Νέα πολιτική διοίκηση Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής κείμενο υπότιτλοι

preview_player
Показать описание
Ὁ Λαός, ἀπόγονος τῶν Ἑλλήνων, ὁπού κατοικεῖ τήν Ρούμελην, τήν Μικράν Ἀσίαν, τάς Μεσογείους νήσους, τήν Βλαχομπογδανίαν, καί ὅλοι ὅσοι στενάζουν ὑπό τήν δυσφορωτάτην τυραννίαν τοῦ Ὀθωμανικοῦ βδελυρωτάτου δεσποτισμοῦ, ἤ ἐβιάσθησαν νά φύγουν εἰς ξένα βασίλεια διά νά γλυτώσουν.... Ο Ρήγας Φεραίος πρότεινε μία νέα πολιτική διοίκηση, που ήταν επηρεασμένη από τις ριζοσπαστικές ιδέες των Γάλλων Ιακωβίνων. Οραματιζόταν τη δημιουργία μιας Ελληνικής Δημοκρατίας που θα απλωνόταν σε όλα τα Βαλκάνια και θα εξασφάλιζε ισονομία και ισοπολιτεία στους κατοίκους της. Γι’ αυτό πίστευε πως ο ελληνικός λαός έπρεπε να φωτιστεί με τις πρωτοπόρες ιδέες της Δ. Ευρώπης.
Συνέταξε το επαναστατικό του μανιφέστο «Νέα Πολιτική Διοίκηση» που περιλάμβανε τα Δίκαια του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και το Θούριο.
Τύπωσε τη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδας και την εικόνα του Μ. Αλέξανδρου.
Στις 11/24 Ιουνίου του 1798, οκτώ Έλληνες που κρατούνταν φυλακισμένοι στο κάστρο Neboisa του Βελιγραδίου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στα κελιά τους διά της μεθόδου του στραγγαλισμού εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ρήγας Βελεστινλής Τα πτώματα των νεκρών ρίχτηκαν στον Σάβα, παραπόταμο του Δούναβη .
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ μερικές χαρακτηριστικές απόψεις για το ξεχωριστό αυτό έργο του Ρήγα:
Ο Γάλλος ιστορικός Φρανσουά Πουκεβίλ (François Pouqeville) είχε γράψει: «...Οι Έλληνες πολεμούσαν έχοντας στα χείλη τους τις τρομερές στροφές του Ρήγα...»
Ο αγωνιστής του 1821, δικαστής και ιστορικός Γεώργιος Τερτσέτης, το χαρακτήρισε ως «Το ιερότερο άσμα της φυλής μας»
Ο συγγραφέας Δημήτριος Φωτιάδης, είχε γράψει ότι: «Όσοι από τους Ιερολοχίτες στο Δραγατσάνι δεν βρήκαν το θάνατο στη μάχη παρά πέσανε στα χέρια των τυράννων, τραγουδάγανε το Θούριο όταν τους οδηγούσαν να τους σφάξουν...»
Ο ιστορικός Ιωάννης Κορδάτος τον ονόμασε «Παμβαλκανικό εμβατήριο».
Ενώ τέλος για τον ίδιο τον Ρήγα, ο θρυλικός Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε πει: «Εστάθη ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας. Το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο.»
Μια φιλό-τιμη ανά-σταση ενός Κειμένου που απετέλεσε βάση του Δυτικού Πολιτισμού. Μια εργασία του Γιώργου Πιτροπογιαννάκη που επι-χειρεί να υπο-δείξει, να κατά-δείξει, να απο-δείξει και να επι-δείξει ότι υπάρχει επ-ανά-σταση και από του ...καναπέως (sic). Εκ-παίδευση και επι-μόρφωση χωρίς το άγχος και το άχθος της Σχολικής εξέτασης... Επειδή όλοι θαυμάζουμε τον Παρθενώνα αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι οι Πέτρες του έχουν Θεμέλειο, Ψυχή, Γλώσσα και Ιδέες... Χωρίς αυτά υπ΄ όψιν μας είναι απλώς πέτρες, τουρλού tourlou...
Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική... Would you mind helping yourself get the unique Greek understood? Με οπτικοποίηση ώστε να είναι δυνατή η ευ-ανάγνωσις του κειμένου στην πρωτογενή γραφή του και σε απόλυτο συγχρονισμό με την εκφώνηση, στην οθόνη του pc σας....Προς Εκπαιδευτική χρήση...
Δείτε επίσης τα κάτωθι εκπαιδευτικά κανάλια έχοντας υπ΄ όψιν: Ελπίδα μας η Γλώσσα! Γνώση, η Δύναμη ώστε η Έρις να γίνει Έρως! Try Knowledge to make things better!
Рекомендации по теме