Wat kost een thuisbatterij en kun je die terugverdienen?

preview_player
Показать описание
Ik geef wat voorbeelden hoe je de kosten van een thuisbatterij kunt berekenen zodat je kunt bepalen of er voor jouw een business case is te maken. Het is lastige materie omdat er ook nog teruggave energiebelasting bestaat, de salderingsregeling bij dynamische contracten anders werkt en er een prijsplafond is. Zie het dus als 1e uitgangspunt.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Harold, ok volg je kanaal al enige tijd en je weet precies de onderwerpen aan te snijden waar ik in geinterreseerd ben als het gaat om een thuisbatterij. Ik wil deze reactie wijden om je te danken voor deze zeer informatieve en uitgebreide video en de passie waarmee je dit doet.

Gecko
Автор

Dank, ik zat er al een tijdje over te denken. Voor mij is een thuisbatterij niet per sé een economisch verhaal. Het is meer een idee van leveringszekerheid voor mezelf en voor Nederland. Misschien ben ik erg idealistisch, maar deze informatie is nuttig. Dank nogmaals.

ronaldderooij
Автор

Bedankt Harold, eerste video die ik van jou zie -> subscribed.

DKLHensen
Автор

Prima en duidelijk verhaal waarvoor dank. Wat nog niet is meegenomen is de inflatie. Stel dat je geen thuisaccu koopt en het geld op de spaarrekening laat staan gaat er elk jaar zo’n 8 procent aan koopkracht van dit bedrag af. Grof geschat. De aanschaf houdt daarintegen z’n waarde en dan heb je 20 jaar lang wel het genot van geen tot zeer weinig energie kosten. Idd zal het per geval verschillend zijn.

jet
Автор

Helder uitleg.
Zeer leerzaam.
Dank je wel Harold 👍

jimlangerhuizen
Автор

Ik heb zelf een all-electric huis met gewoon 3x25A. Dat lukt door met prioriteiten te werken. Bijvoorbeeld: gaat de douche/warm water aan (=3x16A) dan laad de auto minder op. Ben je aan het koken en douchen tegelijk dan laad de auto helemaal niet meer op en gaat ook de verwarming (tijdelijk) uit. Zo blijft alles binnen de 3x25A grens. Overdag als de zon flink schijnt is het weer een ander verhaal. De stroom van de panelen (18 stuks) komt dan als het ware bovenop de beschikbare netstroom. De auto zou dan sneller kunnen laden. Of, en dat doe ik de laatste tijd, de auto net zo snel laten laden als de panelen leveren.

ErwinvandenBosch
Автор

Onze PV-installatie met 15 kWh accu levert per etmaal zo'n 25 kWh aan gebruikszijde, het hele jaar door. En dat kan nog hoger worden als we het directe verbruik gaan optimaliseren met elektrische boilers. Kosten van de installatie 25K en kosten van stroomafname momenteel € 0, 40 (all-in). Terugleveren aan het netwerk doen we niet omdat anders netvergoeding (solar tax) betaald moet worden. Jaarlijkse besparing is dus 365x25x0, 40= € 3.650 en een TVT van 25/3, 65= 6, 8 jaar. Maar zoals gezegd waarschijnlijk nog minder door geoptimaliseerd direct gebruik en ook te verwachten kWh-prijsstijging op langere termijn.
Met dit systeem hebben we geen last meer van de bijna wekelijkse stroomstoringen hier op Curaçao.

panlomito
Автор

LFP batterijen zijn zeer goed qua cycles. Maar wat we niet weten is de "shelf life" of natuurlijke degradatie over de tijd gezien. Ja als een LFP zeg maar 6000 cycles zou doen, en je doet er ~200 cycles mee per jaar zou je kunnen zeggen. 30 jaar. Maar wat doet de natuurlijke degradatie. Dat weten we denk ik niet, en vraag me af of de leverancier van de cellen dit kan of zal aangeven.

