Otomatik Vitesli Araçta Yapılan Hatalar & Tasarruflu Sürüşün Altın Kuralları

preview_player
Показать описание
Otomatik vites araç kullanırken dikkat etmemiz gerekenler yapılan hatalar ve tasarruflu sürüş teknikleri nelerdir?
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Arkadaşlar; Video izledikten sonra beğenmeyi, yorum yapmayı, sosyal medya hesaplarınız da paylaşmayı ve abone olmayı lütfen unutmayın 👍 verdiğiniz destek için şimdiden teşekkürler🤗

Автор

Şanzuman yük altındayken (D veya R) el freni çekilmez. Önce N ye alınır. El freni çekilir ve ayak frenden kaldırılır. Ki aracın kendini salarak yükünün el frenine verilmesi sağlanır. En son frene basılarak P ye alınır. Yaptığınız uygulamada siz el frenine yükü bindirdiğinizi sanıp şanzumana yükleme yapmaya devam ediyosunuz.

mustafacebi
Автор

1- Araba P'de calistirilir.
2- vites N'ye alinir.
3- frene basmaya devam edilir ve el freni indirilir.
4- D'ye veya R'ye alinir. İstenilen yone hareket edilir.

Arabayi durdurma veya stop etme (park etme);

1- araba tamamen durdurulur.
2-frene basmaya devam edilir ve N'ye alinir.
3. Frene basmaya devam edilir ve El Freni çekilir.
4. Frene basmaya devam edilir ve P konumuna alinip stop ettirilir.


N konumu disinda el freni indirilip kaldirilmaz!

Yokus yukari veya assagi fark etmez.


Hic bir sekilde seyir halindeyken otomatik vites aractan gaza basmadan vites atmaz attirilmaz. Videoda yanlis anlatilma var. Yokus yukari veya duz yolda giderken aracin devri dusurulmez.

Gazdan hafif ayak cektiniz devir dusmeye baslar vites atmaya devam eder arac ama devir dustugu icin gaza tekrar basarken kaybettigi devri yakalamak icin anlik yakit tuketiminde artis olur. Tasarruf mumkun degil.


Tavsiye;

İsiklarda uzun sure beklediginizi anladiniz 30sn veya daha ustunde duracaginiz zaman araci N'ye alin. Yuk binme olayi yani motoru rahatlatirsiniz. Start stop ozellikli araclarda daha etkin tasarruf ve şanzimani dinlendirirsiniz. Dsg şanziman veya digerleri arac D konumunda tamamen durdugunda hep ileri gidecekmis gbi hazir bekledigi icin isinma soz konusu ama siz N ye alarak şanzimani dinlendirirsiniz.

Videolu anlatim yapicam dogru bilgi yayildikca degerlidir...

bahadirkzlkaya
Автор

Hep faydalandım, yakıt tüketimine etki eden faktörlere bir ilave yapmak istiyorum izninizle 1.kusursuz bujiler ve buji kabloları 2.temiz ve uygun hava filtresi 3.uygun lastik hava basınçla 4.luzumsuz fazla olan ışıklandırma ve klima 5.camlar açıkken seyahat 6.harici takılan form bagaj 7.eski debriyaj balatasi 8.uygun vites kullanmamak vespor sürüş slmlar

cevatbayndr
Автор

Ayakı hafif kaldırma, vites değişiminde çok faydalı..20 senedir otomatik araç kullanıyorum. Sanki debrajlı araç kullanıyormuş gibi hareket ederseniz baya yakıt tasarrufu oluşur. Çok güzelde anlatmıştı arkadaşımız. Sğl.

duezi
Автор

Tasarruflu sürüşün tek yolu benzin ve mazotun ucuzlaması

capanmeh
Автор

Şanzıman türüne göre de tasarruflu sürüş değişebilir. Örneğin, Cvt şanzımanlı araçlarda, vites değişımi için gaz pedalından ayağınızı çekmenize gerek yoktur. Fakat tasarruf için yüksek devirli sürüş cvt şanzımanlı araçlarda iyi sonuç vermez. Rampa yerlerde parkta ise vitesi N ye aldıktan sonra el freni çekilir ayak fren pedalından çekilir, yük el frenine biner, tekrar fren pedalına basılıp vites P konumuna alınıp stop edilir.

