Alkon monopolin purkaminen ja alkoholin psykologia | Leevi & Rami 21

preview_player
Показать описание

▶️ JAKSO
Tulisiko alkoholipolitiikan tähdätä kansanterveyden vai yksilön vapauksien maksimointiin? Miksi alkoholin myyntiä säännellään ja onko myynnin vapauttaminen hyvä asia?

Miten Leevin tipaton jakso meni ja mitä Leevi oppi alkoholin juomisen syistä? Miksi omia päihteidenkäyttötottumuksia voi olla hyödyllistä pohtia?

Studiossa Leevi ja Rami. Jakso on kuvattu 23.5.2024.

⌚ AIKALEIMAT
0:00 Alkoholikulttuuri
4:30 Kalsarikännit
6:25 Alkoholin vapauttaminen
10:10 Holhousyhteiskunta
12:11 Alkoholipolitiikan tavoite
25:32 Lobbaus
28:11 Alkon monopoli
34:09 Riippuvuus
41:02 Leevin tipaton
47:52 Yhdessä humaltuminen
50:26 Alkoholin käytön syyt
1:05:36 Tipattoman pituus

🐵 JUONTAJAT

🚀 PUHEENAIHE

🎥 TUOTANTO
Puhemedia 2024

#alkoholi #leevijarami #puheenaihe
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Todella hyvää keskustelua. Alkon määrät ja käyttökerrat kun lisääntyivät päätin lopettaa. 9 kk ilman ja aion jatkaa, addiktoiva ja tappava myrkky.

marika
Автор

Mahdollisesti joku saattanut kysyä ennenkin, mutta mistä saitte alunperin idean podcastin perustamiseen/miten podcast ylipäätänsä syntyi?

maikkelimq
Автор

Aivan totta, että Espanjassa ja Ranskassa otetaan kuppia aikalailla, mutta siitä ei vain tehdä niin suurta numeroa. Se on kulttuurissa sisällä vahvasti, tavernat, pubit. Niissä viihdytään kuin olohuoneissa. Ja kyllä yksinkin pitää osata juoda, rauhoittua, en kaipaa hälinää ympärilleni kovinkaan usein. Kukin tavallaan. Ja hinnat pilvissä Suomessa, se lisää kotona, pihakeinussa juomista.

Motacillalba
Автор

Tämä kauppojen prosenttivääntö ja saatavuuskeskustelu tuntuu suorastaan huvittavalta, kun EU:n myötä mitä tahansa alkoholijuomaa saa tilattua kotiin kannettuna. Itse tykkään ottaa lasin viiniä monesti iltapalan kanssa. Jos voisin sitä lähikaupasta hakea, tulisi varmaan kulutettua vähemmän, kun voisi hakea vain silloin tällöin. Nyt kun tilaa kotiin, kannattaa ottaa kerralla iso määrä, koska kuljetuskustannukset ovat kuitenkin samat.

kmpk
Автор

Älkää unohtako että verotus kuittaa kyllä kulut yhteiskunnalle mitä tulee terveyskuluihin, jos porukka edes hakeutuu hoitoon.

kippokappo
Автор

Siteeraan meidän kylän pankkiiria jäsenyysneuvottelujen aikoihin: "Viina täysin vapaaksi 1.1.1995. Juopot juo itsensä vuoden sisällä hengiltä, sen jälkeen homma normalisoituu". Niin ei sitten tehty, mutta varmasti Arto oli oikeassa. Kieltolaki pilasi Suomen alkoholikulttuurin. Maamme oli sitä ennen olutmaa.

jarmoeskela
Автор

Kiitos nämä jaksot, on kiva kuunnella kun " herrat" keskustelevat.. 🎧🎤👍

karijuhaniniemelainen
Автор

Ehdotus väittelysessioksi (peukkuäänestys): Sami Miettinen vs. Patrizio Lainá

pokkanokka
Автор

Einesten, karkkien ja sipsien sekä roskaruoan saatavuutta ja mainontaa pitäisi tällä logiikalla vähentää myös PALJON jotta valtiolle ei tule siitä niin suurta laskua, kun aletaan hoitaan ongelmaa.

aapoahlfors
Автор

Ehdotus vieraaksi (peukkuäänestys): Ville Vasama

pokkanokka
Автор

"kuinka paljon ihmisten pitäisi saada itse päättää omista asioistaan" 
Nyt te pohiditte alkoholia, mutta isommat ongelmat on muualla. Ihminen saa olla demari/vihervasemmistolainen vaikka ne aatteet tappoi lähes 200 miljoonaa ihmistä viime vuosisadalla, ylipaino tappaa, sokeri, liikkumattomuus samoin eli alkoholi on kiva syntipukki, josta keskustelemalla/rajoittamalla muihin ongelmiin ei tarvitse puuttua.
"On ihan hyvä että alkoholin mainonta on kiellettyä" Kansanterveys näkökulmasta olisi tärkeämpää kieltää ruuan ja mäkkäreiden, etc mainonta. 
Suurimman osan alkoholista kuluttaa 10% suomalaisista, jotka ovat ongelmaisia. Ne juo viron viinoja joten nää toimet ei vaikuta kulutukseen.

Tää alkoholikeskustelu on vinoutunut koska puhutaan vain ongelmista. Eihän alkoholia juotaisi jos se olisi vain ongelmia.
Itselleni alkoholi on sosiaalinen juoma, rentouttaa ja luo positiivia kokemuksia.