Dynamische tarieven arbitrage zal naarmate de batterijen populairder worden, of dat andere bedrijven batterijen gaan koppelen aan het net langzamerhand verdwijnen. Dus ik zou er je voordeel me doen om voor 2025 een installatie te plaatsen. Of eigenlijk zo snel mogelijk om dat nu terug te verdienen. We weten niet wat er straks gaat gebeuren.

Als je hem nu installeert heb je hem misschien terug verdient wanneer de zonnepanelen saldering eraf is. Dan kun je je de batterij gebruiken om je zonnestroom mee op te slaan. Rijk wordt je er zeker niet van. Klopt. Maar het is wel leuk.
Daarnaast was terug verdientijd van zonnepanelen voorheen ook iets van 10 a 15 jaar. En die personen die dat destijds aangekocht hadden, hebben het systeem in veel minder tijd weten terug te verdienen en lopen nu goed binnen. Dit kan eventueel nog gebeuren met de batterij als er iets van een situatie zal ontstaan en er steeds meer zonnepanelen en windmolens komen.

Verder top video Harold. Informatief.

HermanWillems
Автор

Wederom weer een leuke video Harold en ik geloof zeker dat het de investering op dit moment waard is! Maar als je naar de geschidenis van elektriciteit kijkt geloof ik niet dat het mogelijk is om woningen energie neutraal te maken en of onafhankelijk te zijn van energie leveranciers.

In het begin was er alleen gelijkspanning. Uiteindelijk werd er wisselspanning uitgevonden waarbij transport over grotere afstanden mogelijk werd. Maar omdat er geen meters bestonden die het gerbruik van wisselspanning konden meten moest deze inovatie tegen worden gegaan. Wisselspanning werd als levensgevaarlijk beschouwd en zou heel slecht zijn voor de mens.

Er bestaan manieren om energie op te slaan met grondstoffen die overal ter aarde in overvloed leverbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een zout batterij. Deze nemen misschien wel meer ruimte in beslag maar kunnen ook buiten worden geplaatst en zijn beter voor het mileu. Waarom word dit niet op grote schaal geproduceerd? Ook zijn er vele manieren van thermische opslag die al honderde jaren tot onze beschikking horen.

Waarom word de salderingsregeling afgebouwd in de plaats van opgebouwd zijn er misschien mensen die hier een verklaring voor hebben? Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden?

dijkhuisable
Автор

Leuke video. (De eerste die ik van je zag overigens) Ik had de thuisbatterij alweer geparkeerd omdat het (lees; de investering) zo duur is (wat ook blijkt uit je video). Over niet al te lange tijd zijn er meerdere electrische automodellen te koop met een grote capaciteit die als thuisbatterij kunnen fungeren. Met een slimme laadpaal lijkt deze route me voor veel mensen een logischer weg dan een relatief kleine thuisbatterij te plaatsen voor het bedrag waar je straks ook een 'autobatterij' voor kunt kopen gebruiken. Hoewel we niet mogen uitvlakken dat de overheid 'thuis-opslag' straks waarschijnlijk gaat subsidiëren met de afbouw van de saldering. We moeten in de nabije toekomst de (zelf) opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk weer benutten in ieder geval. Ik ga me ondertussen verdiepen in je andere video's.

Bladmuziek
Автор

De salderingsregeling is nu effectief de gratis thuisbatterij

vpnconsult
Автор

Grote factor hier is natuurlijk dat het een (een goede) maar ook relatief dure complete installatie is.
De cellen zelf vallen eigenlijk nog wel mee in dit sommetje.

