'Geen onderscheid tussen lichaam en geest' | #1826 HendrikJan Houthoff

preview_player
Показать описание
Rogier in gesprek met voormalig hoogleraar pathologie en nu biotech-ondernemer HendrikJan Houthoff.

--

Liever direct overmaken? Maak dan uw gift over naar NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.

--

Bronnen en links bij deze uitzending:

--

0:00 Introductie
2:30 De beleving van de cel
10:25 De wijsheid van het lichaam
20:36 Geheugen, epigenetica en het collectieve onderbewuste
29:10 Muziek, trauma en oefenen
40:38 Spelen en evolutie van de hersenschors
49:41 Het lichaam, bewustzijn en reflexief bewustzijn
1:06:10 Afronding en aanbeveling

--

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hartelijk dank, Rogier! Wat heb ik toch veel respect voor wat jij probeert te ontsluieren en vooral ook de manier waarop jij dat doet.

Jannette-mwfg
Автор

Veel waardering voor het onderwerp, alsook de ontspannen en respectvolle onderlinge attitude in het gesprek. Top.

janveenstra
Автор

Had juist het boek bijna uitgelezen, dus gesprek kwam prima uit! Wel ging Rogier naar mijn smaak soms iets te veel door met zijn eigen associaties en onderbrak hij Houthoff te veel; terwijl juist die is de deskundige/expert en ben vooral geinteresseerd in zijn opvattingen. Maar netto toch positief over de ruimte die DNW geeft voor dit soort wetenschappers.

fritskey
Автор

Prachtig gesprek, zeer interressant enmet wederzijds respect!

wilhelminahoogeveen
Автор

Grote klasse hoe jij dat doet met een gast van top niveau. Compliment. We genieten

rubevanpoelgeest
Автор

Rogier....fijn, wat een rust na de tornado van gisteren.

Huh
Автор

Heel fijn gesprek, zou het mogelijk zijn om eens de link te leggen tussen (of misschien een gesprek over) brahman, athman zoals in het hindoeïsme bedoeld en het verlichtingsdenken? ook hier schuurt (positief) het voor mij tegen die twee. Dat het "goddelijke" in ons en in alles om ons heen is en manifisteert.

jakobpr
Автор

De epigenica kwam ook ter sprake in een gesprek met Jos de Mul. Voorbeeld was een hongersnood in Scandinavië en nazaten beduidend minder aanleg hadden voor hart en vaatziekten. Dat fenomeen was niet traceerbaar in DNA zelf, maar een ingewikkeld woord werd gebruikt wat ik maar vertaal als soort aanhangwagen.

derkkeijzer
Автор

Ik zou de boeken en/of lectures van Rober. M. Sapolsky willen aanbevelen. Trauma's kunnen biologisch worden doorgegeven middels methylering van m.n. regelgenen, waardoor bijv. traumatische ervaringen van de moeder, de toestand van de moeder tijdens de zwangerschap, de omgeving van het ongeboren kind dermate veranderd dat genen worden aan- of uitgezet, wat een blijvende verandering in het kind bewerkstelligd.

RobBominaar
Автор

@Rogier: Ik ben geen bioloog, maar ik heb me laten vertellen dat het bij epigenetica gaat om op het DNA aanwezige genen die aan of uitgeschakeld worden (of misschien wel half aan, ik weet niet of het binair is).

Bij jouw mondharmonica voorbeeld doe jij als mens door training (voor zover ik het begrijp) de moeite om de schakelaars zo te zetten dat mondharmonica spelen een tweede natuur wordt.

Krijg je daarna een kind dan erft dat kind, via jou, gratis een deel van jouw werk (ook al is maar de helft van je kind's DNA van jou). Bij je kind staan die schakelaars dus al in de mondharmonica stand. Die zal het wel moeten leren, maar het zal sneller en beter gaan.

Je kan in het echte leven ook voorbeelden er van zien. Meestal wordr dit duoielijk als BEIDE ouders mondharmonica spelen. Max Verstappen is zo'n voorbeeld. Zijn moeder racet ook. Daarnaast heeft hij ook de nurture mee, want hij groeide op in een F1 omgeving. (Ik kijk overigens geen F1, dit is gewoon een goed voorbeeld).

Als ik het mis heb moet een bioloog me maar verbeteren in de reacties.

AsklepiosvanApollo
Автор

Leuk om Hendrik Jan zo nog een keer te zien. Ik heb lang geleden nog een artikel met hem gepubliceerd. Ik ben benieuwd naar zijn boek.

EddoRats
Автор

Mijn buikgevoel zegt, wat jullie zoeken is de polyvagaaltheorie. Die is inmiddels beschreven door Stephen Porges en wordt door Jan Bommerez toegepast in zijn training jeugdtrauma.

aartjehemelaar
Автор

Knap, inspirerend en duidelijke boodschap. De hiaten van het neodarwinisme en de genetica zijn reeds door velen aangeduid.

MisterKevinish
Автор

Dat de symbiotische balans van yin en yang de mens heel maakt zal Houthoff niet vreemd zijn. Wanneer zijn medische collegae zijn duiding doorhebben, zijn zij in staat om zichzelf weer te helen.

Needlestitch
Автор

Dit gesprek raakt aan veel zaken waar ik mijzelf mee bezighoud, dus vind ik het best interessant. Nu ben ik het uiteraard niet overal mee eens, maar het verdiepte zeker wel bepaalde inzichten bij mij, bijvoorbeeld hoe reflectief handelen je bewust handelen over kan nemen, bijvoorbeeld in een chaotische verkeerssituatie. Wat ik jammer vind, maar dat geld niet specifiek voor dit gesprek, is de vaagheid van definitie. Hier werd bijvoorbeeld het begrip "bewustzijn" op sterk uiteenlopende fenomenen toegepast. Dan is naar mijn mening beter eerst te definiëren wat jij als persoon precies met de term "bewustzijn" bedoeld. Dit gezegd hebbende geef ik  toe dat we van Derrida kunnen leren dat geen enkel begrip zich volledig in woorden laat vangen, maar dit ontslaat ons mijn inziens er niet van te pogen de vaagheid te beperken ten bate van een betere kennisoverdracht. Al met al een goed gesprek.

RonMZteam
Автор

The final words of the Buddha just before he breathed his last and passed into Maha-paranibbana were “Decay or annica is inherent in all component things, work out your own salvation with diligence” In fact, this is the essence of all his teachings during the forty-five years of his Buddha-hood. If you keep the awareness of Annica, which is inherent in all component things, you are sure to reach the goal in due time.

dennisvugtvan
Автор

Heb het nog niet beluisterd maar het doet me denken aan The body keeps the score van Bessel vd Kolk.

madeleinevanstrijp
Автор

Er is helemaal niets mis met "u" Rogier. juist fijn!

jakobpr
Автор

Is het wellicht niet verstandig, verschil in geest en ziel te onderkennen, voordat we in deze materie, of half materie, of non materie duiken?
Vrede aan ieder.

joopvandermast
Автор

Pas aan het begin van het gesprek, afgaand op reacties lijkt deze heer mega wijs! Zou het niet tof én beleefd zijn om voormalig hoogleraar pathologie en nu biotech-ondernemer HendrikJan Houthoff in 'even grote letters' te plaatsen zoals de naam vd host?

imbolc