aliyilmaz
Автор

Teşekkür ederiz çok iyi anlattınız bir ekleme yapmak istiyorum aracın motorunu çalıştırmadan vitesi elleyemeyiz. Motor calışırken elimiz vitese gitsin

nihatteksaytas
Автор

Isiklarda 20sn kuralina katilmadigim bir husus var. O da sudur: Yakit tasarrufu icin N konumuna alinmali demissiniz fakat arac bosta iken daha cok benzin yakacaktir sebebi ise otomobil gaz verdiginiz taktirde pistonlara benzin gondermeye devam edecektir ancak N konumunda iken arac rolanti durumuna gectigi icin 700-900 rpm arasi devir cevirecegi icin aracin stop etmemesi icin surekli benzin pompalamaya devam ederek ateslemeyi yenileyecektir. Bu da gereksiz bir benzin sarfiyafina yol acacaktir diye dusunuyorum. Yokus asagi aracin bosa alinmasiyla daha az yakacagi sehir efsanesi ile ayni hemen hemen. Nacizane yorumum budur, yanlisim varsa duzeltin, bilgi paylastikca cogalir, bir anlam kazanir. Sevgiler saygilar.

dogakzl
Автор

Tebrik ederim çok güzel video olmuş. Yıllardır arkadaşlara otomatik viteste gaz pedalı ile vitese hakim olabileceklerini anlatmaya çalışıyorum. Artık vazgeçtim anlatmaktan. 8 yil honda civic, iki yildir da auris kullaniyorum. Ikisi de tork konvertorlu tam otomatik vites. Istedigim zaman vitesi 2, 3 te tutar basarım. İstediğimde yakıt için üst viteslere çıkmasına izin veririm. Bir de üst viteslere geçmek için ayağı gazdan cekme olayını çok güzel anlatmışsınız. 10 yıldır anlattığınız şekilde kullanırım. Allahtan hicbir sorunum olmadı ve otomatikten çok memnunum.

sibermedusa
Автор

Park yapmak;
Aracınızı park edeceğiniz yere çektiniz yani durdunuz.Haliyle vites D de ayağınız frende şuan yapmanız gereken D den N ye alınız.Ayağınız frende iken El frenini çekiniz.Sonra frenden ayağınızı çekiniz 2.3 sn sonra tekrar frene basıp P ye alınız.Motoru stop ediniz.Buradaki 2.3sn beklemek vites geçisi sonrası şanzumandaki baskının boşa çıkması yükün dişlilerden alınması içindir.
Eğer D de iken frene basıp durdunuz ve direk el freni çekip sonra P ye alırsanız yük tamamiyle şanzumana binecektir.Zaten tekrar yola çıkacağınız zaman vitesi P den D ye geçirirken tak diye sert bir ses duyarsıniz.Bu şekilde kullanım şanzuman ömrünü kısaltacaktır.

by_baskentlim.
Автор

Işıklarda 20 dakika kuralında hem yakıt tasarufu hemde şanzumanın bozulmaması adına faydalı bir kural opduğunu düşünüyorum

GülsümÜner
Автор

Çok tşk ederim. 1 seneden beri otomatik araba kullanıyorum hep hatalı kullanmışım, onun için masraf bitmiyor, sağolun iyi günler

ibrahimarslantas
Автор

Videonuzdaki bazı hataları düzeltmek isterim. Aracı park konumuna getirdiğinizde tekerleklere güç aktaran mile bir saplama geçerek milin dönmesi ve park halindeki aracın tekerleklerinin dönmesi engellenir, bu da el frenine yük binmesinin önüne geçer. Bildiğiniz gibi el freni çelik teller yardımı ile çalışır ve özellikle sürekli dik yokuşlarda parkediliyorsa bu teller kopabilir. Bu nedenle manuel şanzımanlı arabalar yokuşta parkediliyorsa, araba yokuş yönüne ters olan vitese geçirilerek park edilir, Otomatik şanzımanlarda ise bu işi otomatikleştirmek için mile saplanan bir pim kullanılmıştır. Kaldıki şanzımanlar 1, 5 tona yakın bir ağırlığı hareket ettirmekle kalmayıp istenildiğinde 200 km/h gibi hızlara çıkaracak kuvvetlere (test kuvvetleri çok daha yüksektir) dayanacak şekilde üretilmektedir. Duran bir arabayı sabit tutmak için gereken kuvvet diğer kuvvetin yanında yok gibidir. Yokuşta park edilmiş arabanın P konumundan çıkarılması milin park saplamasını sıkıştırmasından kaynaklanı ve sorun değildir, bu saplamanın değiştiğini şimdiye kadar hiç duymadım.