Asun Espanjassa, joten suomen keskustelu on naurettavaa. En päästä mun turisteja mercadonassa viinihyllyjen väliin, koska suomitutkimusten mukaan suomalainen kuolee jos ruokakaupassa on viinihylly.

jokvaa
Автор

PS. 5.5% ei ole vahva olut se on nelos olut, nyt on pääsemässä osittain vahvat oluet kauppaan. Tupla Pukki on muistaakseni 8.5% eli sen pitää tiputtaa 0.5% niistä jotka haluaa kauppaan

MarkusLaaksonen-uwlr
Автор

Alkon "monopoli" on aivan mahtava asia. Jos kansa puhtaasti äänestäisi lompakoillaan niin täältä ei löytyisi kuin halvinta kaljaa ja vodkaa ja kansan juomakulttuuri olisi pari vuosikymmentä nykyistä jäljessä. Se, että täältä saa kohtuuhintaan hyvää valikoimaa ympäri maailmaa on hieno asia. Viron laivoilla ja Superalkojen jonoista voi seurata miltä näyttää kun ei ole Alkon tyylistä puljua miettimässä vähän mitä tekee.

hartyewh
Автор

Monelle siitä juomisesta tulee vaan "arkinen" tapa. Vain juopon oma halu lopettaa, auttaa. Läheisten "mäkätykset" monesti pahentaa vaan, antaa lisää syytä juoda koska syy juomiseen löytyy aina muka muista vaikkei olisikaan totta

mks
Автор

Mielenkiintoinen jakso. Samaa mieltä Leevin kanssa, kun juodaan yhdessä, se voi toisinaan olla "yhteinen matka", jolloin ollaan hieman vapautuneempia ja hilpeämmissä tunnelmissa kuin normaalisti. Valitettavasti omalla kohdalla hieman häiritsee, kun porukassa on mukana tyyppi, jolla selkeästi on tuomitseva asenne "tarvitseeko juoda ollenkaan", vaikka en kyllä koskaan lähtisi kenenkään juomattomuutta kommentoimaan.

Hyvä myös huomata, että alkoholi vaikuttaa todella eri tavalla eri ihmisiin. Esimerkiksi Huberman on puhunut "alkoholistigeenistä". Osalla se toimii kuin energiajuoma, jota juomalla kaikki väsymys lähtee ja tilalle tulee ääretön uteliaisuus, jaksaa valvoa aamuun asti, eikä välttämättä ole edes krapulaa. Toisille taas ei sovi lainkaan tai ainakaan ilmeiset haitat voittavat hyödyt, ja myös rippuvuus kehittyy toisille kun taas toisille ei.

samulipartanen
Автор

Laittaisivat sähköautot kauppoihin niin kohta olis kaikilla suomalaisilla patteriauto ja maailma pelastuu




Ko?kö?

victoreem
Автор

N. 55 min. Monelle alko on myös kivunlievitys (rentoutuminen) konkreettisesti. Kielletyt savut toimittaisivat saman asian mutta, mutta.... Toki laillinen lääketiede tarjoaa lailliset kipulääkkeet, niillähän ei ole haittavaikutuksia😂

Mun salainen haave on edistää ihmisten terveyttä.

tuisku
Автор

Olen itsekin alkanut käymään selvinpäin baareissa. Tulee juotua ehkä joku 4 kertaa vuodessa ja silloinkin yleensä aika maltillisesti. Päätös vähentää ja jossain vaiheessa ehkä lopettaa alkoholi kokonaan on puhtaasti terveydellinen. Alkoholi on kuitenkin myrkky ja sen vaikutukset kyllä huomaa kehossaan. Vaikka alkoholiongelmaa ei ole ollut niin vuosia tuli juotua viikonloppuisin keskimäärin ehkä 6 annosta ja eihän se tervettä ole. Hankala luopua kuitenkin alkoholista täysin, koska on tottunut niihin makuihin ja niitä joskus haluaa maistaa. Kuitenkin pari juomaa riittää sen halun tyydyttämiseen ja usein se halu menee ohi kun ottaa jotain muuta raikasta juotavaa. Vältän myös sokeria aiempaa enemmän, jota käytän selvästi useammin kuitenkin kuin alkoholia.

Ehdottomasti kävisin mieluusti tuollaisissa paikoissa, joissa ihmiset ovat selvänä. Baareissa on kuitenkin miehelle jatkuva väkivallan riski ja kerran joku tuntematon päätti yhtäkkiä vain lyödä minua takaapäin ilman mitään syytä kun oli niin sekaisin. Väkivallan uhan lisäksi jo pelkkä känniläisten tilaan nähden turhan levoton heiluminen tanssilattialla aiheuttaa sitä ettei noissa paikoissa ole niin miellyttävä olla. Usein lähden kotiin siinä 2 aikoihin kun sen jälkeen ihmise alkavat olla niin humalassa että riskit vain kasvaa ja meno muuttuu epämiellyttävämmäksi.

xvnbm
Автор

Minkä ikäisiä jannut on? Jos siis 12 vuotta ollut ilman alkoa, niin joko veikkaan iät väärin tai sit ootte hyvin säilyneitä 😃

zvein
Автор

Ongelma taitaa olla siinä, että juomattomuutta joutuu selittämään silloin kun ollaan paikassa jossa pidetään itsestään selvänä että sinne mennään juomaan alkoholia. Ja jos siitä poikkeaa, niin pidetään outona. Kapakka on aina ollut paikka jonne mennään "ryyppäämään".

romppaukko