Turizmin Sultanı Edirne | Ceymax Official

preview_player
Показать описание
Edirne, Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alan Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Edirne (il merkezi), Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü olmak üzere 9 ilçesi vardır.

Eski Osmanlı başkenti olan Edirne’ye turizmin sultanı demek boşuna değildir. Türkiye’nin en çok turist çeken şehirlerinden biridir. Kültür, gastronomi, inanç ve doğa turizminde büyük bir potansiyeli vardır. Bu açılardan turistlerden fazlasıyla ilgi görmektedir. Osmanlı’ya başkentlik yapmasının kültürel birikimini taşıyan şehir her geçen yıl ziyaretçi sayısını arttırmaktadır. Aynı zamanda Sultanlar Şehri veya Şehirler Sultanı olarak da anılmaktadır.

Edirne Coğrafyası
Doğusunda Kırklareli ve Tekirdağ, Güneyinde Çanakkale ve Ege Denizi, Batısında Evros, Kuzeyinde Hasköy ile çevrili olan ildir. Edirne ilinin geneli düzlüktür. Şehirde dağ bulunmamaktadır. Edirne’nin iklimi güneyden kuzeye doğru çıkıldıkça sertleşir. Ege Denizi’ne kıyısı bulunan güney kesiminde Akdeniz iklimi hakimken, merkezinin bulunduğu kuzey kesiminde sert kışlarıyla karasal iklim hakimdir.

Şehrin yüzölçümü 6.279 km²’dir.

Edirne Nüfusu
Edirne’nin nüfusu 2921 yılında bir önceki yıla göre 4.452 artarak 412.115 olmuştur.

Edirne Ekonomisi
Edirne ilinin ekonomisi genel olarak tarıma dayalıdır. Aktif nüfusun %73’ü tarım, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla uğraşmaktadır. Gayri safi hasılanın %42’si tarımdan elde edilmektedir. Şehrin sanayisi de hızla gelişmektedir. Avrupa’yı Ortadoğu’ya, Anadolu ve İstanbul’a bağlayan transit yol Edirne’den geçer.

Edirne’nin ovaları çok bereketli olduğundan tarla tarımı çok gelişmiştir. Buğday, sanayi ürünlerinden şeker pancarı ve ayçiçeği tarımda ön plandadır. Meyvecilikte kavun, karpuz yetiştiriciliği ve bağcılık gelişmiştir. Koyun, kıl keçisi, sığır ve manda hayvancılık alanında sık beslenen hayvanlardır. Yetiştirilen hayvanların eti yağsız, sütü bol ve yapağısı kalitelidir.

Edirne Türkiye’nin Avrupa’daki sınır kapısı konumundadır. Anadolu’yu, İstanbul’u Ortadoğu’yu Avrupa’ya bağlayan kara ve demir yolları Edirne’den geçmektedir.

Edirne Mutfak Kültürü
Kültürel etkileşime fazlaca açık olan Edirne, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapan Edirne’nin mutfağında saray mutfağının gelenekleri hala sürmektedir. Edirne mutfağı lezzeti ve zenginliği ile dikkat çekmektedir.

Hemen hemen her ürünün yetişebildiği şehrin halkı et yemeklerinde oldukça başarılıdır. Aynı zamanda şehirde peynircilik de önemli bir yere sahiptir. Meşhur Edirne peyniri ülke genelinde büyük beğeni toplayan bir yiyeceğidir.

Edirne Peyniri
Koyun sütünden elde edilen ve ülke genelinde beğenilen bir peynirdir. Edirne peyniri tek cins süt ile yapılır, yapımında karışım süt kullanılmaz. Coğrafi işaret alan peynir ününü tüm dünyaya duyurmayı da başarmıştır.

Edirne Gezilecek Yerler
Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii, Edirne’de görülmesi gereken muazzam tarihi yapılardandır. Osmanlı’nın önceki başkenti Edirne’de bulunan külliyeyi Mimar Sinan 80 yaşında yapmış ve “ustalık eserim” şeklinde nitelendirmiştir. Mimar Sinan ve Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan Selimiye Camii 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Selimiye Camii ve külliyesi 2011’de Dünya Mirası olarak tescillenmiştir.

Selimiye Camii

1. Bayezid Külliye’si Edirne’de bulunan tarihi bir külliyedir. Edirne’yi darüşşifaya kavuşturmak amacıyla II. Bayezid tarafından Mimar Hayreddin’e yaptırılmıştır. Tunca Nehri kıyısında yer alan tarihi yapı geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Cami, imaret, mutfak, erzak ambarı, medrese, darüşşifa, değirmen, köprü ve hamamdan oluşan II. Bayezid Külliyesi çeşitli zamanlarda Tunca Nehri’nin taşmasıyla zarar görmüştür. Balkan Savaşları sırasında ise Edirne’de en fazla zarar gören eserler arasında yer almıştır. Külliyenin içindeki Darüşşifa ve Tıp medresesi Sağlık Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Рекомендации по теме