Orta Doğu neden petrol zengini? #shortvideo

preview_player
Показать описание

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ortadoğu'daki petrol rezervleri, dünyanın toplam petrol rezervlerinin yaklaşık %48'ine tekabül etmektedir ve Ortadoğu yüzölçümü olarak dünyanın %5'ine tekabül eder. Yani neymiş petrol değerli değil çokmuş yüzdelik kesim olarak çok küçük olmasına rağmen çok fazla petrol barındırıyor. Bu kadar basit bir araştırmayı nasıl yapamadınız anlamıyorum

anerzy
Автор

2500 yıl önce Arabistan vahamıydı? Evrensel ölçekte 1 saat önce.

aliozguryurdatapan
Автор

Türk petrolü çok kaliteli, ancak derinde olduğu için çıkarması çok masraflı .

serdarsendinc
Автор

Karbonifer dönemini araştıranilirsiniz.

howdoyouturnthison
Автор

Petrol her yerde var ama çıkardığına değmesi için büyük yataklar bulmak lazım. Büyük yataklar için yer katmanlarının geniş alanda düzgün tabakalanması lazım. Ülkemizde adım başı fay hattı olduğu için katmanlar iç içe geçmiş ve mini minnacık yataklar oluşmuş. Petrolümüz var ama çıkardığına değmiyor.

KILBOYUN
Автор

Petrol, çoğunlukla denizlerde yaşayan mikroskobik planktonlar ve algler gibi bitkisel organizmalardan oluşur. Hayvanların katkısı çok azdır.

jakuva
Автор

Bide hemen dibimizdeki Suriyede, Azerbaycanda petrol varda Türkiye de nasıl yok diyenler var, Türkiye genç oluşum çünkü.

baglamareizi
Автор

Petrol dinozorlar döneminde de oluştu ama büyük bir kısmı dinozorlar döneminden sonra yani Kaynozoyda oluştu

karpat
Автор

Ben diyim zamanında orası deniz di yosun benzeri bitki ve bakteri ler milyonlarca yıl aynı yerde üredi kalıp oldu esas nedeni bu

kockonagELAZIGmaden
Автор

Orda yerin alti denizler dolusu petrol dolu. Yoksa bu kadar ucak, gemi, kamyon, araca yakit dayanmazdi. Bu kadar buyuk olcekte olusumun baska bir sebebi olmali.

mustafadoguc
Автор

Tabi bir de şöyle bir durum var. Milyonlarca yıl önce kıtalar Pangea adı verilen tek bir kıta idiler. Belkide o dönemde bol bitki örtüsüne sahip bir alan kıtaların kayma teorisi gereği. Süreç içerisinde hareket ede ede şu anki konumuna geldi.

tunahanyankac
Автор

İçinde sadece karbon olduğu için fosillerle ilişkilendirildi petrol.

halitozdemir
Автор

Petrol sadece hayvan kalıntılarından oluşmaz. Bitkilerde dahil bir çok organik maddeden oluşur.

musty
Автор

her canlı ölüsü petrol olmuyor, uygun koşulları sağlayan petrol oluyor.

emirhanozumturk
Автор

Petrol acaba sadece fosil kalıntılarından mı oluşuyor? Bu genel olarak bize öğretilen bilgi ancak öyle olmayabilir. 10 bin metrenin altından petrol çıkarılıyor. Yer kabuğunun 30 ila 40 km arasında olduğunu düşünürsek bu oldukça derin demektir. Bu konu hakkında detaylı bilgisi olan varsa lütfen yazsın arkadaşlar.

nedimerdogan
Автор

Ben aslında bugün Anadolu’da olması gereken petrolün kıtaların sıkıştırması nedeniyle Arabistan yarım adasına kaydığını biliyorum

Dakikaskor
Автор

Petrolün başkenti Azerbaycan demek istedin galiba

MetehanKudretli
Автор

Bu yaklaşım yanlış, petrolün nerdeyse tamamına yakın kısmı okyanus tabanında ölmüş planktonların yani mikroskobik canlıların ve kısmi diğer canlıların organik kalıntılarının bir biri üstüne birikerek basınç altında kalmasıyla oluşur. Kıta hareketleri bu basıncı artırır ve birikintiyi ayrıca kıta kenarlarında yoğunlaştırır. Bundan dolayı petrol bulunan yerler genelde deniz yada okyanus kıyı ve çevresinde ki düzluklerdir. Ayrıca planktonlar kıyı kesimlerde daha yoğundur. Türkiye gibi kıtaların basınç altında alarak yükselmiş bölgelerde petrol, alttan bindirme yapan kıtaya doğru akar. Bundan dolayı Arap anakarasında petrolün yoğun olması doğaldır. Aynı sıkışma iranda da vardır petrol basrada birikmiştir. Iranın sadece basrada petrol ve doğalgaz yatakları vardır, diğer bölgelerinde yoktur.

erkandemirezen
Автор

O kadar YANLIŞ BİLGİ var ki düzeltecek güç bulamadım kendimde

mft
Автор

petrol trilyonlarca küçük alg ve planktondan oluşuyor dinazorlardan veya herhangi bir canlıdan değil

bluedays