Vesair: Prof.Dr. Türker Eroğlu, Nevruz Bayramı...

preview_player
Показать описание
İnsana, hayata ve hakikate dair her şeyi konuştuğumuz bir program olan Vesair’de bu haftaki konuğumuz, Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bilimi öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Eroğlu. Eroğlu ile bugün Vesair’de baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı’nı konuşacağız.

1: Nevruz Bayramı, Türk toplulukları arasında öteden beri kutlana geldiğine göre, Nevruz nedir? Nasıl meydana çıkmıştır?
2: Türklerde ve Türkler Dışındaki Toplumlarda Nevruz Kutlamaları Var Mıdır?
3: Nevruz Kutlamalarının Kökeni Hakkında Bilgi Verir Misiniz?
4: Türkiye ve Türk Dünyasında Nevruz Bayramı Kutlamaları Nasıldır?

5: Biz Türklerde 3-4 efsane vardır ki doğrudan doğruya Nevruzla ilgilidir. Bunlardan bir tanesi Divan-ü Lügat’it-Türk de geçer..

6: Nevruz, Türk efsanelerinde nasıl anlatılır? Ve yeri nedir?

7: Nevruz geleneğine İslam dünyasında da rastlıyoruz. İslam dünyasına bu gelenek nasıl girmiştir?

8: Bu geleneğin İslam dünyasına girişi konusunu biraz daha açar mısınız?
Nevruz geleneği halk arasında nasıl kutlanıyordu?
9: Nevruzun dinimize ters düsen bir yanı var mı?

10: Özellikle bazı bölücü grupların birtakım renkleri ileri çıkarıp, sembol olarak kullandıkları görülüyor. Bu konudaki görüsünüz nedir

11: Türk dünyasının bütünlüğü açısından konuyu ele alacak olursak, bilim adamlarımıza da bu konuda bir görev düşmüyor mu?

Prof. Dr. Türker EROĞLU
KISA ÖZGEÇMİŞ
1959 YILINDA ELAZIĞ’DA DÜNYAYA GELDİ. 1985 YILINDA FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ’NDEN MEZUN OLDU. 1989 YILINDA ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ’NDEN SOSYAL ANTROPOLOJİ ALANINDA BİLİM UZMANI, 1994 YILINDA ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ’NDEN HALK BİLİMİ ALANINDA BİLİM DOKTORU UNVAN VE DERECESİNİ ALDI.
KÜLTÜR BAKANLIĞI MİLLİ FOLKLOR ARAŞTIRMA DAİRESİ HALK MÜZİĞİ VE OYUNLARI ŞUBESİ’NDE ARAŞTIRMACI OLARAK ÇALIŞTI. BU DÖNEMDE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HALK BİLİMİ BÖLÜMÜ’NDE DERSLER VERDİ. 1990-1997 YILLARI ARASINDA ERCİYES ÜNİVERSİTESİNDE GÖREV YAPTI. 1997 YILI MART AYINDA SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NE ÖĞRETİM ÜYESİ OLARAK ATANDI.
1999 YILINDA SAKARYA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARINA KURUCU MÜDÜR OLARAK ATANDI. 12 YIL BU KURUMDAKİ GÖREVİNİ SÜRDÜRDÜ. 2011 YILINDA “SAHNE SANATLARI” ALANINDA DOÇENT OLDU. 2012 YILI MART AYINDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ DOÇENT KADROSUNA ATANDI.
2018 YILI MAYIS AYINDA AYNI BÖLÜME, HALK MÜZİĞİ ALANINDA, PROFESÖR OLARAK ATANDI.
ÜNİVERSİTEDE BİRÇOK DOKTORANT VE BİLİM UZMANI YETİŞTİRDİ.
RADYO VE TELEVİZYONLARDA PROGRAMLAR YAPTI. ÇEŞİTLİ MÜZİK VE HALK OYUNLARI YARIŞMALARINDA JÜRİ ÜYELİĞİ, EĞİTMENLİK GİBİ GÖREVLER YAPTI.
BİR GURUP ARKADAŞIYLA MİLLİ FOLKLOR DERGİSİNİ KURDU.
HALK MÜZİĞİ, HALK OYUNLARI, DANS VE MÜZİK ANTROPOLOJİSİ, SAHNE SANATLARI ALANINDA ESERLER VERDİ.
2004 YILINDA KURDUĞU TÜRK GÜNEŞİ ADLI, DANS TİYATROSU TOPLULUĞU İLE ÇOK SAYIDA, KONULU TEMSİLLER SAHNELEDİ.
HALK DANSLARI, TİYATRO ALANLARINDA DANSÇI VE OYUNCU OLARAK SAHNE ALDI. HALK MÜZİĞİ ALANINDA KONSERLER VERDİ.
ELLİDEN FAZLA TEBLİĞ VE MAKALESİ, BİRİ ŞİİR KİTABI OLMAK ÜZERE 10 ADET KİTABI BULUNMAKTADIR.
EVLİ VE ÜÇ ÇOCUK BABASI OLAN EROĞLU, GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BAŞKANI VE MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİDİR.
Рекомендации по теме