Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri

preview_player
Показать описание
"Bugün İstanbul’da yenmeyen yemek mi var? Evet, bir “İstanbul mutfağı” var, ama İstanbul’un lezzet haritası sadece İstanbul mutfağından ibaret mi? Nasıl ki eskiden beri İstanbul’da olan Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve bu şehre göçen ilk Türkler, Kürtler, Süryaniler, Araplarla birlikte Arnavutlar, Çerkesler, Boşnaklar; Selanik, Girit, Makedon, Bulgaristan, Lübnan, Suriye göçmenleri ve ülkenin her şehrinden gelmiş cümle insan olarak İstanbul’da yaşıyorsak, mutfaklarımız da bizle birlikte İstanbul’da yaşıyor. Bugün nereli olursa olsun İstanbul’da yaşayan her İstanbullu Karadeniz’in pidesini, Antep’in lahmacununu, Konya’nın etliekmeğini biliyor. Çünkü İstanbul, asla sadece İstanbul değil; aynı zamanda Anadolu ve Balkanlar; Müslüman, Ortodoks, Katolik, Aşkenaz, Sefarad, Romanyot ve daha nicesi… İşte bu kitapta bunu yapmak amacımdı, sıkıştırılan kalıpların dışında, İstanbul’da yenen ne varsa ona değebilmek; bu sofrada sunulan her şeyi kapsamak, dışlamamak..."

Yukarıdaki cümleler,, İBB Kültür A.Ş.tarafından yayımlanan, Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri kitabını derleyen yayıncı, yazar Merin Sever'e ait.

Bütün bu zenginlik ve bu zenginliğin, biraradalığının yarattığı gastronomik etkileşimler üzerine, Merin Sever'in yanı sıra, kitapta yazı ve söyleşileriyle yer alan lezzet uzmanlarından Hülya Ekşigil, Silva Özyerli, Aylin Öney Tan ve Burkay Adalığ ile Gülşah Şenkol'un moderatörlüğünde yaptığımız çevrimiçi sohbeti burada izleyebilirsiniz. Unutmayın, mutfak ve lezzet konuşmak, aynı zamanda kültür ve tarih konuşmaktır.

Merin Sever: İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında lisans,Galatasaray Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldı. Tez araştırması için bir buçuk yıla yakın Fransa’da yaşadı. İstanbul Siyasal’da aynı alanda doktoraya devam etti, halen tez sürecinde. 2013'ten itibaren İletişim Yayınları’nda çalıştı. 2021’de Can Yayınları bünyesindeki Mundi’nin yönetici editörü oldu. Dünyanın Bahçeleri blogunun yazarı.

Hülya Ekşigil: Uzun yıllar dergi editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Bilgi Üniversitesi’nde bu konuda ders verdi. On dokuz yıldır Milliyet Sanat dergisinde “İaşe” sayfalarını hazırlayarak, gastronomi alanında faaliyet gösteriyor. Dilim Gülümsüyo! ve İyi Bir Yemek…adlı iki kitabı var. Gökçen Adar ile Mutfakta Dört Mevsim adlı, iki ciltlik yemek kitaplarının da editörü. National Geographic TV’de yayınlanan Food Lover’s Guide to the Planet adlı dizinin İstanbul bölümünü hazırladı. Formatını Deniz Alphan ile kurdukları yarışma programı Lezzet Akademisi Show tv’de yayınlanıyor.

Aylin Öney Tan: Mimar, restorasyon uzmanı, yemek kültürü yazarı. 1959, Ankara doğumlu. ODTÜ, İtalya ve İngiltere’de mimarlık ve restorasyon okudu, Cezayir’de yaşadı. Tarih Vakfı için yaptığı Darphane-i Amire restorasyonu sonrası Dünya Bankası Türkiye Kültürel Miras projesi yöneticiliğini üstlendi. Bu süreçte tutkusu olan yemek kültürü araştırmalarını sürdürdü. 2000 yılında Slow Food ödülü dünya jürisinde yer aldı. Cumhuriyet, HaberTürk, Metro Gastro dergisi, Al Monitor, The Guide, Hürriyet Daily News, Milliyet gibi yayınlarda yemek yazıları yazdı. 2007 yılından itibaren düzenli olarak katıldığı Oxford Sempozyumu çerçevesinde özgün yemek tarihi araştırmalarına verilen Sophie Coe ödülünü kazandı. Dünyanın pek çok yerinde gastronomi konulu sempozyum ve toplantılara katılmayı, pek çok yayına katkıda bulunmayı sürdürüyor. "Güneşin ve Ateşin Tadı: Gaziantep Mutfağı" adlı kitabın da yazarı. NTV Radyo’da “Acı- Tatlı- Mayhoş” adlı bir yemek kültürü programı yapıyor.

Burkay Adalığ: 1972’de Konya’da doğdu. Çok küçük yaşta geldiği ve hayatının büyük bölümünün geçtiği Ankara’ya, İstanbul’a aşık olunca 30 yaşındayken veda etti. Klasik müzikle birlikte en büyük tutkusu olan viski ile Hacettepe Tıp Fakültesi’nde okuduğu 1990’lı yıllarda tanıştı. Anestezi uzmanlığı eğitiminin ardından doktorluğu bırakarak ilaç sektörüne geçti, uluslararası bir ilaç firmasında global medikal direktör olarak kariyerini sürdürüyor. Bir yandan da viski tadımları yapmaya, deneyimlerini paylaşmaya ve Türkiye’de ve dünyada yeni viski dostları edinmeye devam ediyor. Fıçıdan buharlaşan viskinin meleklere gittiğine inanan İskoç’ların şairane Angels’ Share teriminden esinlenerek Türkiye’nin ilk viski kültürü blogu olan Meleklerin Payı‘nı kurdu. 2015 International Whisky Competition da Whisky Blogger of the Year Top 5 finalisti arasında yer aldı.

#İstanbulEdebiyatEvi #Kış2022Sezonu #GastronomiKonuşmaları
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Nefis bir sohbet oldu, emeği geçen herkese teşekkürler

MeleklerinPayi
Автор

İyi ki varsınız ve yapmışsınız bu leziz programı. ibb'nin kitabı tanıttığını sanan websayfasında, zahmet edilip de ismi dahi anılmayan Merin Hanım ve diğer kıymetli isimleri dinlemek muhteşemdi.

wienzeiler