Η δημιουργία της σύγχρονης Ιαπωνίας: Η ιστορία μιας αυτοκρατορίας | καθ. Μαρία Ευθυμίου

preview_player
Показать описание

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου (AMALIAS 36), στο πλαίσιο της έκθεσης που διοργάνωσε το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «MARU: Οι Έλληνες στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της M/MARITIME

Σχετικά με την έκθεση MARU

Στα μέσα του 20ού αιώνα η ελληνική υπερπόντια ναυτιλία γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, επενδύοντας στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους, παρήγγειλαν δεκάδες νέα πλοία όλων των τύπων. Μεγάλος αριθμός από αυτά κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία, με στοχευμένη εθνική στρατηγική για την αναγέννηση των ναυπηγείων της, αποτελεί για τους Έλληνες μια σίγουρη επιλογή ως προς την ναυπήγηση των πλοίων τους εδώ και 70 χρόνια.

Η έκθεση Maru (κύκλος στα ιαπωνικά) διοργανώθηκε από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και φιλοξενήθηκε από την 15η μέχρι και την 21η Δεκεμβρίου 2022, από τους Νικόλα και Κατερίνα Λυκιαρδοπούλου, στο κτήριο AMALIAS 36.

Η έκθεση Maru αποτύπωσε τη σχέση ανάμεσα στην ελληνόκτητη ναυτιλία και την ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία όπως εξελίχθηκε σε έναν επιτυχή κύκλο συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης. Η ιστορία αυτού του «κύκλου» ξετυλίχθηκε μέσα από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών και αναλύθηκε διεξοδικά στην ειδική έκδοση Δεκεμβρίου 2022 του περιοδικού.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Κυρία Μαρία σας ευχαριστώ. Με κάνατε να αγαπήσω την ιστορία , διαβάζοντας πολλά ιστορικά βιβλία γεμίζω ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μου και δεν νοιώθω μια Παροπλισμένη συνταξιούχος. Να είστε υγιείς και να συνεχίζετε πάντα έτσι.

annakiritsi
Автор

Εύγε και ευχαριστώ για μία ακόμη φορά. Ευχαριστούμε κ. Ευθυμίου. Σας περιμένουμε στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι.

epikouriospepos
Автор

Εξαιρετικό! Μαζί με τις διαλέξεις της ασιατικής ιστορίας και των θρησκειών που έχουμε ακούσει ή παρευρεθεί, το βίντεο είναι θησαυρός. Ευχαριστούμε, από το Σίντνεϊ, όπου πολλοί πλέον συνεργάζονται με Ιάπωνες που επενδύουν στην Αυστραλία.

marinagavardina
Автор

Ο πιο διαβασμενος συγγραφεας στην Ιαπωνια ειναι ο Ελληνας Lefkadios Hearn που γεννηθηκε στην Λευκαδα, εζησε στην Ιαπωνια και εγραψε πολλα βιβλια λαογραφικα για την ζωη των Ιαπωνων πριν το 1900 μχ.Θα τον βρειτε στο Google!

elvishiekios
Автор

Εξαιρετική αναλυτική και εύστοχη! Πολλά συγχαρητήρια!

helencharalampopoulou
Автор

Με κάνατε να αγαπήσω την ιστορία🥰σας ευχαριστώ.❣

elenavantaSotiriou
Автор

Θελω να κανω μια προταση στην κυρια Μαρια. Γιατι δεν ανοιγει ενα καναλι και να ανεβαζει βιντεο με ομηλιες της? θα το εβλεπαν τοσοι ανθρωποι και θα βοηθουσε πολλους οπως εμενα. Σας ευχαριστω κυρια Μαρια. ειμαι σιγουρη πως μπορειετε να το κανετε και αυτο🙏🙏🙏🥰🥰❤❤❤

guess_challenge
Автор

Κυρία Ευθυμίου. Είστε απίθανη!! Σας παρακαλώ κάντε ένα podcast. Με όλες τις ομιλίες σάς!!!!περνάτε έμμεσα και ευγενικά αυτό που λείπει από την χώρα μας. Να διαπιστωσουμε μέσω της παγκόσμιας ιστορίας τις προϋποθέσεις ενός σοβαρού κράτους. (Προς το παρόν ....Ελλάς η χώρα Της Φαιδρας πορτοκαλεας. Σε πόλους κρίσιμους τομείς!!! Προσέξτε μην σας χτίσουν τα τούβλα με τούβλα στο πανεπιστήμιο σαν τον πρύτανη)🙏🙏🙏

