«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»: (4) «Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» Βαγγέλης Παππάς

preview_player
Показать описание
#ΕΝΟΡΙΑ #Γνωρίζωτηνελληνικήμουταυτότητα
Συνεχίστηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η διάλεξη αφορούσε στο δεύτερο μέρος από το αφιέρωμα στην «Ελληνική αρχαιότητα» και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Βασικά στοιχεία της δεύτερης αυτής διάλεξης, ήταν η περίπτωση της Σπάρτης, το πνεύμα και ο πολιτισμός της, η Σπάρτη των μύθων, ο Λυκούργος ο νομοθέτης και οι Λακεδαιμόνιοι μέσα από τον Πλούταρχο, οι μεγάλοι στρατηγοί της και η παρακμή της Σπάρτης.
Η περίπτωση της Σπάρτης είναι μοναδική και ανεπανάληπτη σε όλο τον κόσμο, μία πόλη-κράτος, μία κοινωνία τόσο σπάνια και καταπληκτική, που ακόμα και σήμερα προκαλεί τεράστιο δέος.
Ακόμα και εκείνη την εποχή, της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, όλες οι άλλες ελληνικές πόλεις έτρεφαν έναν τεράστιο θαυμασμό γι’ αυτήν την κοινωνία, η οποία είχε ξεπεράσει τα ανθρώπινα μέτρα.
Η Σπάρτη είναι ένα ειδικό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Και μόνο η λέξη Σπαρτιάτης προκαλούσε ρίγη και τρόμο στα πέρατα του κόσμου. Ήταν μία φιλόσοφη κοινωνία, όχι στα λόγια όπως οι Αθηναίοι, αλλά στην πράξη, στην ζωή.
Οι Σπαρτιάτες είναι Δωριείς, ένα δωρικό φύλο, από αυτούς που κατέβηκαν από την περιοχή Μακεδονίας και Ηπείρου. Στην περιοχή της Λακωνίας θα δημιουργηθεί σταδιακά μια πόλη-κράτος, που όμοια της, δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη.
Η Σπάρτη διοικούνταν από ένα από τα σπανιότερα πολιτεύματα, το οποίο συνδύαζε με έναν μοναδικό τρόπο, την βασιλεία και την δημοκρατία. Η δημοκρατία παρουσιάστηκε σε μία πρώτη της μορφή στην Σπάρτη.
Είχε δύο βασιλιάδες, αποτελώντας μοναδικό φαινόμενο σε όλο τον πλανήτη. Και μάλιστα διαλεγμένους αυστηρά από δύο φυλές, οι οποίες κατάγονταν από τους Ηρακλείδες.
Ο ένας βασιλιάς πολεμούσε, ήταν αρχιστράτηγος του πολέμου, και ο άλλος καθόταν στην πόλη για να διοικεί. Μένανε ξεχωριστά και θάβονταν ξεχωριστά.
Στα παλιά χρόνια είχαν πολλές αρμοδιότητες, αλλά σταδιακά περιορίστηκε το πολίτευμα, από μοναρχία σε περισσότερο δημοκρατικό.
Η Απέλλα είναι η βάση όλου του πολιτεύματος της Σπάρτης. Είναι η συνέλευση του λαού, που μας προδίδει την πρώτη μορφή δημοκρατίας.
Αυτή η συνέλευση γινόταν μία φορά τον μήνα στην ύπαιθρο, όταν είχε πανσέληνο, και συμμετείχαν οι Όμοιοι, η ανώτερη βαθμίδα της Σπάρτης, οι νόμιμοι Σπαρτιάτες.
Βασική τους υποχρέωση ήταν να συμμετέχουν στα κοινά και να είναι καλοί πολεμιστές, να ασχολούνται μόνο με την στρατιωτική τέχνη.
Τις άλλες εργασίες, γεωργία, κτηνοτροφία, εμπόριο, τις έκαναν οι δύο άλλες ομάδες της Σπάρτης, που δεν ανήκαν σε αυτήν την ανώτερη βαθμίδα, οι Περίοικοι και οι Είλωτες.
Οι Περίοικοι μένανε σε χωριά η κωμοπόλεις γύρω από την πόλη. Είχαν την δική τους κτηματική περιουσία, ζούσαν ελεύθεροι, είχαν σπίτι και οικογένεια, δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα, ασχολούνταν με οτιδήποτε χρειαζόταν κάποιος για να ζήσει και απλά πήγαιναν και στον στρατό.
Οι Είλωτες ήταν οι δούλοι που έκαναν τις πολύ βαριές και σκληρές δουλειές, το χαμηλότερο κοινωνικό στρώμα. Αλλά δεν ήταν τυπικοί δούλοι, όπως σε άλλες περιοχές που ήταν ιδιωτικοί, αλλά ανήκαν στο κράτος.
Έκαναν τις δουλειές της γης των κτημάτων των Ομοίων κι έπρεπε να τους δίνουν ένα μεγάλο κομμάτι από την σοδειά. Ζούσαν με τις οικογένειες τους και ακολουθούσαν τους Σπαρτιάτες στις μάχες, γιατί κάθε Σπαρτιάτης είχε μαζί του στον πόλεμο 7 υπηρέτες Είλωτες. Δεν είχαν την αγωγή των Ομοίων και θεωρούνταν παράδειγμα προς αποφυγή.
Η Απέλλα ήταν η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο που ψήφιζαν και οι γυναίκες. Η συνέλευση εξέλεγε ένα όργανο, την Γερουσία, 28 γέροντες άνω των 60 ετών που συμπληρώνονταν από τους 2 βασιλιάδες.
Η Γερουσία συσκέπτονταν, αποφάσιζε ποια θέματα θα έφερνε προς ψήφιση στην Απέλλα, και αφού ψήφιζε ο λαός έπαιρναν οι γερουσιαστές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και το ενέκριναν ή το απέρριπταν.
Αργότερα δημιουργήθηκε ένας ακόμη θεσμός, οι Έφοροι. Ήταν 5 πολύ σημαντικοί άνθρωποι που εκλέγονταν κάθε χρόνο από την Απέλλα.
Οι 5 Έφοροι ήταν ένα είδος κυβέρνησης. Ελέγχαν όλη την διοίκηση, παρακολουθούσαν την πιστή εφαρμογή των νόμων, συγκαλούσαν πλέον αυτοί την Απέλλα και ελέγχουν ακόμα και τους βασιλιάδες, οι οποίοι δεν είχαν πλέον αυτήν την ηγεμονική δύναμη.
Όλα αυτά θρυλείται ότι τα θέσπισε ένας πολύ σπουδαίος νομοθέτης, ο Λυκούργος. Δεν ξέρουμε σίγουρα αν έζησε κάποιος Λυκούργος, αλλά γνωρίζουμε ότι η Σπάρτη είναι αποτέλεσμα των νόμων του.
Η Σπάρτη, πριν θεσπίσει ο Λυκούργος τους νόμους του, ήταν μια ασήμαντη πόλη. Με την θέσπιση των νόμων, η πόλη γίνεται μία παγκόσμια δύναμη. Κι όταν αργότερα σταματούν οι Σπαρτιάτες να εφαρμόζουν τους νόμους του Λυκούργου, η Σπάρτη εξαφανίζεται.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ:
Рекомендации по теме