Telefon pilini asla %100 şarj etmeyin! Pil ömrünü uzatma yolları

preview_player
Показать описание
Her li-ion pilli cihaz gibi telefon pillerinin de bir şarj döngü ömrü var. Bu şarj döngüsü bittiğinde artık pil eskisi kadar şarj tutmuyor ve çile dolu günler başlıyor. Eğer telefon pilinizi doğru yöntemle şarj ederseniz pil ömrünü uzatabilirsiniz.

Kullandığım ekipmanlar:

Bağımsız yayıncılığıma destek olmak ve farklı içerikler için Patreon'a katılın!

Desteğiniz çok önemli. Sosyal medya hesaplarımda beni takibe alarak fark yaratmamı sağlayabilirsiniz.

Videolarda yer alan duvar kağıtları ve müziklerin listesi;
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu bilgiler cok yararli yakinda herkes Elektrikli arac kullanacak ayni sarj kurallari elektrikli arabalar icin de gecerli herkes hizli sarjin derdine dusmus koy abi geceden sabaha sarj olsun iste :) petrole gitmemek super bir tecrube..!! :)

MarlenTV
Автор

Kendimizi bu kadar kasarsak biz biteriz. Boş verin gitsin. Pilin sağlığı değil, sizin sağlığınız önemli

UgurKalayci
Автор

O zaman üreticiler şarj %30 olduğunda göstergede %0 gözükecek şekilde %80 olduğunda ise şarj %100 gözükecek şekilde ayarlasinlar

mehmet
Автор

Bence söylenenler çok gerekli değil. Neticede bu verilen taktiği uyguladığımız zaman baştan %50 bitik bir batarya ile yola çıkmış oluyoruz. Bataryanın gücünü kaybetmesi halinde yaşadığımız performans kaybını en baştan itibaren kendimiz yaşamayı düşünüyorsak o halde tüm bunların ne anlamı var? :D Ayrıca elektrikli araçların akülerinde şöyle bir kural vardır: "Akünün üretim tarihinden itibaren kullanılsa da kullanılmadan sadece köşede beklese de bozulmama konusunda biçilen tam performans süresi maksimum 2 yıldır". Yani bir süre sonra zaten kendi stabilitesini yitirir. Diyeceğim o ki, sadece telefonunuzu şarjdayken kullanmayın yeter. Çünkü aynı anda hem şarj hem de deşarj olma durumu bataryaya ciddi oranda zarar verir. Zaten telefonlar %80'den itibaren şarj akımını yavaşlatıyorlar, %100'de ise akımı kesme noktasına geliyorlar. Koruma sistemleri zaten mevcut. %0'a düşme durumlarında ise içlerinde bir miktar koruma amaçlı şarj barındırmaya devam ediyorlar, o konuda da korumaları mevcut. Telefonunuz şarj konusunda %20 veya %15'ten itibaren alarm verdiğinde şarj etmeniz yeterli olur, fakat eyvah %1'e düştüm şarj edersem bozulur mu ki diye de korkmanıza gerek yok. Ve şundan emin olun, ne yaparsanız yapın 1 buçuk - 2 sene sonrasında bataryadan o ilk günkü ile birebir aynı sağlıklı performansı alamayacaksınız. Bu tamamen akü, batarya ve türevi parçaların yapısında var.

doompally
Автор

3000 mAh ve altı kapasiteli bir pile sahip cihaz için %100 şarj şart. Ayrıca %80'den sonra telefonlar yavaş şarj oluyor. Hatta telefon ısınmıyor.

Death_Mark
Автор

Normalde şarjı 1 gün giden cihazları %30 ile %80 arasında gitmesini sağlamak için günde en az 2 kere şarj etmeye mecbur etmek demek. İnsanlar için pek de güzel bir durum değil. Pilin ömrünü uzatayım derken telefonun devamlı şarjının takip edilmesi demek kullanırken aman %30 olmasın, şarj ederken aman %80 ı geçmesin çok can sıkıcı ve insanı usandıracak bir durum.

birtan
Автор

Herkes mi hasta :D Yorumlar %100 şarj etmezsem ölürüm yazanlarla dolu.

MesutCevik
Автор

Andruid den sonra bir Mesut Çevik klasiği daha: Lidum.

Mesut_DURMUS
Автор

Çok faydalı, ilginç ve hiç anlatılmamış konular, açık anlaşılır ve bilgilendirici. Teşekkürler Mesut Çevik

cigillimurataksoy
Автор

keşke tüm telefonlarda li-ion olmadığını li-po bataryalarında kullanıldığını ve aralarında şarj döngülerinden risk faktörlerine kadar farklılık olduğunu dile getirip videonuzun sadece li-ion bataryalı telefonlardan bahsettiğinizi belirtseydiniz güzel olurdu.

sadecemuhendiss
Автор

Telefonu hızlı şarj etme, %30-80 arasında tut, şarjda kullanma ve diğer tüm önerileri dinlersek biz telefonu değil, telefon bizi kullanmış olur. Doğrudan telefonu elinizden bırakın, ailenize ve arkadaşlarınıza, kitaplara zaman ayırın dese daha iyiydi 😁

benmurataksu
Автор

Samsung ve Apple neden hızlı şarj konusunda bu kadar geriden geliyorlar diye düşünürken, sağ olsun Mesut kardeşimiz gerekli açıklamayı yaptı. Aslında mantıklı karar. Tab S7+ ilk çıktığı dönemlerde incelemek için teknoloji mağazalarında gittiğimde tabletin ayarları kurcalarken "Pili Korur" seçeneği vardı. Pili %80 seviyesine kadar sınırlandırır diye açıklama vardı.

