Dünya Durdukça | 1. Bölüm : 'Ağırnas'ın Taşçıları'

preview_player
Показать описание
Suha Arın ve ekibinin 1988 Uluslararası Mimar Sinan Yılı dolayısıyla hazırladığı ve büyük mimarın hayatını ve eserlerini yansıtan "Dünya Durdukça" adlı belgesel dizi, her biri yarım saatlik altı bölümden oluşuyor.

Bu belgesel için MTV bünyesinde kurulan Mimar Sinan Araştırma Merkezi’nde, Arapça, Farsça, Osmanlıca uzmanları, mimarlar, sanat tarihçileri ve sosyal antropologlar görev aldı. Mimar Sinan’ın yaşamı ve yapı faaliyetlerinin yanı sıra, Osmanlı Devleti’nin o zaman dilimindeki yöneticilerini, siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel olayları Avrupa ve Asya ile karşılaştırarak inceleyen araştırma merkezinde on binden fazla bilgi notu derlendi.

Bir buçuk yılda tamamlanan "Dünya Durdukça" belgeseli için, Türkiye sınırları içinde 40 bin km yol kat edilerek otuzdan fazla ilde çekim yapıldı. Ayrıca Yunanistan, Macaristan, Yugoslayva, Sovyetler Birliği ve Suriye’de de çekimler gerçekleştirildi.

Yönetmenliğini Suha Arın'ın üstlendiği “Dünya Durdukça” belgeselinin görüntü yönetmeni İlhan Arakon, baş kameramanı ise Turhan Yavuz. Üç dilde hazırlanan ve Türkçe versiyonu Süreyya Arın ile Sacit Onan tarafından seslendirilen belgeselin özgün müziği Turgay Erdener imzasını taşıyor.

"Dünya Durdukça", 1989 Lozan Mimari Filmler Yarışması’nda "Jüri Özel Ödülü"ne, 1990 UNESCO Uluslararası Sanat Filmleri Yarışması’nda "Mimarlık Ödülü"ne, 1990 Bordeaux Şehir Planlaması ve Mimari Filmler Yarışması’nda da "Avrupa Konseyi Özel Ödülü"ne layık görüldü.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bir sahur vakti izledim ilk bölümü. Nurlar içinde yat Suha Arın. Koca Sinan'ın ve senin ruhlarınız şad olsun. Yurdumuzun değerlerini tekrar hatırlamak ve yaşatmak duasıyla...

rad
Автор

Nur içinde yat, Suha Arın. Çok kıymetli belegeseller bıraktın bize.

smertmr
Автор

Sanatın insanları nasıl geliştirdiğine dair güçlü bir kanıt dinlemiş olduk. Kayseri ve çevresinin o zamanki güzel mimarisi bir çocuğu Dünya'nın en büyük mimarlarından birine çevirmiştir. Resim, heykel, sanat, dans, müzik...günahtır diyenler geri kalmamız için derler.

xmanx
Автор

Süha Arın ve Süreyya Arin.Mekanlari cennet olsun.bu belgesellerin tekrardan bizlere ulasmasini saglayan (yeğenleri) Evren Arin a da tesekkuru bir borç bilirim❤

suleyuva
Автор

Bu 6 bölümlük diziyi "kült belgeseller" kategorisine ekliyorum. Üniversitelerde seçmeli müfredat olarak eklenmesi yönünde talep iletilmelidir. Belgeselin mistik bir ruhu var. Sahnenin bir yerinden Sinan çıkacakmış gibi bir his geliyor. 🏆

Автор

Belgesel dediğin böyle ruha hitap edecek. Görüntüsü beyinde canlanan Güzel bir masal dinlemiş gibi olacak insan.

xmanx
Автор

Özledim be çocukluğumu o günleri özledim beni çocuk luguma götürdü şimdilerde eski evlere Baykuşlar tünemiş Bu belgeseli çekenlerin ellerine emeğine sağlık nerede o eski insanlar. Yaşlılara saygı sevgi vardı muhabbet vardı kahve hanedekiler Eski reis çapar Ahmet Baygın Ahmet Emiraga Residaga sabanaa Hasanağa Muhittin ağa Nalbant latifaga Mursellerin sabanaa filigin sabana İsmail Ağa Çay dağıtan dayı oğlu Hüseyin Öğütçü daha ismini bilmediklerim Hepsine Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun Ne kadar moderinlessekte o günlere dönüp yaşamak isterdim ne o günler kaldı ne o eski insanlar.

ahmetergun
Автор

Jenerikte Sinan'ın iç sesiymiş gibi gelen mistik sesin aslında seslendiren Süreyya Arın'ın ölüm sesi olduğunu hatırlatalım. Belgeseli seslendiren Süreyya Arın, yönetmen Süha Arın'ın kardeşidir ve sağlıklı bir şekilde başladığı seslendirmeleri akciğer kanseri (?) teşhisi nedeniyle bırakmak zorunda kalır. Kardeş Süha, her bölümün başına bu son bitkin seslendirmeyi ekler ve Süreyya Arın'a olan son görevini yapmış olur. Nur içinde yatsınlar...

seyfitaban
Автор

Ağırnas ve benzeri çok yer 500 yılda değişmediği kadar, son 30 yılda değişti. 500 yılda kaybetmediğimiz şeyleri de kaybettik.

yalper
Автор

9:21 mor gömlek siyah etekli tatlı kız çocuğu, benim annem💐

metinersan
Автор

Yapımda ve restorasyonda emeği geçen herkese teşekkürler 🙂

kubrademirli
Автор

Bu başyapıtı bizlere sunan herkese teşekkürlerimi sunarım, sanırım 5 bölüm daha var, onlarıda izleyebilmeyi umarım

barsesiyok
Автор

Huzurla uyu Suha Arin bey ne buyuk sanat ne buyuk emek.. defalarca izliyoruz

baronsnearls
Автор

Emeyinize salık çok güzel bir çekim olmuş eskiden emek vardı şimdi emekde yok komsulukda yok ey gidi es günler

behiyeakin
Автор

Evren ellerine saglik. Rahmetli hocamı ve sevgili Süreyya abiyi bir kez daha rahmet ve saygıyla aniyorum ....

farukBarut-vc
Автор

Reklamları destek olmak için geçmedim izledim değerli yapıtlar için değer.

felsefeman
Автор

büyük bir kültür hazinesi değeri taşıyor. bize bile yabancı geliyorsa 50 yıl öteden izleyenler ne düşünür kim bilir.

zubeyirzbyr
Автор

Emeği geçenlere minnettarım sanki en sevdiğim şeyi buldum bu sayfayı görünce ruhu şad olsun üstadın👏👏👏

maxhardcore
Автор

29:00 kalenin içindeki o güzel yapıyıda yok ettiler.Kalenin bir özelliği kalmadı. İçinde tatlı bir çarşı vardı.Yolum düştükçe kalenin içinde iki üç tur gezerdim o çarşıyı. Turşucular, kasetçiler, elektornik eşyacılar, telefoncular, çantacılar, dönerciler, çaycılar, kafeler, ayakkabıcılar, elbiseciler, parfümcüler vardı hepsi dar gelirliye hitap ederdi.

xmanx
Автор

Vay be köyümm. Yıllar önce dedlerimizin yaptigi mesleği hala sürdüyoruz🥺🥺

omerileri