Özetlersek; park konumunda şanzımana yük binmez, binmiş olsaydı dahi şanzımanın tasarım yüklerinin yanında devede kulak kalırdı. Kaldıki böyle bir şey olsaydı araçların kullanım kitapçıklarında özellikle belirtilirdi.

bilginhilmioglu
Автор

Kullanma kılavuzunda söyle yazar:
● Aracı uygun bir zeminde durdurun
● Fren pedalına basın ve motor durana kadar pedalı basılı tutun.
● El frenini sıkıca çekin.
● Otomatik şanzımanda vites kolunu P konumuna getirin.
● Motoru durdurun ve ayağınızı fren pedalından çekin.

yusufhatipoglu
Автор

Teşekkürler, emeginize sağlık.

Otomatik araçlarda,
Park ederken, ayakla frene basın,
El frenini çekin, vitesi boşa alın, ayağınızı ayak freninden çekin, araç şöyle yerine kurulur gibi bir hareket yapacak, onu bekleyin, sonra ayakla frene basıp parka alın.
Şanzımana bu şekilde yük bindirmezsiniz.
Ayrıca ışıklarda filan beklerken ileri geri hareketler yapmayın, efendi efendi frene basarak durun. Bu da şanzımanın ve varsa baskı balatanın ömrümü uzatacaktır.

Aynı mantık manuel araçlarda da geçerli.
Frene basın, el frenini çekin,
Boşa alın, ayağı frenden çekin, araç şöyle bir yerleşsin, frene basıp vitese alın ve kontağı kapatın.

Otomatik ya da manuel farketmez,
Şanzıman yağı değişmez diyen yerlerden de hızla uzaklaşın. Diğer tamir bakım konularında usta olabilir, ona diyecek sözüm yok, ama o ustaya şanzımanı asla elletmetin.

herkesyapabilir
Автор

Vites boşa alınır. El freni çekilir. Ayak fren pedalından çekilir. Park konumuna alınır. Böylece şanzımana yük binmez. Doğrusu budur..

Alaaddin
Автор

Yılmaz bey
Çok büyük saygı duyduğum bi insansınız
İnsanlar sakin kullanım deyince yavaş gitmek olarak algılıyor
Şu an 3.aracım olan audi a6 2.7T kullanıyorum
Aracın fabrika değeri 18.1
Benim şehir içi sürüş değerim
13 litre
Bu iş gaz pedalına ne kadar çok bastığımızla alakalı
Işıklara yaklaşırken ayağımızı önceden gazdan çekmek kompresyona izin vermek
Ani hızlanmadan
Ani frenden kaçınmak
Bunları yapan bi sürücü
%30 tasarruf edebilir.
İyi günler
Çalışmalarınızın takipcisiyim :)

oguzhanbacanli
Автор

Şanzıman tasarlanırken devamlı D de kalmak için yapılmıştır.
N ye alırsan devreye bir debriyaj mekanizması girer ve o mekanizmayı aşındırırsın.

alideli
Автор

Bekleme konumunda vites D pozisyonunda olduğunda araç ileri gitmeye çalışmaz. Otomatik vites çalışma prensibi bu şekilde olsaydı yük altında olduğu İçin vites değiştiremezdik. Araç D modunda beklerken şanzıman tamamen boşa çıkar. Şanzıman basıncı diskler üzerinde 0 basınçtır. Dediğiniz gibi ileri gitmeye çalışsa Sizin mantığınıza göre R moduna almak istediğimizde ileri gitmeye çalışan şanzıman buna izin vermez. Şanzıman üzerinde hareket yokken geri vitese geçer. Beklemelerde N pozisyonuna almak gereksiz. Yıllardır otomatik-tam otomatik vites araç kullanırım. İlk kez bekleme pozisyonunda ileri gitmeye çalışır diyen sizsiniz. İleri gitmeye çalışıyorsa neden R ye geçmek için tam olarak durup ayağımızı frene basarak geçiyoruz.

hakanturksoylu