ABSÜRT - Yazar Burada Ne Demek İstemiş? - Aytuğ Akdoğan B07

preview_player
Показать описание
“Hayat bir şey değildir, itinayla yaşayınız.” diyen Albert Camus üstünden absürt kavramının ortaya çıkışını ve bulduğu çözüm önerilerini incelediğimiz bu bölümde, kitap önerilerini Dilara Çolak'tan aldıktan sonra şiiri İrem Candar'dan dinledik.

#AytuğAkdoğan #YazarBuradaNeDemekİstemiş

Yazar Burada Ne Demek İstemiş? serimizin diğer videolarını izlemek için:

ABSÜRT - Yazar Burada Ne Demek İstemiş? - Aytuğ Akdoğan B07 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

➡Midye Dolma ve Şırdan: Sokak Lezzetleri II - Olmaz Öyle Gastronomi - Sinan Büdeyri - B06

➡BEETHOVEN - Olmaz Öyle Saçma Müzik - Serhan Bali - B01

➡Satranç Bir Başkadır - FilmZ - B10

➡KALBİM DURURSA! - Olmaz Öyle Saçma Tıp - B06

➡HUKUK NEDİR? - Gereği Düşünüldü - Av. Oğuz Müftüoğlu - B01

. . . .
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Flu TV'nin en underrated programlarından. Açık ara favori serilerimden bu seri. Ayrıca Dilozof ile Flu TV'nin bir şekilde yollarının kesişmesi de aşırı mutlu etti

erayyldz
Автор

Yer altından notların 37. Bölümünde dediğin "Tuhaf şey tabi saç diplerini kokladığın insana yabancılaşmak" cümlesi içimde yer etti nasıl aştın bu durumu?

burakkaratepe
Автор

O kadar temiz ve diksiyonlu konuşuyorsun ki, otomatik Türkçe altyazı takip edilebiliyor 👏👏👏

seyidhanbingul
Автор

Polat, Elif'e "ölüm dediğin nedir gülüm, ben senin için yaşamayı göze aldim" dediğinde çocuktum anlamamıştım. Şimdi anladım.

aliada
Автор

Abi canım sıkıldıkça rastgele eski videolarından birini açıyorum. Lütfen yaptığın işi devam ettir. Bu işi yapıyorsun.

haliltufan
Автор

Kendimi hayatın ve varoluşun anlamsızlığı üzerine düşünürken buluyorum sıklıkla gündelik yaşamda. Çok anlamlar yüklediğimiz gündelik şeylerin (Çalışma, para, ev-araba, insanlar, liste uzayıp gider...)anlamsız boş birer çaba olduğu bilinciyle yine de yaşıyorum yada sadece var oluyorum.. Bizi hatırlayan son kişi de öldüğünde hiç var olmamış olacağız, koca bir hiçliğin tam ortasındayız. Anlam ve değer yargılarının büyük çoğunluğunu kendi düşüncemiz ve inancımızmışçasına savunurken oysa tüm bu değerlerin çevresel faktörlerin oluşturduğu bilinci ve farkındalığıyla var olmak varoluşumun ıstırabını daha da artırmakta, derinleştirmekte. Gitmek durumunda olduğumuz ve sonunu bildiğimiz bu yolu nasıl görmezden gelip daha yaşanabilir kılabiliriz, tüm bu farkındalık ve düşüncelerle ..??

Tanerygun
Автор

Aytuğ hocanın, benim hissedipte ifade edemediğim sonrasında içimde birikip yük olup omuzlarımı kıran yaşama dair çoğu açmazı bir kaç kelimeyle ifade edip bir anda ete kemiğe büründürmesi, bunu bu kadar basit ve duru yapabilmesi...
Basitliğimi bana bu kadar hissettirmesine rağmen bunu o kadar kibar ve kaliteli yapıyor ki, bundan sadece mutlu oluyorum.

m.leventozturk
Автор

"Onun için gayeye her yaklaşmada bir huzursuzluk vardır." -Dostoyevski

omeryigitdemir
Автор

abi şuana kadar tüm bölümlerini izlemiş biri olarak o eski kaliteni yeniden yakalamışsın çok güzel bölüm olmuş

yusufyldrm
Автор

Dostoyevskinindi sanirim "insan hedefe ulaşmayı değil ona ilerlemeyi sever" sozu geldi aklima, videoyu izlerken.
Aklima soru gelmedi. Muhtemelen gelecek hafta videoyu izlerken sunu sorsaydim keske diyecegim. Ama sonra sordugum soruyu gormeme ihtimalin gelecek aklima. Ne fark edecekti dicem ve yine insan dogasina uygun bir sekilde kendi kendimi rasyonalize etmis olcam ahahaha
Sağlıcakla kalınız

slayerofcamel
Автор

Dilozof'u FluTv'de görmek çok hoş bir sürpriz oldu.

fusunkonyali
Автор

Flu Tv'nin kendisi basli basina absurt. Benim fikrim, bu kanalda yayinlanan her video Ilker Bey'in beyninin bir kismina denk geliyor. Hani muzir tipler vardir, kotu niyetli degil ama biraz sarkastik (Mustafa Bey'in dedigi gibi) ama ayni zamanda her ani komediye dondurmeye calisan. Bu yasadigimiz devirde de absurtluk zekayla komediyi birbirine baglayan en guzel yontem. Kendi adima, absurte bayilan biri olarak, Ilker Bey'e ve tum Flu Tv ekibine her bir videolari icin tesekkur ediyorum. Turkcesini sozluklerden karsiligini tam olarak bulamadim ama bir sekilde "benevole" sistemi kursanizda, bizim de emegimiz gecse bu yapitlarda. Patreon'da size uyeyim ama sonucta paradan daha degerli olan emektir diye dusunuyorum. Kalin saglicakla.