Voor meest rendabel gebruik te maken van Day ahead tarieven zou je al genoeg hebben aan een systeem dat alleen snel kan opladen en snel kan terug leveren.

joostwestra
Автор

Interessant verhaal en goed uitgelegd!

ericwijkstra
Автор

Ik heb zelf ook een batterijsysteem. Twee bedenkingen die ik heb bij je uitleg:
1) 55kwh batterij is wel heel erg groot. Wat was juist de redenering voor deze dimensionering ?
2) 3x35A is best een hoog vermogen. Ikzelf heb het huis + warmtepompboiler + elektrische auto + airco's om het huis te verwarmen + zwembad op 1 omvormer van 7500Watt. Dat is 1x 32A.
Warmtepomboiler is 400watt. Airco of zwembad (nooit tezamen) 1400watt. Autolader of kookplaten (nooit tezamen) 3000 watt.

mmistermusic
Автор

Interessante en duidelijke video, maar die 6000 laad / ontlaad cycles ga je op zeker niet halen als je het aantal onvolledige cycles buiten beschouwing laat.
Een fabrikant heeft dit aantal cycles gehaald door de accu geheel vol te laden, daarna vrijwel leeg te trekken, daarna weer geheel vol, enzovoort.
Maar zoals je zelf al aangeeft, in de praktijk zijn de omstandigheden anders en wordt een volledige cycle niet zo vaak gehaald, bij jou zelfs minder dan één keer in de 2 dagen. Maar dat betekent niet dat een dag zonder een volledige cycle geen invloed heeft op het te verwachten aantal van 6000 cycles.
In je grafiek zie ik een aantal laad / ontlaad curves die ongeveer tussen de 20 en 70 % liggen. Die tel je niet mee als volledige cycle, en dat is het ook niet, maar het heeft wel degelijk invloed op de levensduur en dus het aantal cycles.
Neem je die 20 / 70 % mee in je berekening als halve cycle, dan is de levensduur van de accu een heel stuk korter en ziet de daarop gebaseerde berekening van de kWh-prijs er helaas een stuk minder mooi uit.

janb
Автор

Nou helaas kan een batterij geen 25 jaar mee, dat hele elektrische batterij /accu verhaal gaat het gewoon niet redden, punt 1 er is maar 5 procent van de bevolking die het kan betalen, maar het ergste is nog, er is geen enkel elektrische apparaat in je huis, tanden borstel 3 jaar max, telefoon 3 jaar max, een Tesla van 75000 euro 10 jaar max, laptop 4 jaar max en zo kan ik nog wel ff doorgaan, dus een thuis batterij die 25 jaar tot 30 jaar mee gaat is een sprookje, waterstof is enigste wat de boel kan redden zowel auto industrie en energie in huis, en de regering helpt Electrische installaties om zeep, salderingsregeling afschaffen is het eind van elektriciteit opwekken, let maar op.

cas-
Автор

De energieprijzen worden duurder, allemaal voorwaarden maken dat energie duurder wordt.
En daar tegenover is de verwachting dat alles elektrisch gaat worden.

Ik heb helemaal geen zin om mij zorgen te hoeven maken of een energiemaatschappij wel kan leveren, en hoe duur dat gaat worden. Ik leg de boel wel vol met panelen, en leg mijn eigen voorraad wel aan (thuis accus)

En het grid kan dan zeker wel worden aangesloten als backup, maar die wil ik als het enigszins kan op “0” houden

vrzn
Автор

Dat bij dynamische contracten de belasting wordt gesaldeerd is voor mij het belangrijkste. Dat is toch een grote post op dit moment. Verder mis je soms maximale opbrengst, maar je betaalt het hele jaar door lagere tarieven omdat dynamisch in principe altijd lagere tarieven heeft over een periode omdat het risico op stijgingen niet is ingecalculeerd en bij half jaarcontracten wel.

s
Автор

Qua cycles reken je jezelf veel te rijk.
Ik werk al jaren met accu’s en alle laad / ontlaadt bewegingen moet je tellen en niet alleen de van 0 naar 100% dan blijkt dat je ongeveer drie keer zo snel door de levensduur van je accu heen bent.

fritsjanssen
Автор

is je terug verdientijd niet een beetje afhankelijk hoeveel energie je verbruik. hoe minden je verbruik hoe langer het duurt voor je kosten er uit heb of denk ik verkeerd.
voor de rest altijd leuke en intressante video's. Ga zo door

peteraaij