Λιβύη | Κοσμογονική καταστροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

preview_player
Показать описание
Εκπομπή για τη Λιβύη

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει... σχιζοφρένεια! Κοσμογονική καταστροφή στην εξωτερική πολιτική της

Το ζήτημα της Λιβύης μετά το κείμενο συμπερασμάτων της διεθνούς διάσκεψης, με την οποία ζητήθηκε η αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών, ξένων δυνάμεων και απορρίφθηκαν όλες οι ξένες παρεμβάσεις σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Η Τουρκία τα δίνει όλα για όλα για να γαντζωθεί στη Λιβύη. Γιατί δεν είναι σίγουρη για τις εκλογές και προσπαθεί να τις εκτροχιάσει. Η στρατηγική της απέτυχε και υπάρχει κοσμογονική καταστροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας!

#Λιβύη #Libya #Τουρκία #Turkey #Geopolitics #Γεωπολιτική #Türkiye #Zoom

Social Media Monitor:

Το ρεπορτάζ

Tην απειλή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και τις προσεχείς εκλογές περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, που έλαβε χώρα χθες στο Παρίσι. Παράλληλα, το ανακοινωθέν θέτει ως προτεραιότητα την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και αυτών της Τουρκίας.

Οι εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του ποιος δικαιούται να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όποιος επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία έπρεπε να παραιτηθεί από δημόσια αξιώματα το αργότερο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, τα μέλη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, αμφισβητεί αυτούς τους όρους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη.

Για όποιον θέσει προσκόμματα στην πορεία προς τις εκλογές στη Λιβύη, εξέδωσε η διάσκεψη που συγκάλεσε το Παρίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ε.Ε., με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Σχετικά με τα συμπεράσματα της διάσκεψης εκφράζεται από την ελληνική πλευρά ικανοποίηση για την αναφορά στη διεξαγωγή «ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων» εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς αναφέρεται στην «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων» (αναφορά στην οποία επέμεινε μεταξύ άλλων και η ελληνική πλευρά). Υπάρχει επίσης σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στη συμβολή της στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλία για την πρόσκληση της Ελλάδας. Ηταν από τους λίγους ομιλητές που δεν αναγνώρισαν τον ρόλο της διαδικασίας του Βερολίνου (από την οποία η Αθήνα είχε αποκλειστεί) στη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί – κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη γερμανική πλευρά.

Στη διάσκεψη, την οποία διοργάνωσε η γαλλική προεδρία, συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, με την οποία είχε σύντομη συνάντηση ο πρωθυπουργός, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Παρά τη φημολογία που κυκλοφόρησε χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν παρέστη τελικά στη διάσκεψη. Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε, όπως είχε δημοσιοποιηθεί προχθές, από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Κύριε Καλαντίδη να σας έχει ο θεός καλά να σας ευλογεί κάθε μέρα κάνετε το καθήκον σας Είστε πραγματικά έλληνας σπουδαίος σας θαυμάζω καλή συνέχεια

voulacallias
Автор

Πολυ καλη αναλυση !! Συγχαρητηρια κε Καλεντεριδη,

ILoveHellas
Автор

Ευχαριστούμε. Από τον επίλογο σου Σάββα προκύπτει ευθέως ότι το στρατηγικό μας συμφέρον είναι η διχοτόμηση της Λιβύης....μάλλον συμφέρει όλους στην περιοχή...ο λαός ούτως η άλλως είναι στο περιθώριο δυστυχώς...

vasileiosanastasiadis
Автор

Very good Mr. Karenteridis did the Greek Government follow your thoughts.

peteryannacoureas
Автор

Εξερετικη ενημερωση κε Καλεντεριδη ευχαριστουμε

kiriakipapagianni
Автор

Πέστε τα κ Καλεντερίδη μήπως και ακούσει κανένας πολιτικός!!!! Μπράβο σας!!!

georgiosmavridis
Автор

τα 12 μιλια νοτιως της Κρητης ποιον περιμςνουν και ποιον ενοχλουν?

tasoskolonelos
Автор

Συγχαρητήρια στον κ.Κσλεντετίδη, για την τόσο κατανοητή και εκλαϊκευμένη ανάλυση.

ΌλγαΛυδάκη
Автор

Τον κύριο Καλεντεριδη μπορείς να τον ακούς ώρες ατελείωτες εύγε πατριωτακι είσαι και Σερρεως

anastassiostsaoussis
Автор

Απού δεν ντρέπεται ο κόσμος όλος είναι δικός του.

nicoschadjidemetriou
Автор

Πολύ καλά τα είπε ο Ιταλός, , , να βοηθήσουμε χρηματικά τη Λιβύη όχι να δίνουμε τον Τούρκο τον Ερντογάν λεφτά!! Και αυτό να το κάνουμε και σε άλλες χώρες να γυρίσει ο κόσμος πίσω θα τους δίνουν ένα επίδομα οποίοι γυρίζουν στη Χώρα Μόνο έτσι θα γλυτώσουμε

katerinalitsiou
Автор

Παρακαλούμε να ονομασετε Π ιος, οπιοι, στην Κυβέρνηση υπονόμευσε τον Στ.Χαφταρ

boumboum
Автор

Βλεπω το εχπρες του μεσονυχτιου και εχω την αισθηση οτι τα πραγματα στην τουρκια δεν αλλαξαν

siyamndkurd
Автор

Συγχαρητήρια Σάββα για μια ακόμα φορά.