pierre-dupont_
Автор

İlk ve orta öğretim yıllarımda (70-80ler) bize “edebiyat” diye okutulan şeyleri hatırladıkça, Aziz Nesin’in “İnsanlar Uyanıyor” adlı kitabının sonunda yer alan “Ünlüler Geçidi” gelir hep aklıma:
“Şair-i Muazzam Abdülmunzam”
“Beşer perdelik on sekiz tracediya yazmıştır ki, kendisinden iki yüz yıl evvel yaşamış olan facianüvis Şekispiyer nâm muharririn eserlerini, bunlardan ilham alarak yazmış olduğu anlaşılmıştır.”

Edebiyat dersinde bu eserin “aslını” bize “piyes” olarak oynattı mesela hocamız, arkadaşlar🙈

Aynı kitapta “Edebiyat Dersleri” ve diğer bir kısım “ünlü edebiyatçılarımız” da yer almışlardır.

Absürt dediğimiz şeyin aslında nasıl hayatlarımızın gerçeği olabildiğine dair çarpıcı örneklerle doludur Aziz Nesin eserleri.

Anlam arayışımıza gelince...

İki temel amacı olan canlı varlıklarız.
Yaşamak ve üremek...

Bunları yapabilmek için bir başka canlının hayatına son vermenin dışında (beslenme ve/veya rakibini saf dışı etme...) bir yöntem henüz geliştiremedik.

Durum böyle olunca birbirimize etmediğimiz eziyet kalmamasına ve çoğu zaman hayatımızı anlamsız bulmamıza çok da şaşıramıyorum!

Hayat “hayatta kalmak ve üremek”den ibarettir demiyorum ama bu temel mekanizmayı yeterince dikkate almadan “ilerleme”ye kalktığımızda,
bu yüzden “sağlıklı anlamlandıramadığımız” fakat gözardı ettiğimiz temel mekanizmamız tarafından mutlaka ve en acımasız biçimde “anlamlandırılan” ayrıntıların içinde kaybolup gidiyoruz!

Örn: Naziler...
Gayet bilgili ve becerikli insanlardı, temel mekanizmaları (yaşama&üreme dürtüleri) tarafından acımasızca değerlendirilen çok ama yine de “kısıtlı/eksik/yanlış” bilgileri çerçevesinde “haklı” da sayılabilirlerdi!

Şükürler olsun ki Dünya/evren hiç bir “hormonlu maymun”un kısıtlı bilgi işlemcisi tarafından “tamamen” anlaşılıp hakim olamayacakları kadar engin ve karmaşık!

Bu da beni, eninde sonunda yanlış çıkacaklarını bildiğim pek çok masalımızdan daha fazla teselli ediyor ve hayatımı anlamlı daha doğrusu potansiyel olarak anlamlı kılıyor!

Sürekli başvurduğum bir sözü, varsa beni izleyenlerin affına sığınarak, bir daha takdim ediyorum:

“Beni üyeliğe kabul edecek bir kulübün üyesi olmak istemezdim.”
Groucho Marx

Yine zihin açıcı harika bir “edebiyat” programı için emek verenlere teşekkür ederim.🖖

fuatdomanic
Автор

Programını çok seviyorum. Umarım çok uzun zaman devam ettirirsin..

volkancankaya
Автор

Soru:

"Peki ya bir cam, sigarayı hiç sevmediği halde küllüğe dönüştürülseydi, bırakıldığı pencere pervazında yalnızlıktan ölse de birinin ona dokunmasını ister miydi?"

Şu an yazmakta olduğum romanımdan ufak bir alıntı... Soru deyince programın formatına uygun olacak şekilde bir soru düşündüm ve bu belirdi ilk olarak aklımda.

Ben kendi adıma teşekkür etmek istiyorum size. Bu mecrada bu tarz bir şey izleyebildiğim için, dinleyebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. İzlerken, bir arkadaşımla oturmuşum da sohbet ediyormuşum, hissiyatına kapılıyorum. Bu değerli bir şey.

arkhe
Автор

Aytuğ Aydoğan ile Diamond Tema nın anlatım tarzı birbirine ne çok benziyor... Akıcı, isitilebilir, anlaşılır... Çok güzel.. Başarılar...

zuhalozturk
Автор

Dilozofu görmek ayrı bi’ hoşluktu ama o şiiri o şiir kadından duymuş olmak ayrı hoştu 🧡

munevverkubraarslan
Автор

Soru: Niye herkes bu dünya saçmalığını görmezden geliyor, hiç mi uyanmaya cesaret edebilen kimse yok, yoksa hayati anlamlandırmak için düşünmeyi bırakıp herkes gibi mi olmak gerek

ahmetulku
Автор

Arthur Schopenhauer hakkında bir şeyler yapar mısın Aytuğ?

hsynozprk
Автор

Kimimiz bu hayat anlamsiz diyip cabalamayi birakiyoruz kimimiz de iste geldik bari bir seyler yapalim diyip hayata tutunuyoruz.Bu tutunma surecinde bize yol gosterenler buldugumuzda da seviniyoruz.Iyi ki varsiniz her biriniz ayri ayri.

gamzetosunnn
visit shbcf.ru