marktsach
Автор

Κυρία Ευθυμίου, ελπίζω να είδατε την πρόσφατη ταινία " Υπέροχες ημέρες" ´που τεκμηριώνει απόλυτα τον αναλλοίωτο ως σήμερα χαρακτήρα των Ιαπώνων. Αν όχι προσπαθήστε να τη βρήτε.

efiallamani
Автор

Υπάρχει αντίστοιχη λέξη στα αρχαία ελληνικά είναι η λέξη κοίλον. Τα κοίλα λοιπόν των αρχαίων Ελλήνων -κάλα στα δωρικά- αντιστοιχούν στα μαρού των Ιαπώνων.

jannisalexakis
Автор

Ήταν μια μεγάλη κουβέντα. Είμαι Ιάπωνας, και έχω ακούσει τις διαλέξεις της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου στο YouTube και εντυπωσιάστηκα.
Θα ήθελα να κάνω μόνο ένα σχόλιο.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπήρξαν, φυσικά, ατυχίες που προκάλεσε ο ιαπωνικός στρατός στην ηπειρωτική Κίνα. Όμως τα γεγονότα τηςγενοκτονίας δεν υπάρχουν. Δυστυχώς, είναι κινεζική προπαγάνδα. Και εμείς οι Ιάπωνες πρέπει να αντιταχθούμε περισσότερο σε αυτό, αλλά δεν έχουμε επιχειρηματολογήσει λόγω του γεγονότος ότι χάσαμε τον πόλεμο. Η Ιαπωνία έχει μια κουλτούρα ντροπής. Αυτό είναι διπλωματικά αρνητικό.

tf
Автор

Καθηγητρια μου στο πανεπιστήμιο. Αγαπημένη όλων μας.

youramateursinger
Автор

μπορείτε να ανεβάσετε κάποιο λινκ από το βίντεο που αναφέρει η Κα ευθυμιου με τον μήνυμα του αυτοκράτορα και την αντίδραση του ιαπωνικού λαού ?

ioannisser
Автор

Ευχαριστούμε ευχαριστούμε ευχαριστούμε....

ntoutsispiros
Автор

Το μεγάλο βόρειο νησί της Ιαπωνίας είναι όντος το Hokkaido με πρωτεύουσα το Sapporo.

Όσο για την Okinawa δεν είναι του μεγέθους της Αίγινας, είναι τουλάχιστον σαν την Χίο, το μπερδεύει η ιστορικός με την Iwo Jima που είναι πράγματι μικρό νησί.

Τέλος οι Κουρίλες δεν οδηγούν στην Αλάσκα.

thespartanscorpion
Автор

Μόλις σας ανακάλυψα!!
Εξαιρετική!
Μακάρι να αναπτύξετε την θεματολογία σας,
για περισσότερους λαούς. 🌹

marthazafiri
Автор

Λογω στρατηγικης και αναπτυξης Κινας, δεν ειναι πιθανο να δουμε την Ιαπωνια να εξοπλιζεται στρατιωτικα και να γινη μια στρατιωτικη υπερδυναμη?

simeonparaschakis
Автор

Ενδιαφερουσα ομιλια αλλα προβλημα ηχου. Δυσκολευομαι να παρακολουθω την συνεντευξη.

simeonparaschakis
Автор

🇯🇵 Ιαπωνία
1. Καραόκε
2. Σούμο, Τζούντο, Καράτε
3. Σαμουράι  
4. Κατάνα (Ξίφος)
5. Γκέϊσα
6. Σούσι, Σάκε
7. Ανιμε (Κινούμενα Σχέδια)
8. Μάγκα (Κόμικ)
9. Βιντεοπαιχνίδια (Nintendo, Sony)

Giannis_Konomis
Автор

Οι Έλληνες αιώνες πρίν;δεν είχαν φτάσει παντού;η σχεδόν παντού;

DeveGeterian