skipperthomas
Автор

Μερικές παρατηρήσεις: 1η: Το τι είναι "λογικό, τι "παράλογο" και τι "εξωφρενικό" στη διεθνή πολιτική καθορίζεται από την έκταση ισχύος εκείνου που νοηματοδοτεί αυτές τις έννοιες και εκείνου που υφίσταται τις συνέπειες της νοηματοδότησης στην εκάστοτε περίπτωση. 2η: Η Ελλάδα έχει συμβάλλει στην δημιουργία της "Γαλάζιας Πατρίδας", δια της εγκληματικής αδράνειάς της εδώ και δεκαετίες ως προς την ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών. Ουσιαστικά είναι σαν να "προσκαλούσε" την Τουρκία να οικειοποιηθεί αδέσποτα και μη χαρακτηρισμένα νομικά ύδατα. Εάν είχε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα νησιά σε 12 ν.μ. και είχε οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο, το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα είχε έδαφος εφαρμογής και θα ήταν στον αέρα. Έτσι θα είχαμε και το νομικό πλεονέκτημα, ακόμη και στην περίπτωση μεταγενέστερης υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και την Κρήτη και δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κύπρο επειδή δεν θέλει να έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί και τα 12 ν.μ. και την ΑΟΖ. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που δεν το θέλουν αλλά και μια μη αμελητέα μερίδα ανώτατων αξιωματικών με διασυνδέσεις με την πολιτική ελίτ. Αυτό το έχουν καταλάβει οι Τούρκοι. Οι Έλληνες αναλυτές το κρύβουν από τον ανυποψίαστο ελληνικό λαό. 3η: Τα όπλα αντιμετωπίζονται με όπλα και ο στρατός με στρατό, όχι με κείμενα ούτε με Συμπεράσματα Συνόδων. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σπαταλήσει πόρους και να ματώσει στο πεδίο της μάχης. Η Ελλάδα??? Από αυτά τα απλά και αυτονόητα θα έπρεπε να ξεκινήσει η ανάλυση της κατάστασης. Το ερώτημα που θα έπρεπε να θέτει ο κος Καλεντερίδης επιτακτικά είναι αυτό: Γιατί δεν προχωράμε στις παραπάνω νομικές ενέργειες που κατοχυρώνουν χωρικά ύδατα και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

v.m.c.
Автор

Μόνο την δυναμη των όπλων καταλαβαίνουν οι Τούρκοι .

Erato
Автор

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΣΟΒΑΡΌΣ ΈΛΛΗΝΑΣ Κ ΚΑΛΕΝΤΕΡΊΔΗ

ΔημητρηςΨαροκωστοπουλος
Автор

Nα ρωτήσω από την Κρήτη ως την Βεγγάζη η απόσταση είναι 307 ναυτικά μίλια πώς θα θεωρήσει η τουρκία τα 6 δικά μας κ τα υπόλοιπα 301 της Λιβύης;;

solarhellas
Автор

Αν ήμασταν Ισραήλ θα κάναμε πάρκινγκ το εργοτάξιο του Ακογιού !!!! … εεεε να ονειρεύομαι μπορώ ε ;;;

Taleton
Автор

Κάνετε λάθος κ. Καεντερίδη, δεν είναι σχιζοφρενείς, μην το ρίχνετε εκεί γιατί έτσι τους συγχωρείτε, είναι έξυπνοι μαχητές των συμφερόντων τους . Μεγαλεπήβολα σχέδια και καλά κάνουν . Αλλίμονο στους λαούς που κοιμούνται και ευδαιμονίζονται . Συνεχίζοντας, προσπάθησαν και βρήκαν τρόπο να το πολεμήσουν και να το πάλέψουν μήπως και το πετύχουν . Η καταστροφική διαχρονικά Ελληνική Εξωτερική Πολιτική ( κατευναστική, ηττοπαθής , άνευ στρατηγικού σχεδιασμού, και ενεργειακού σχεδιασμού, φοβική ίσως για να μην μπ΄έξουμε και χάσουμε την καρέκλα μας) ευθύνεται απόλυτα για τις πιθανές ήττες της Ελλάδος . Η Ελλάδα μπορούσε τουλαχιστον εδώ και δέκα χρόνια να είχε ανακυρήξει συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο. Αλλα και από τις δύο πλευρές είναι φοβιτσιάρηδες. Αλλα οι Ηγέτες δεν φοβούνται, αλλοιώς να πάνε σπίτι τους. Είναι πάντως μεγάλη τύχη της Κύπρου που η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και διαμαρτύρεται συχνά πυκνά με τους Ελληνοκυπρίους αγκαλιά. Κούνια που κούναγε τον Ελληνισμό.

ΑλεξανδροςΒραχνος