Sinds komst e-bike is fietspad onveiliger, vindt 76% van AT5-panel

preview_player
Показать описание
Het gevoel van veiligheid op de fietspaden in de stad is aanzienlijk verslechterd sinds de komst van e-bikes, oftewel elektrische fietsen. Vooral de snelle varianten. zoals een Fatbike of een VanMoof, zorgen voor gefrustreerde reacties van andere verkeersdeelnemers. Zo blijkt uit een enquête van AT5.

Maar liefst 80% van ons panel vindt de invoering van een maximumsnelheid op het fietspad dan ook een goed idee. "Het gemiddelde Amsterdamse fietspad is veranderd in een soort racebaan."

Van de ruim 1900 deelnemers zegt driekwart (76%) dat de veiligheid op het fietspad verslechterd is sinds de komst van e-bikes. "Je hoort ze niet aankomen, ze racen als idioten, ook over de stoep. Het is ook een belachelijk statussymbool geworden", aldus één van de panelleden. "Ik word er supergestrest van omdat er steeds onverwacht van achter je iemand langs je scheurt", zo reageert een andere deelnemer. "Mijn vorige (oude) hond, traag in oversteken, is er door aangereden."

Ook een meerderheid van de deelnemers die zelf een elektrische fiets bezitten, is van mening dat de veiligheid er niet op vooruit is gegaan (56%). Toch zien veel respondenten ook voordelen van de e-bike, zeker als die in de plaats komt van ander, meer vervuilend, vervoersmiddel. "Voor jongeren een betere keuze dan een (stinkende) scooter of brommer", schrijft een deelnemer. "Eindelijk van die vieze brommers en scooters af!" Maar de snelheid blijft ook bij hen een doorn in het oog: "De elektrische fietsen die harder kunnen dan 25 km per uur zijn net zo'n plaag als de scooters dat waren op het fietspad."

Meer ongelukken met e-bikes

Uit recent onderzoek van VeiligheidNL bleek dat elektrische fietsen steeds vaker betrokken zijn bij fietsongelukken. Zo moesten in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar veel meer slachtoffers van een ongeval met een elektrische fiets een bezoek brengen aan de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) dan vijf jaar geleden (22% versus 4%). Ook liet dat onderzoek zien dat slachtoffers die op een elektrische fiets reden een verhoogd risico lopen op letsel waarvoor een SEH-behandeling nodig was dan slachtoffers op een gewone fiets.

Om de veiligheid te verhogen, worden allerlei maatregelen voorgesteld. Zo wil het nieuwe stadsbestuur onderzoeken of er een maximumsnelheid op het fietspad kan worden ingevoerd. Een ruime meerderheid (80%) van het AT5-panel vindt zo'n maatregel een goed idee. Ook de Fietsersbond is daar voorstander van. Grote vraag is wel of zo'n maatregel gecontroleerd gaat worden. "Het heeft alleen maar zin als er gehandhaafd wordt en aangezien dat maar mondjesmaat gebeurt, is het een wassen neus", aldus één van de pannelleden.

Op zich mogen elektrische fietsen nu al niet harder dan 25 km per uur, maar een echt verbod op het opvoeren van e-bikes is er nog niet. Met een speciale app kunnen e-bikes relatief gemakkelijk opgevoerd worden. In theorie mag je daarmee alleen fietsen op privé-terrein, maar ook op de openbare weg gebeurt dit. Ruim 80% van de panelleden zouden dat opvoeren dan ook echt willen verbieden. 

Van de ruim 500 panelleden die zelf een elektrische fiets hebben, geven 33 toe dat ze die hebben opgevoerd. "Buiten de stad is 25 km per uur net even te langzaam. Ik heb 'm op de US-setting staan (32 km per uur)", aldus één van de deelnemers. "Buiten de stad - ik woon zelf in Zuidoost - zijn er zat rustige fietspaden waar ik zonder iemand in gevaar te brengen best wat harder kan", zegt een ander. "Ik ben daarom ook voor snelheidsrestricties in de binnenstad, maar ik ben eigenlijk nog meer voorstander van geofencing, waarbij op basis van GPS de snelheden buiten de stad hoger kunnen liggen." 

Een andere mogelijke maatregel, de elektrische fiets - net zoals scooters - van het fietspad naar de rijbaan verwijzen, levert heel wat meer verdeeldheid op. 50% vindt dat een goed idee, 41% juist slecht. "Lastige keuze", zegt één van de panelleden. "Voor de veiligheid van gewone fietsers zou het goed zijn, maar voor de veiligheid van e-bikers zou het een verslechtering zijn." Volgens sommige deelnemers is de ene e-biker de andere niet. "Het lijkt mij dat iemand op een elektrische fiets moet kunnen kiezen. Ouderen op elektrische fietsen zijn een hele andere categorie dan maaltijdbezorgers op hun snelle fietsen en die gedragen zich weer anders dan ouders die met elektrische bakfietsen hun kinderen naar school brengen." 

