Ξένον τόκον ἰδόντες... Δείτε περισσότερα.

preview_player
Показать описание
Ξένον τόκον ἰδόντες, ξενωθῶμεν του κόσμου, τὸν νοῦν εἰς οὐρανὸν μεταθέντες, διὰ τοῦτο γὰρ ὁ ὑψηλὸς Θεὸς ἐπὶ γῆς ἐφάνη ταπεινὸς ἄνθρωπος, βουλόμενος ἑλκύσαι πρὸς τὸ ὕψος τους Αὐτῷ βοῶντας· Ἀλληλούϊα.

Από τον Ακάθιστο ύμνο

Αυτός ο στίχος προέρχεται από τον Ακάθιστο Ύμνο, ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα υμνολογικά κείμενα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Αποτελείται από 24 οίκους (στροφές), καθένας από τους οποίους αναφέρεται σε ένα διαφορετικό γεγονός από τη ζωή της Παναγίας και του Ιησού Χριστού.
Ο συγκεκριμένος στίχος που αναφέρεις ερμηνεύεται ως εξής:
* «Ξένον τόκον ἰδόντες, ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου»: Αυτό σημαίνει ότι βλέποντας τη θαυμαστή γέννηση του Ιησού Χριστού από την Παρθένο Μαρία, πρέπει να απομακρυνθούμε από τα εγκόσμια και τις υλικές απολαύσεις.
* «τὸν νοῦν εἰς οὐρανὸν μεταθέντες»: Πρέπει να στρέψουμε τη σκέψη και την καρδιά μας προς τα ουράνια και τα πνευματικά αγαθά.
* «διὰ τοῦτο γὰρ ὁ ὑψηλὸς Θεὸς ἐπὶ γῆς ἐφάνη ταπεινὸς ἄνθρωπος, βουλόμενος ἑλκύσαι πρὸς τὸ ὕψος τοὺς Αὐτῷ βοῶντας· Ἀλληλούϊα»: Ο λόγος για τον οποίο ο Θεός, ο οποίος είναι τόσο υψηλός και υπερβατικός, εμφανίστηκε στη γη ως ταπεινός άνθρωπος, είναι για να μας ελκύσει προς το ύψος της πνευματικής τελειότητας, ώστε να υμνούμε τον Θεό λέγοντας «Αλληλούια».
Με απλά λόγια, ο στίχος αυτός μας καλεί να απομακρυνθούμε από τα εγκόσμια, να στραφούμε προς τον Θεό και να τον υμνούμε για το μεγάλο θαύμα της ενσάρκωσης του Υιού του.
Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται συνήθως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πέντε πρώτες Παρασκευές της.
Рекомендации по теме