Δημήτρης Παπαδημητρίου 17/10/2021, Θέμα: Γλώσσα και Ειρήνη, Ανάγνωσμα: Ιάκ. 3: 1-8

preview_player
Показать описание
Η απίστευτη ένταση που ζούμε πολλές φορές εντείνεται από τα λόγια μας και είναι επείγον να το αντιληφθούμε! Πρώτα ο βιβλικός συγγραφέας προειδοποιεί τους δασκάλους (εδ.1), έπειτα η προειδοποίηση αφορά όλους μας: να μεταφέρουμε με πιστότητα το λόγο του Θεού. Ο άνθρωπος έχει εξουσία δοσμένη από τον Θεό, ονομάζει τα ζώα με λόγο εξουσίας (Γεν.2:19), έχει λόγο αγάπης (Γεν.2:23), αλλά και λόγο διχαστικό μετά την πτώση (Γεν.3:12), πικρό, μολυσμένο, αμαρτωλό, που οδηγεί και σε έργα αμαρτωλά (Γεν. 4:8). Ο λόγος έχει δύναμη. Αναβλύζουμε γλυκό λόγο, ή κάποιες φορές αναβλύζουμε πικρά λόγια; Με το ίδιο στόμα δοξολογούμε τον Θεό και βλάπτουμε τους γύρω μας με λόγια προσβλητικά, περιφρονητικά. Ποια είναι η λύση;
1.Πειθαρχία (Ιακ.1:19, 26): Να μια πρακτική συμβουλή: να μιλάς όταν έχεις να πεις κάτι εποικοδομητικό, πρώτα να ακούς και μετά να μιλάς όσο χρειάζεται.
2.Σοφία (Ιακ.1:5): Η σοφία δεν ανακαλύπτεται, προσφέρεται από τον Θεό, δεν είναι σοφία γνώσης, αλλά αγάπης. Ο Ιάκωβος όσους έχουν στην καρδιά ζήλια και διαμάχες, δεν τους αποκαλεί αιρετικούς, αλλά σαρκικούς! Η σοφία που έρχεται από τον Θεό δεν έχει φθόνο και εριστική διάθεση, αλλά είναι ειρηνική, γεμάτη έλεος και καλοσύνη (Ιακ. 3:14-18). Άνθρωποι ανελεήμονες δεν οδηγούνται από τον Θεό.
Η γνώση φυσιοί, η αγάπη οικοδομεί (Α΄Κορ. 8:2). Ο απ. Παύλος δεν κήρυττε με ρητορική τέχνη, αλλά με αδυναμία, φόβο, τρόμο (Α΄Κορ. 2:1-3) για τον Χριστό, και μάλιστα τον Εσταυρωμένο Χριστό. Πώς ταιριάζουν αυτά με τη δική μας επιθυμία να υπερισχύουμε; Η σοφία των ανθρώπων ‘μυρίζει’ μίσος και διχόνοια, η σοφία του Θεού σπείρεται με ειρήνη. Ας μην μεταχειριζόμαστε τα άδικα ανθρώπινα μέσα στις υποθέσεις του ουρανού. Στον μπερδεμένο κόσμο μας ας φέρνουμε το ευαγγέλιο της ειρήνης του Θεού με λόγο αυθεντικό και έλεος!
Рекомендации по теме