ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, 12/5/2015

preview_player
Показать описание
με τον δρ.φιλοσοφιας και πολιτικο αναλυτη κ. Νικόλαο Λάο - Σε αυτό το επεισόδιο, αναλύω την κρίση στα Σκόπια και την τρέχουσα διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους και της ευρωζώνης:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Πραγματικά υπέροχη εκπομπή Μακάρι να την είχα παρακολουθήσει νωρίτερα !!!!

kostaspantermalis
Автор

"Οι πάνσοφοι ελληνικοί χοροί", όπως λέει, αρκετά εύστοχα και με περισσό πάθος, ο κ. Μηνάς Μαλλιαράκης στο σχόλιό του, μπορούν να μεταφέρουν μια παραδιδόμενη σοφία, αλλά το κάνουν αυτό μόνο στο πεδίο του αισθήματος ή και του υποσυνειδήτου. Αν αυτή η παραδοσιακή σοφία δεν μπει σε λόγο, δεν αρθρωθεί ελλόγως, τότε ο (Νεο)έλληνας θα παραμένει δίψυχος, καθώς άλλο θα λέει και θα ζητεί η αισθηματική και υποσυνείδητη ψυχή του κι άλλο θα λέει και θα ζητεί η λογική και συνειδητή ψυχή του. Εξ ου και λ.χ. χορεύει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και συγχρόνως συντάσσεται πολιτικώς και οικονομικώς (ή, αν θέλετε, "χορεύει" πολιτικώς και οικονομικώς) με το ευρώ "πάση θυσία" και ψηφίζει φράγκικο "εκσυγχρονισμό"!!! Σχετικά δε, με τη μοναχική, εθνοκεντρική πορεία, που προτείνει ο κ. Μαλλιαράκης, διαφωνώ διότι εκφράζει τον ιδιόμορφο ατομικισμό του γερμανικού ρομαντισμού (τύπου Φίχτε και Σέλινγκ) και τη μοναδολογία του Λάιμπνιτς.

nicolaslaos
Автор

Τη δεκαετία του 1990, ο Τζον Μέιτζορ (John Major), ως υπουργός Οικονομικών αρχικά και ως πρωθυπουργός στη συνέχεια της Μεγάλης Βρετανίας, είχε διαφωνήσει ριζικά προς το σχέδιο Ντελόρ (Delors) για την ΟΝΕ. Σύμφωνα με τον Τζον Μέιτζορ και σε αντίθεση προς το σχέδιο Ντελόρ, το ευρώ (τότε υφίστατο υπό τη μορφή του ECU) –αρχικά και για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαζόταν– θα έπρεπε να είναι ένα ξεχωριστό νόμισμα ιδίω ονόματι το οποίο θα εξέδιδε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα το προστάτευε από το πληθωρισμό με μια αυστηρή νομισματική πολιτική, ενώ τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα έπρεπε να το υιοθετήσουν, σε αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων τους, σταδιακά, όταν θα ήταν έτοιμες οι πραγματικές εθνικές οικονομίες, δηλαδή όταν θα είχαν συγκλίνει όλα τα κράτη-μέλη του ενιαίου νομίσματος στα κατώτατα επίπεδα ανεργίας και πληθωρισμού. Αντίθετα, ο εγκλωβισμός της ΟΝΕ μόνο στην ονομαστική σύγκλιση των κρατών-μελών και σε φορμαλιστικά δόγματα ενέχει τον κίνδυνο να καταδικάσει ορισμένες περιφέρειες σε παρατεταμένη υπανάπτυξη. Ο Μάρτιν Φελντστάιν (Martin Feldstein), ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research) των ΗΠΑ μέχρι το 2008 καθώς και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard, έκανε την ακόλουθη πρόβλεψη στο περιοδικό The Economist στις 13 Ιουνίου 1992: «Η νομισματική ένωση δεν είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν τα πλεονεκτήματα μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Αντίθετα, μια τεχνητά κατασκευασμένη νομισματική ένωση θα μπορούσε στην πράξη να μειώσει τον όγκο του εμπορίου και σχεδόν με βεβαιότητα θα αύξανε το επίπεδο ανεργίας».Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ένα δημιούργημα κυρίως της Καρολίγγειας Ευρώπης, εγκαθίδρυσε μια οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης η οποία πρωτίστως αντανακλά και υπηρετεί τα συμφέροντα μιας επιχειρηματικής, και ιδίως τραπεζικής, ελίτ και τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γερμανίας. Για να κατανοήσουμε αυτό το ζήτημα καλύτερα, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από την παρατήρηση ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης δεν εγκαθιδρύθηκε ως πραγμάτωση κάποιας σχετικής επιθυμίας των ευρωπαϊκών λαών, ούτε καν ήταν επιγέννημα εξελίξεων στην πραγματική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το ευρώ ήταν πρωτίστως ένα νόμισμα που αντανακλούσε τη βούληση και τα συμφέροντα μιας επιχειρηματικής και τραπεζικής ελίτ και συγχρόνως την πρόθεση ενός συμβουλίου πολιτικών ηγετών ευρωπαϊκών κρατών να χρησιμοποιήσουν το κοινό νόμισμα ως μέσο ενίσχυσης και προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπό την αιγίδα ενός γαλλογερμανικού άξονα.

nicolaslaos
Автор

Μια απορια: Ο Ρωσικος Αγωγος, ειναι σχεδιασμενος να περναει μεσα απο το κρατος των Σκοπιων? Επειδη ψαχνοντας στο διαδικτυο, ειδα χαρτες που τον εμφανιζουν να διασχιζει την Βουλγαρια χωρις να εχει καμμια σχεση με τα

nikost
Автор

Χαίρομαι που άρχισε η ανταπόκριση στις παρουσιάσεις του κ. Νίκου Λάου. Προ πάντων δε χαίρομαι που οι συμμετέχοντες στην συζήτηση είναι οι νοήμονες (πρός το παρόν) Έλληνες. Εδώ υπάρχει πολλή αλήθεια, περιεχόμενο γνώσης, και πνευματικότητας με βάθος που πρέπει να λάβουμε υπ' όψη. Ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους, θα τους έλεγα δίσεκτους, πολλούς χρόνους που θα περάσουμε στη σειρά τον ένα μετά τον άλλο, οι απόψεις του κ. Λάου καθώς και ΜΕΡΙΚΩΝ άλλων Ελλήνων διανοητών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όλους μας. Θα βοηθήσουν να περάσουμε το Λαβύρινθο που έχει στηθεί εμπρός  μας με τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες ανθρωπίνου δυναμικού, υλικών αγαθών, και χρόνου.
Ήλθεν η ώρα να θριαμβεύσει ο Ελληνισμός, και μάλιστα παγκοσμίως διότι αυτό χρειάζεται η ανθρωπότητα, αλλά αυτό θα γίνει μετά κόπου απίστευτα μεγάλου. Διότι σταδιακά σμικρύναμε πολύ σε σύγκριση με τους προγόνους μας, διότι πωληθήκαμε (φταίμε γιαυτό), διότι χάσαμε την πίστη μας και την αυτοπεποίθησή μας, διότι οι ιθύνοντες "ηγέτες" μας βολεύτηκαν στον Σταύλο του Αυγείου, διότι με τα πολλά διότι οι πόνοι της κυρίως πνευματικής επανόρθωσης γίναν τεράστιοι.
Άρα γε, πώς θεωρούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς τους αιωνίους Έλληνες; Διότι δεν θυμάμαι πια.

ppolydoropoulos