melikcanipek
Автор

[04:25] voltaj değil amper olacak :( Şarj işleminde voltaj sabittir hızlı şarj olayını akım belirler. Yüksek akım hızlı şarj ederken düşük akım yavaş şarj eder ki bu arada yüksek akımın bataryanın kapasitesini geçmedikçe zarar verdiği vereceği doğru değildir. Bu nedenle hızlı şarj iyi bir şey

halilsenturk
Автор

Özet geçeyim: Pillerin daha uzun ömürlü olması için
1- Telefonunuzu veya tabletinizi % 30'un altına indiğinde şarja takın o seviyelerde şarj bitinceye kadar kullanmayın
2- Prize taktığınızda % 80'e kadar şarj edin, % 100'ü bulana kadar bekletmeyin
3- Şarjda iken aleti kullanmayın....
4- Eğer aletiniz ayarlarında varsa, % 100'e kadar şarj etme! özelliğini açın...
5- Hızlı şarjı ve kablosuz şarjı kullanmayın

neomio
Автор

Yapabiliyorsanız %20de şarja takın %90 şarjdan çıkartın. Fakat hiç dikkat etmeseniz bile 2 yıl boyunca batarya performansı rahatsız edici biçimde düşmez. 2 yılın sonunda zaten ya o telefondan sıkılıp değiştirmek niyetiyle satıyorsunuz, ya da telefonun başına daha kötü bir şey geliyor ve kullanılmaz hale geliyor. Ben alırım 3 5 yıl aynı telefonu kullanırım diyorsanızda 2 yılın sonunda verin servise bataryayı değiştirsin, kasmayın yani.

Lobsilobsi
Автор

yüzde 30 la 80 arasında kullanılırsa devamlı, bu defada bataryanın varolan hacminin yarısını kullanmak anlamına gelir, batarya ömrü uzasın derken hep yarım bir batarya kullanmak??!!! bu ne yaman çelişki böyle :DDD

aliakkaya
Автор

videoda bahsi geçenin aksine li-ion bataryaların doldurup boşaltma işlemini sağlıklı yaptığınız takdirde ömürleri uzar, bu apple'ın da tavsiyesidir. li-ion bataryaya sahip bir ürünü ayda bir kez dahi tam doldurup tam boşaltırsanız batarya sağlığının korunduğunu göreceksiniz. Bu konuda apple'ın tavsiyesi şöyle:
1-Ürünü enerjisi bitip kapanana kadar kullanın.
2-Cihaz kapandıktan sonra 2 saat boyunca şarja takmayın
3-Cihazı şarja takın ve şarjı %100 olduktan 2 saat sonra çıkarın. Şarj esnasında cihazla oynamayın.
Bu uygulamayı ayda bir kez cihazlarınıza yaparsanız pilinizi kalibre etmiş olursunuz.

Автор

Telefonu şark ederken mümkünse case in çıkarın ve arkası yukarıya bakar şekilde şarj edin, bataryanın ısınmasın azaltır. Birde yatağa feland eğil de daha serin yerlere mesela masaya ve ya yere koyun şarj ederken

ayazfetelizade
Автор

Bence en önemli şey şarj ederken oyun oynamak. Özellikle eski telefonlarda sarjdayken oynayınca inanılmaz ısınıyor. Şimdiki telefonlar çok hızlı şarj oluyor 15 dakka şarj olan bile var, ortalama bir telefon 1 saate dolar, az bekleyin dolsun sonra oynayın bu kadar basit birşey

burakkartal
Автор

22 aylık 11 pro max cihazımı ilk 1 yıl 5 wattlık orjinal adaptörle, kalan 10 aylık bölümde de kutudan çıkan 18 wattlık adaptörle, %40-80 arası şarj ederek kullandım. 40'ta şarja taktım 80'de çıkardım. Arada istisnai durumlar dışında hep bu aralıkta şarj ettim. Telefonda oyun oynamıyorum. Şarja takılıyken basit kullanımlar yaptım. 19 ekim 2019 tarihinden beri kullanıyordum ve pil sağlığım %98, batarya döngüm de 450 idi. Telefonun ısınmaması için de dikkat ettim. Depolamasını fazla doldurmadım. Hep 10 gb ve üstü boş alan vardı. Fazla doldurmak da cihazı yıpratıyor. Aşırı aşırı dikkat ettiğim için telefonu doyasıya kullanamadığımı söyleyebilirim. Sürekli belli kriterler içerisinde kalmaya çabaladığım için, bir noktadan sonra baydı ama yine de vazgeçemedim. Hastalık seviyesinde dikkat ettim neredeyse. Kimse dünya paralar verip, kapana kısılmış gibi kullanmak istemez elbette. Ama ben böyle bir kullanım tarzıyla bunu başardım. iOS veya Android olmasının hiçbir önemi yok. Powerbank'lerden tutun da akıllı saatlere, telefonlara, tabletlere, laptoplara, kablosuz kulaklıklara kadar aklınıza ne geliyorsa hepsi aynı pil teknolojisini kullanıyor. Hepsi için geçerli bu kurallar. %20'den aşağı düşürmeyin, 80'den yukarı çıkarmayın. 20-80 veya 30-80 arası istediğiniz kadar şarja takıp çıkarabilirsiniz. Kesintisiz şekilde şarj etmek zorunda değilsiniz. Ama %5-10 için de takmayın tabi. 40'a düştüğünde şarja takayım diye zorlayıp balatayı sıyırmayın :) Ülkenin içinde bulunduğu buhran malum. Borç harçla alıyoruz her şeyi. Cep telefonları öyle pahalı ki, 6-7 sene önce 2.el araba alıyorduk bu fiyatlara. O yüzden mallarımızın kıymetini bilmek önemli. Biraz dikkat yeterli.

Yanenzka