Η Κίνα ανέπτυξε σύστημα εκτόξευσης και καταστροφής δορυφόρων!

preview_player
Показать описание
Σε αυτό το κανάλι ανακαλύπτουμε μαζί όλα τα στρατιωτικά και διεθνή νέα, σας ενημερώνουμε για τους νέους εξοπλισμούς και όλα τα κορυφαία όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάντε εγγραφή και πατήστε το καμπανάκι για να σας έρχονται όλες οι ειδοποιήσεις, ανεβαίνουν καθημερινά νέα βίντεο.

Όσα γνωρίζουμε για το σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων KZ-1A της Κίνας!
ΟKuaizhou-1 (KZ-1A) παρουσιάστηκε από τους Κινέζους ως σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων γρήγορης αντίδρασης. Το όνομα Kuaizhou μπορεί να μεταφερθεί ως "γρήγορο όχημα". Επίσημα, το KZ-1A είναι τροχιακό σύστημα εκτόξευσης το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύσει δορυφόρους για την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών. Κρίνοντας από την επίσημη έκδοση του συστήματος, οι δορυφόροι σχεδιάστηκαν για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα καταστροφών στους χειριστές τους. Στην πραγματικότητα όμως, το KZ-1A αποτελεί στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο να εκτοξεύει γρήγορα νέους δορυφόρους σε τροχιά με σκοπό να αντικαταστήσει άλλους κατεστραμμένους. Πρόσφατα, χώρες όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, παράγουν όλο και περισσότερα όπλα που στόχο έχουν την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων. Η Κίνα εκτέλεσε την πρώτη αντιδορυφορική δοκιμή της το 2013, ενώ η δεύτερη δοκιμή διεξάχθηκε το 2014. Ο πύραυλος είχε τρία στάδια και μπορεί να θέσει σε τροχιά φορτίο έως 430 κιλών. Μετά από τον πρώτο πύραυλο ακολούθησε γρήγορα ο KZ-1A, ο οποίος μπορούσε να εκτοξευτεί από εκτοξευτές οχημάτων δρόμου και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2017. Ουσιαστικά, έγιναν μόνο δύο ή τρεις εκτοξεύσεις του KZ-1 πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές του βελτιωμένου KZ-1A συστήματος. Μέχρι το 2020, τουλάχιστον 9 εκτοξεύσεις του KZ-1A είχαν καταγραφεί, εκ των οποίων και οι 9 είχαν θεωρηθεί επιτυχημένες.

Ο πύραυλος του KZ-1A έχει παρόμοιες διαστάσεις με τον πύραυλο του προηγούμενου KZ-1. Το όπλο έχει 19,4 μέτρα μήκος και διάμετρο 1,4 μέτρων. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει κεφαλή 200 με 300 κιλών.

Ο KZ-1A έχει ως βάση το σασί του Wanshan και σχηματισμό 14x14 με αποτέλεσμα το μηχάνημα να μπορεί να επιχειρήσει σε δύσκολες επιφάνειες. Στην θεωρία, το σύστημα είναι παρόμοιο με συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων τα οποία έχουν ως βάση αυτοκινούμενα οχήματα. Επιπλέων, αυτοί οι εκτοξευτές δορυφόρων θα επιχειρούνται από την ίδια ομάδα του κινεζικού στρατού (Rocket Force) η οποία επιχειρεί και τους βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς.

Οι εκτοξευτές με τους δορυφόρος θα διανεμηθούν σε όλη την χώρα. Εάν απαιτείται, τα συστήματα εκτόξευσης δορυφόρων μπορούν να φύγουν από τις βάσεις τους και να επιχειρήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η αυτονομία των οχημάτων τα επιτρέπει να επιχειρούν ανεξάρτητα σε αποστάσεις ίσες με αυτές ολόκληρων μικρών Ευρωπαϊκών χωρών. Σε περίπτωση πολέμου, τέτοια κινητά συστήματα είναι αρκετά δυσκολότερο να αναχαιτιστούν σε σχέση με σταθερά συστήματα εκτόξευσης δορυφόρων. Τα πρώτα έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης των πρώτων χτυπημάτων, αφού η χώρα τους έχει δεχθεί επίθεση.

Το τροχιακό σύστημα εκτόξευσης έχει μικρό χρόνο προετοιμασίας. Χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να εκτοξευτεί ο δορυφόρος-αντικαταστάτης και να τεθεί σε τροχιά. Η λειτουργία τέτοιων δορυφόρων σημαίνει αυτόματα πως η Κίνα επενδύει σημαντικές πηγές για να συντηρεί τον στόλο δορυφόρων της σε περίοδο πολέμου. Επιπλέων, η χώρα αναπτύσσει ποικίλα όπλα ικανά να καταστρέφουν εχθρικούς δορυφόρους.

Η σειρά πυραύλων Kuaizhou προωθείται και για πολιτική χρήση. Τα συστήματα μπορούν να εκτοξεύσουν εμπορικούς δορυφόρους επικοινωνίας και πολυμέσων.

Εκδόσεις
Το Kuaizhou-11 είναι ένα μεγαλύτερο σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων το οποίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερο φορτίο. Είναι και αυτός πύραυλος τριών σταδίων, ο οποίος έχει διάμετρο 2,2 μέτρων και βάρος εκτόξευσης 78 τόνων. Είναι πιθανό ο πύραυλος να βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο DF-31. Το μέγιστο βάρος των κεφαλών είναι 700 με 1.500 κιλά, ανάλογα την τροχιά. Η πρώτη δοκιμή είχε σχεδιαστεί για το 2020.

#Κίνα #δορυφόροι #στρατιωτικοίδορυφόροι #σύστημακαταστροφήςδορυφόρων
Рекомендации по теме