirlik verilmeli. Ayrica kanaliniz cok basarili. Anlatimlariniz diksiyonunuz ve tonlamaniz cok basarili baris ozcandan sonra dn etkili anlatimi yaptiginizi belirtebilirim tebrikler

Tnragr
Автор

bu kanal daha küçücükken aşık olmuştum nihayet youtube türkiye gelişiyor ve artık türkçe araştırma yapabiliyorum emeğinize sağlık bu değerli kaliteli objektif güvenilir bilgiler için ne kadar teşekkür etsek aziyiki varsınız ve yaptığınız şey çok değerli ve yücedir gözümde ve büyük bir erdem

Guts
Автор

İşte pazar keyfi. Kahve ve Bebar Bilim

CarlSAGAN.
Автор

Tam benlik, şimdi dersteyim eve gidince izlerim.

cem_ozturk
Автор

Nükleer enerjini iyi mi kötü mü? O eşiği geçeli 50 yıl oldu daha güvenli hale nasıl getirilir, bunu tartışalım.

akinemrearslan
Автор

Bence diğer alternatiflere göre daha mantıklı ama açıkçası bizim yapacağımıza güvenemiyorum

alpertali
Автор

Belkide ilk seni takip edenlerden biriyim! Ama her seferinde cok merakla izliyorum her kesede oneriyorum Cunki bunun kadar cok bilgi veren basqa birin tanimiyorum! Helal olsun!

Sovet