Renk Çarkı Yapımı - DC Motorlu Renk Çarkı - Newton Renk Çarkı Yapımı - Fen Deneyi

preview_player
Показать описание
Renk Çarkı Yapımı - DC Motorlu Renk Çarkı - Newton Renk Çarkı Yapımı - Fen Deneyi

Araçlar ve Malzemeler:
1 adet dc motor
1 adet pil yuvası
1 adet pil
1 adet on-of butonu
Karton, renkli kalemler, sıcak silikon, kablo

#fikirler #buluşlar #kendinyap

İngiliz matematikçi ve fizikçisi Sir Isaac Newton’un (1642-1727), hareket ve evrensel çekimle ilgili ünlü kanunlarından başka, fizikte önemli birçok yeni buluşları olmuştur. Sadece ışık üzerine yaptığı incelemelerinin bile, kendisini bilginlerin ön sırasına koyacağı söylenebilir.
1666 sıralarında, güneş ışığını üçgen bir cam prizma arasından geçirdi ve renkler tayfını elde etti. Güneş ışığı prizma tarafından, kağıt üzerine yapılmış görülen, bileşen renklerine dağıtılmıştı. Bu etki, gökkuşağındakinin aynıdır (oroeo yağmur damlaları prizmalar gibi çalışır). Her ne kadar gökkuşağı teorileri yarım yüzyıl kadar önce öne sürüldüyse de, Newton tayfı başka bir prizmadan geçişip, yeniden beyaz ışık elde ederek, konuyu açık bir duruma getirdi. Bu, beyaz ışığın, gökkuşağındaki ya da tayftaki bütün renklerden yapılmış olduğunun deliliydi. Aynı alanda başka bir deney, bir renkler çarkı kullanarak yapılıyordu. Bu, tayfın renklerine boyanmış ve bir kol yardımıyla hızla döndürülebilen bir çarktır.
Oldukça dikkate değer sonuç şudur: Hızla döndürüldüğü zaman, çarkın rengi değişir ve pratik bakımdan beyaz olur. Böylece «beyaz» ışığın gökkuşağındaki bütün renklerden oluştuğu gösterilmiş bulunur.
Рекомендации по теме