Ursan esitelmä: Heikki Oja – Kesyt ja villit tähdet

preview_player
Показать описание
Tähdet ovat tuttu näky öisellä taivaalla. On helppoa unohtaa, että tähdet eivät ole vain tähtiä, vaan niiden joukkoon mahtuu hyvin monenlaisia tapauksia.

Tähtien maailmasta on viime vuosina löydetty paljon uutta. On esimerkiksi huomattu, että raskaimmat alkuaineet, kuten kulta ja platina, voivat syntyä vain neutronitähtien törmäyksissä. On löydetty gravitaatioaallot ja havaittu kymmeniä mustien aukkojen yhteensulautumisia. On keksitty myös tähtien yhteiskuorivaihe, jossa pieni tähti kiertää satoja vuosia jättiläistähden kaasukehässä, ajautuu hiljalleen syvemmälle kohti jättiläisen ydintä ja syö samalla jättiläistä rikki.

Mitä nykyään tiedämme tähdistä? Millainen niiden elinkaari on, ja millaisia kummajaisia niiden joukkoon mahtuu?

Puhujana on professori, tähtitieteilijä ja palkittu tietokirjailija Heikki Oja.

Kuva ESO/L. Calçada
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Heikillä miellyttävä ääni, jota oli ilo kuunnella. Hieno esitys. Kysynpä: Tapahtuuko tai voiko edes tapahtua, että esim. massiivinen aurinko, neutronitähti jne. imisikin itseään paljon massiinottoman mustan aukon itseensä? Mitä siinä tapahtuisi?

EmDzei
Автор

Oon tähtitieteilyn ja mihin noita kyssäreitä voi heittää? Tai onko Herra Professorilla osoitetta mihin voisi laittaa viestiä?

henkka
Автор

Ajassa 56 min. No voihan siinä olla useampikin mustaaukko pyörimäs, jotka vaikuttaa tähden huojuntaan. Näiden rata ei vaan pyöri ehkä auringon editse. Samalla tavalla kun meidän aurinko huojuu planeettojen vaikutuksesta. Ei se massa sit olekkaa laskettavissa samoilla arvoilla.

mattiporriainen
visit shbcf.ru