Wil je ook meedenken over dit soort onderwerpen in de stad? Meld je dan hier aan bij het AT5-panel. Op dit moment zijn zo'n 4500 Amsterdammers lid van het AT5-panel.





AT5 - Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Anders maken we even een nieuwe planeet zodat de fietsers veilig rustig dronken en door rood kunnen blijven fietsen 👍

Anonymous-klny
Автор

Als ze 25 te snel vinden moeten ze niet gaan fietsen, dan kunnen ze beter gaan lopen. Zonder E-bike haal ik ook makkelijk 30.

enkzag
Автор

3:30 als de fiets van mevrouw over de kop slaat of omvalt bij een noodstop heeft ze geen goeie fiets.

thijs.k
Автор

De gemiddelde E-Biker rijd tussen de 20 en 30 Km/u, ik ga sneller met mijn racefiets moet ik dan ook van het fietspad af?! Wat een onzin.

one_flew_over_the_cuckoos_nest
Автор

Voor een snor scooter moet je een rijbewijs hebben.maar voor een fiets die 25 gaat niet .🤷‍♀️

-jessie-
Автор

Steeds meer ongelukken... Ook steeds meer ebikes toch?

bartjeyeyo
Автор

Anders gaan we ook gewoon meteen lopen op de rijban met zn allen

rosseaux
Автор

Jullie praten allemaal veel te makkelijk, 40km/h halen op een fiets kost een stuk meer moeite dan op een elektrische scooter vermomd als “fiets”
Elke idioot op zo een ding kan opeens in een paar seconden, meestal sneller dan een motorische scooter, optrekken naar de topsnelheid van zijn voertuig die vaak hoger ligt dan 25. Combineer dit met flitsbezorgers of arrogante import meneertjes en je wordt zelfs op het trottoir omver gereden terwijl ze je aanstaren alsof het hun stoep is.

g
Автор

Het slaat echt nergens op laat het gewoon zoals het nu is

Ridder
Автор

Tja, mijn reactie kwam al in de video voorbij. Ik deel het nog een keer.
Met mijn racefiets ga ik sneller dan de e-bikes, lol 😁😎

selimd
Автор

Dalijk mag je niet eens meer met je fiets op het fietspad

Ridder
Автор

Elke weg in het centrum als auto te gast maken. Zodat de fietsers gewoon op de weg kunnen rijden

thijs.k
Автор

Al's je snorfietsen-en-snorscooters weert van fiets pad moet je ook electrice fietsen weren anders is het niet eerlijk punt

drissddier
Автор

Snorfietsen en E-bike bijden op het fietspad! Waarom hebben de fietsers zoveel rechten als hun de meeste overtredingen maken? Hun kunnen immers door rood rijden en andere overtredingen maken zonder kans op boete op kenteken! Stop met dit gek gedoe! Amsterdam voor Amsterdammers!

ababasbhsha
Автор

Op een racefiets kun je ook hard, ik denk niet dat het probleem in de maximumsnelheid van die dingen zit, als je echter op een spierfiets zit wil je niet te veel hoeven remmen en op te trekken omdat dat veel kracht kost, zodat de meeste zelftrappers hun energie bewaren tot ze de ruimte hebben.
Die electrische dingen trekken veel sneller op, waardoor electrische rijders veel meer remmend en optrekkend zich door het verkeer op een druk fietspad wurmen.

klaasdeboer
Автор

NL en Ierland zijn de enige landen waar een elektrische step verboden is, maar ze worden wel overal verkocht zelfs bij de mediamarkt. Een elektrische fiets gaat ook minimaal 20-25km/u en dan zou je de fiets ook niet kunnen ''upgraden'' ..Tja zo kunnen ze toch nog wat inkomsten binnen halen met boetes.

BlaKiddo
Автор

het is heel simpel, iedereen die niet minimaal een AM rijbewijs mag niet op de openbare weg met een e-bike. aangezien de meeste ongelukken gebeuren bij leeftijden van 12 tot 18 lijkt mij dat de meest logische oplossing. om nou mensen die een rijbewijs hebben en zich bewust zijn van de gevaren in het verkeer te gaan beperken omdat een minderheid van zuurpruimen zoals mevrouw in het filmpje is een beetje flauw vind ik. ook zie ik mensen met een normale fiets alle regels overtreden, niet opletten, niet rechts aanhouden, slingeren over het fietspad etc. het ligt niet zozeer aan de e-bike in het geheel.

tjeremiah
Автор

Nee. De rest van Nederland is niet Amsterdam. Misschien beter handhaven in je eigen stad.

eggy
Автор

Het is gewoon vooral gevaarlijk op smalle fietspaden. Wat bredere fietspaden zou geen overbodige luxe zijn op sommige plekken in de stad.

mojibake
Автор

Vooral die bezorgers met hun brede bakjes. Scheren vlak langs je voorbij en tikken je aan. Heel snel verbannen naar de openbare weg

wildekroko