filmov
tv
Ο Σεφέρης και η μουσική

Показать описание
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 17-18 Απριλίου 2021 το διαδικτυακό μας συνέδριο με τίτλο «Κράτησα τη ζωή μου, 50 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη».
Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) του Δήμου Ναυπλιέων και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι μελετητές του σεφερικού έργου, δόθηκε όμως βήμα και σε νεότερους μελετητές, με στόχο να αναδειχθεί η επικαιρότητα του πολυποίκιλου έργου του Γιώργου Σεφέρη.
Κατά γενική ομολογία, όλες οι εισηγήσεις ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ διεξήχθησαν και πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των συνέδρων και του κόσμου που παρακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το διαδικτυακό συνέδριο.
Περίληψη ομιλίας:
Η σχέση του Γιώργου Σεφέρη με τη μουσική είναι πάρα πολύ στενή. Οι αναφορές του στις "Μέρες" σε κλασική και 'μοντέρνα' κλασική μουσική είναι πολλές καθώς και ο σχολιασμός μουσικών συνθέσεων, οι οποίες αποτελούν και έμμεσο σχόλιο της ποίησής του, αλλά και μεταγραφή μουσικών φράσεων σε στίχους ποιημάτων του. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει γιατί τον ενδιαφέρει η "η πιο ίσια έκφραση" και πώς αυτή η "ίσια έκφραση" αντανακλά μια σκέψη μουσικού που εκτιμά, ακούει και έχει κατά νουν όταν γράφει ποίηση. Δεν είναι μόνο ο Στραβίνσκι, ο Ραβέλ, ο Ντεμπισί που αγαπά, αλλά και οι παλαιότεροι και κλασικότεροι Μπαχ και Μπετόβεν, ενώ παραδόξως δεν αγαπά το Μπραμς που είναι συνεχιστής του Μπετόβεν, οπωσδήποτε δεν αγαπά τον Στράους τον οποίο αποκαλεί "Δόχτορα". Δεν αγαπά τους "ρομαντικούς" Ακόμα οι γνώσεις του περιλαμβάνουν και σχόλια πάνω σε εκτελέσεις.
Ακολουθήστε τον ΣΦΑ: